Despre nevul dermic: Electrocauterizare versus laser

Vă rog frumos dacă puteți să mă ajutați cu un răspuns. Am un nev dermic situat pe vârful nasului. Am fost la un medic dermatolog care mi-a spus ca nu prezintă niciun risc și îndepărtarea acestuia se poate realiza prin două proceduri: electrocauterizare sau laser. Care din cele două proceduri este mai indicată din punct de vedere al siguranței intervenției și al esteticului? Ce clinici sau specialiști recomandați pentru acest tip de intervenție? Am atașat și o poză pentru a se vedea despre ce am vorbit mai sus. La soare acesta devine un pic mai mare și mai vizibil. Vă mulțumesc frumos.

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Laura Mocanu - Medic Specialist Dermato-venerologie, Expert DOC

Într-adevăr, este vorba despre un nev. Nu se poate pune un diagnostic pe o imagine, iar fără o dermatoscopie este mai greu de evaluat riscul acestei leziuni, astfel că nu mă pot pronunţa în acest sens. Dar cu siguranţă colegul dermatolog la care aţi fost a putut evalua mai bine leziunea “pe viu”.

Având pigment (coloraţia brună), acest tip de leziuni trebuie protejate de orice fel de traumatisme şi de expunerea necontrolată la soare, întrucât ultravioletele sunt cel mai important factor care pot determina o eventuală transformare a leziunii. Astfel că, până la efectuarea intervenţiei, vă sfătuiesc să utilizaţi o cremă ecran solar cu factor de protecţie maximal atât pentru UVB (SPF 50+), cât şi pentru UVA, cu aplicare  zilnică pe toată faţa, şi reaplicare o dată la 2-3 ore, întrucât se absoarbe în piele şi îşi pierde efectul.

În ceea ce priveşte tipul intervenţiei, acest aspect se poate stabili împreună cu medicul pe care îl veţi alege pentru a efectua intervenţia. Acest gen de leziuni se pot scoate atât prin excizie chirurgicală (cu bisturiul), cât şi prin îndeparatare cu laser sau cauter cu radiofrecvenţă. Orice leziune scoasă de pe piele este indicat să fie îndepărtată în întregime, fără a fi distrusă, pentru a se putea efectua examenul histopatologic al întregii leziuni. Având în vedere că sunteţi interest şi de aspectul estetic ulterior, trebuie să ştiţi că în urma oricărui tip de intervenţie, va rămâne o cicatrice pe zona respectivă. Cicatricea rezultată va fi mai mare ca diametru decât nevul pe care il aveţi, întrucât atunci când se îndepărtează o leziune de pe piele, se îndepărtează împreună cu o mică zonă de ţesut sănătos din jur. În principiu, în cazul exciziei chirurgicale cicatricea va fi una liniară, iar în cazul îndepărtării prin laser cicatricea va fi rotund-ovalară. Felul cum va arăta cicatricea finală depinde şi de capacitatea fiecărui organism de a se regenera, unele persoane având o predispoziţie spre a face cicatrice inestetice, hipertrofice sau cheloidiene. Actual, exista metode de a ameliora aspectul unei cicatrice, atât în perioada ei de formare, cât şi ulterior, metode între care se numără creme şi geluri cicatrizante, geluri siliconate, tratamente laser, peelinguri, PRP.

Vă doresc mult succes!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.