Ce poate face un adolescent de 15 ani pentru amânarea unei operații de hernie de disc?

Bună ziua, Sunt mama unui băiat, 15 ani, care a fost diagnosticat în urma unui RMN cu hernie de disc L4-L5 medio-laterală stîngă. A făcut tratamente cu antiinflamatoare: Diclofenac, Flamexin, Ketonal injectabil, precum și fizioterapie. Am consultat mai mulți medici din Ploiești, dar fără rezultat, din contră , durerea a coborît pe piciorul stâng, pînă la glezna și amorțirea a două degete. Nu acceptăm ideea unei operații, mai ales din cauza vârstei, dar și a complicațiilor care pot apărea. Este adevărat că poate recidiva? Ce alte tratamente sau proceduri mai poate face? Menționez că a făcut baschet 4 ani, are 1.85 înălțimea și 56 kg.

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Sorina Mustățea - Medic Primar Reumatologie, Expert DOC

Fiul dvs. are la cei 15 ani o înalțime de 1,85 cm, cu mare probabilitate a crescut rapid în înălțime în ultima perioadă de timp, la acest fapt a contribuit sportul pe care l-a practicat timp de 4 ani. Activitatea fizică intensă fără a respecta procedurile corecte de “încălzire” musculo-articulară înainte de antrenament, traumatismele repetate, extinderile exagerate repetitive, creșterea rapidă în înălțime în perioada adolescenței sunt factori de risc pentru apariția herniei de disc. Tabloul clinic pe care îl are fiul dvs. (durere iradiată pe membrul inferior stâng, până la nivelul gleznei și cu parestezii la nivelul degetelor) se suprapune exact descrierii RMN (hernie de disc L4-L5 medio-laterală stîngă). Pe lângă tratamentul cu antiinflamatoare non-steroidiene pe care deja l-a urmat în perioada dureroasă, consultul medical stabilește dacă este necesară asocierea unui tratament decontracturant muscular și a unuia antialgic. Este importantă conștientizarea și acordarea importanței cuvenite acestei afecțiuni de către fiul dvs. și repercusiunile ei pe termen lung (să nu uităm că nu are decât 15 ani și la această vârstă adolescenții percep într-un alt mod lucrurile decât o fac adulții). Pe lângă procedurile de fizioterapie pe care fiul dvs. deja le-a facut, este recomandat un consult la un kinetoterapeut care va stabili un program de exerciții fizice pe care îl face la început sub supraveghere și apoi îl continuă acasă pe perioadă îndelungată. Necesitatea unei intervenții chirurgicale nu o stabilește decât neurochirurgul, urmând criterii foarte clare.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.