Cum pot diminua efectele calculatorului asupra ochilor?

 

 

Prin natura meseriei lucrez foarte mult la calculator, practic stau cu ochii în monitor minim 8 ore pe zi. Știu că nu e sănătos, dar n-am ce face, trebuie să lucrez. Uneori îmi simt ochii foarte obosiți (am senzația că mi se lipesc pleoapele), alteori am senzația aceea de "nisip în ochi". Evident, în astfel de cazuri mai fac și mici pauze, dar ce altceva mai pot face astfel încât să nu-mi mai fie prea tare afectați ochii? Sau să reziste mai bine. 

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Roxana Cozubaș - Medic Specialist Oftalmologie, Expert DOC

Pentru persoanele care lucrează foarte mult la calculator (dar și la alte dispozitive sau ȋn zona de aproape), a fost inventată regula 20-20-20 care spune așa: la fiecare 20 de minute, uitaţi-vă 20 de secunde la o distanţă de 20 de picioare (aproximativ 6 metri). Pentru ochi, relaxare ȋnseamnă să privească la distanţă, așadar, nu ȋi privaţi de acest beneficiu.

Pentru a face faţă lucrului ȋn faţa monitoarelor se recomandă să efectuaţi un control oftalmologic pentru determinare de dioptrii și, chiar dacă rezultatul este negativ, să achizitionaţi o pereche de ochelari cu lentile care au ȋn componenţă un filtru de calculator. Aceste lentile blochează lumina albastră emisă de ecrane și vă feresc de senzaţia de oboseală oculară și vedere inceţoșată.

Cȃt privește senzaţia de “nisip ȋn ochi”, aceasta provine din cauza faptului că, ȋn faţa acestor monitoare, uităm sa clipim. Lacrimile, nemaifiind ȋmpraștiate uniform pe suprafaţa ochilor cu ajutorul pleoapelor, se vor ȋntrerupe din loc in loc. Acolo unde filmul lacrimal nu mai este integru, apare senzaţia de iritare, uscăciune, arsură, chiar lăcrimare reflexă. Soluţia, pe lȃngă să clipiţi mai des, este să folosiţi lacrimi artificiale pentru o lubrefiere mai bună a suprafeţei oculare. Medicul oftalmolog vă poate prescrie ce este mai bun pentru dvs și situaţia in care vă aflaţi.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.