Cum pot crește flexibilitatea articulațiilor dacă sufăr de mai multe boli reumatice?

Bună ziua,

Am 52 ani și de mulți ani sunt diagnosticată cu: Condromalacie femuro-patelară,genu valgum,gonartroză,artroză articulații mici mâini bilateral,osteopenie,scolioză dextro-convexa toraco-lombară . Am urmat tratamentele recomandate de medici antiinflamatoare,suplimente specifice bolilor mai sus menționate,proceduri de fizioterapie (de două ori pe an),kinetoterapie,dar nu mai dau rezultate.Articulațiile mă dor,se tumefiază și redoarea mă împiedică să îmi îndeplinesc sarcinile zilnice.Ce recomandări îmi mai dați,ce mai pot face pentru a fi mai "flexibilă"? Mulțumesc anticipat

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Sorina Mustățea - Medic Primar Reumatologie, Expert DOC

Înțeleg din descrierea dvs că suferința articulară la nivelul genunchilor este una complexă și cu evoluție indelungată.

In condițiile în care în ciuda tratamentului  medicamentos (antialgic, antiinflamator și suplimentele nutritive recomandate) pe care l-ați luat (în doză adecvată și pe o  perioadă suficientă de timp), urmând în mod regulat  proceduri de fizioterapie și kinetoterapie, simptomele articulare (durerea și  redoarea) vă afectează calitatea vieții de zi cu zi, trebuie să luați în calcul un consult la medicul ortoped care să stabilească oportunitatea unei intervenții de protezare articulară a genunchiului.

Pentru scolioza toraco-lombară se recomandă kinetoterapie (aceasta ameliorează mobilitatea și flexibilitatea coloanei, tonifică musculatura paravertebrală).Consultul medical stabileste dacă aveți indicație pentru a purta corset.

Înțeleg de asemenea din descrierea dvs că vi s-a pus diagnosticul de osteopenie. În cazul  în care diagnosticul acesta de densitate minerală scazută este pus în urma investigației DXA ( si nu pe aspectul de demineralizare osoasa pe o radiografie, de exemplu), se recomandă o alimentație bogată în produse lactate și supliment de calciu si vitamină D. Urmarirea pe termen lung si tratamentul sunt stabilite pe baza rezultatului DXA.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.