Cum tratez probleme emoționale la un copil de 11 ani?

Bună ziua, am o fetită de 11 ani iar în urmă cu 3 ani a asistat la decesul mamei mele, de fapt ea a descoperit-o decedată, era singură acasă doar cu ea. De atunci doarme doar cu becul aprins pe hol și televizorul pornit. Am încercat ca vorbesc cu ea dar nu suportă subiectul acesta, nu îi place nici să mergem în vizită la casa mamei mele. Nu e un copil cu probleme, nu a fost nici înainte de acest eveniment dar că e foarte sensibilă și a rămas cu această teamă, cred. Nu știu cum o pot ajuta pentru a nu avea probleme emoționale mai târziu. Poate mă ajutați cu un sfat. Mulțumesc anticipat 

2 răspunsuri

Răspunsul Expertului

Petruța Gheorghe - Psihoterapeut, Expert DOC

Vedeți? Întrebarea dvs conține și răspunsul. Spuneți că este un copil fără probleme doar că este mai sensibilă, așadar ăsta este felul ei de a fi. Cu siguranță sensibilitatea o ajută sub unele aspecte și o încurcă în altele. Dar este important ca familia ei să o accepte și sprijine în felul ei de a fi, adică nu încercați să o „desensibilizați” pentru că nici nu se poate și i-ați putea transmite implicit că este ceva în neregulă cu ea. Sigur că a fost traumatic evenimentul pe care-l descrieți dar viața este traumatică și ca părinți putem doar să-i sprijinim pe cei mici în momentele grele, nu putem evita evenimentele triste din viețile noastre. Ce să faceți? Păi ați putea încerca să-i spuneți ce vă preocupă, așa cum ați făcut în acest mesaj către noi. Vă puteți alia cu ea în încercarea de a-și găsi confortul și modul propriu în care să adoarmă și să se simtă în siguranță, îi puteți spune că atunci când este pregătită și vrea îi puteți răspunde la orice întrebări. Copiii, ca și noi de altfel, au nevoie să se simtă acceptați mai ales în acele particularități care nu se încadrează în normă. Această acceptare le fixează o siguranță de bază la care se pot întoarce ori de câte ori se simt nesiguri, amenințați, triști sau în nevoie.


Dr. Elena Coman - Medic Specialist Psihiatrie, Expert DOC

Bună ziua! Vă recomand să vă adresați unui unui psiholog specializat în lucrul cu copiii și adolescenții, care să evalueze problemele emoționale ale copilului dumneavoastră și să stabilească o conduită terapeutică potrivită. 


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.