Caderea excesiva a parului, puncte negre?

Buna ziua, Dna Doctor. Beatrice este numele meu si de cateva luni imi cade parul foarte rau. Am avut intr adevar o perioada mai grea si m am gandit ca stresul si a spus cuvantul. Folosesc sampon Pantene pentru căderea parului si tot cade. Ce as putea face in aceasta privinta? Ce ma sfatuiti? Se intmpla ca atunci cand sunt foarte stresata si am perioade mai vrele cu suparari, griji sa cada, dar acum e ceva mai mult. Si nu stiu cum sa scap de punctele negre, sunt pe barbie, nas fata. Se intampla ca atunci cand sunt bt la birou sa ating fata dupa ce am pus mana pe tastatura sau pe mouse. Folosesc creme, dar se pare ca nu reusesc decat sa le sparg si devine inestetic. Ma puteti ajuta va rog in aceste privinte, va rog? Mulțumesc

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Laura Mocanu - Medic Specialist Dermato-venerologie, Expert DOC

Buna, Beatrice!

Caderea parului are mecanisme foarte variate si complexe, inclusiv unele afectiuni cutanate sau sistemice, ori anumite dechilibre în nivelele unor vitamine şi oligominerale. La o persoana sanatoasa, stress-ul are o implicare deosebita in caderea parului. Totusi, anterior de a pune totul pe seama stressului, ar fi indicat un consult la medicul dermatolog, pentru a exclude alte cauze. Poate fi necesar sa efectuati unele analize, in principal investigarea unei eventuale anemii. 

Exista tratamente mai eficace fata de samponul pe care il mentionati. Gamele de soluţii pentru aplicare locală, şampoane şi tratamente sistemice sunt numeroase şi variate. Tratamentele locale utilizand solutii cu cafeina, aminoacizi si alti factori de crestere pentru firul de par sunt mai eficiente decat doar utilizarea unui sampon. La aceste tratamente locale se pot adauga sedinte de mezoterapie pentru par (substante nutritive care stimuleaza cresterea firului de par si care se injecteaza in pielea capului utilizand ace speciale, foarte fine), sedinte de terapie cu lumini speciale (in special lumina rosie), precum si sedinte de PRP (sau terapia vampir) adica injectari in pielea scalpului cu plasma cu trombocite, factori de crestere si celule stem recoltate de la fiecare pacient. Toate acestea se efectueaza in cabinetele de dermatologie, sunt tehnici ce cresc şansele de reuşită pentru refacerea podoabei capilare. Pentru a avea efecte satisfacatoare, orice terapie trebuie efectuata pe o perioada de cel putin 3-6 luni. De multe ori se recomanda si este necesara si o terapie de intretinere, pentru mentinerea efectelor obinute.

Despre punctele negre, este posibil sa fie vorba de comedoane. Tratamentele pe baza de retinoizi topici sau anumiti acizi cu efect de peeling (exfoliant) va pot ajuta. Totusi, recomandarea mea ar fi sa efectuati un consult dermatologic si pentru aceasta problema, pentru a obtine o recomandare de tratament foarte specific in functie de tipul, severitatea si extinderea leziunilor.

Numai bine!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.