Ce boala indica radiografia comparativa urmatoare? Va multumesc anticipat pt ajutor.

Demineralizare difuza a segmentelor osoase radiografiate. Oase sesamoide adiacente epifizelor distale ale metacarpienelor si falangelor medii deget I bilateral, precum si adiacente epifizelor distale ale metacarpienelor II si V bilateral. Fara alte anomalii notabile de structura sau aliniament vizibile la nivelul segmentelor osoase radiografiate.

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Oana Cuzino - Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

buna ziua, doar pe baza acestei radiografii ale acestor segmente se poate sesiza fenomenul de demineralizare -posibila osteomalacie- care semnaleaza un dezechilibru al calciului si fosforului posibil pe baza  unei  deficiente in vitamina D,  fie a dietei dezechilibrata sau o afectare a absorbtiei acestora (cum se intampla in boala celiaca de exemplu, sau  boli renale, intoleranta la lactoza, evitarea excesiva a expunerii ila soare etc. Ar mai trebui efectuate radiografii sau osteodesitometrie - si la alte segmentede corp - coloana, membre inferioare etc. Ca solutie posibila a osteomalaciei sunt  suplimentele pe baza de vitamina D  400 - 8000 de unitati pe zi cateva  luni , cele pe baza de ulei de peste si omega 3 si apoi reevaluare imagistica, insa repet ar trebui corelate si cu valorile din sange si urina ale calciului, fosforului, vitaminei D dar si cu posibile alte tratamente medicamentoase cronice, alte afectiuni(renale, intestinale, hepatice, pancreatice etc) sanatate!   


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.