10 soluții pentru cei care suferă de burnout și oboseală cronică

Burnout-ul este o boală caracterizată de specialiști ca o epuizare extremă, din cauza unui stil de viață nesănătos. Multe persoane cad "în plasa" burnout-ului și ajung să se confrunte cu o oboseala cronică (pe termen lung).

Dacă te confrunți în mod constant cu niveluri ridicate de stres fără a lua măsuri pentru a-l gestiona sau reduce, epuizarea va prelua controlul, lăsându-te epuizat emoțional și fizic. Creierul și corpul tău nu pot suporta să se simtă suprasolicitate și copleșite pentru o perioadă mai lungă de timp.

După o perioadă, este posibil să începi să te simți mai puțin motivat, deoarece ți se pare că nimic din ceea ce faci nu contează.

Deoarece epuizarea se produce treptat, este posibil să nu observi imediat simptomele. Dar, odată ce se instalează, îți poate afecta capacitatea de a funcționa în toate aspectele vieții.

Simptome burnout

Printre simptomele prezente în epuizare extremă se află:

  • uitare și dificultăți de concentrare
  • diminuarea interesului față de munca ta
  • pierderea de sine și a obiectivelor tale
  • dificultăți în menținerea relațiilor și în a fi prezent cu cei dragi
  • frustrare și iritabilitate față de colegii de muncă
  • tensiune musculară inexplicabilă, dureri, oboseală și insomnie.

Estimările sugerează că între 4 și 7 la sută din persoanele active pot suferi de epuizare, deși lucrătorii din anumite domenii, cum ar fi asistența medicală, tind să se confrunte cu epuizarea la rate mult mai mari.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Burnout poate avea un impact de mare amploare, adesea:
  • afectând în mod negativ performanța profesională
  • împiedicându-vă să vă bucurați de hobby-uri și de timpul petrecut cu familia sau să vă relaxați în afara serviciului
  • creșterea riscului pentru probleme de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare, diabet de tip 2, depresie și sinucidere.

Este esențial să iei măsuri pentru a aborda epuizarea, deoarece, în general, aceasta nu face decât să se înrăutățească.

Soluții pentru stările de burnout  

Din fericire, există numeroase soluții pentru persoanele care se confruntă cu stările de burnout sau epuizare extremă la locul de muncă.
Printre acestea se numără:

1. Evaluează-ți opțiunile

Discută motivele specifice de îngrijorare cu unul dintre superiorii tăi. Poate că veți reuși să discutați, pentru a schimba unele așteptări sau pentru a ajunge la unele compromisuri sau soluții. Încearcă să stabilești niște obiective și să le împarți în două tabere: ceea ce trebuie făcut și ceea ce mai poate aștepta.

2. Cere sprijinul celor din jur

Fie că îți îndrepți atenția către colegii de birou, către prieteni sau către persoanele dragi din viața ta, nu uita că sprijinul și colaborarea cu aceștia te poate ajuta să faci față sarcinilor de zi cu zi.

3. Deleagă sarcinile pe care nu le poți face

Ca parte din procesul în care înveți să îți gestionezi timpul, poți încerca să dai altcuiva o parte din volumul tău de muncă. În acest mod vei avea mai mult timp pe care sa îl acorzi muncii tale.

4. Încearcă o activitate relaxantă

Poți explora "piața", în căutarea unor programe sau cursuri care te pot ajuta să scapi de stres, cum ar fi yoga, meditația sau tai chi.

5. Recunoaște ceea ce te stresează

Dacă știi care sunt lucrurile care îți cauzează disconfort și te fac să te simți tensionat(ă), vei putea să găsești soluții și, prin urmare, astfel vei scăpa de presiunea mentală acumulată în timp.

6. Fă mai multă mișcare

Activitatea fizică regulată te poate ajuta să faci mai bine față stresului de zi cu zi, de la locul de muncă. În plus, faptul că practici un sport, că mergi o oră la sală sau că alergi prin parc ori faci exerciții fizice în fața televizorului te poate ajuta să nu te mai gândești la muncă, la proiecte, la deadline-uri și la task-uri.

7. Amintește-ți ce te face fericit

Epuizarea severă te poate face cu greu să-ți amintești ce îți plăcea înainte să faci. Spre exemplu, s-ar putea să îți fi pierdut pasiunea pentru o carieră pe care ai iubit-o cândva și să te simțiți supărat și plin de resentimente când ajungi la serviciu în fiecare zi.

Pentru a contracara aceste sentimente, crează-ți o listă cu lucrurile care îți aduc bucurie. Aceasta ar putea include lucruri precum:

  • plimbări lungi cu cel mai bun prieten al tău
  • să mergi cu copilul în parc
  • citirea unei cărți în cadă

Fă-ți timp pentru aceste activități în fiecare săptămână și păstrează acest obicei chiar și după ce te simți bine cu tine.

8. Orele de muncă trebuie să fie "bătute în cuie", la fel și orele de odihnă

Este important să ai un program cât mai bine structurat, în care să ai clar în minte setate orele de lucru și orele în care te relaxezi. De exemplu, orele de somn sunt stabilite de la ora 23.00 până la ora 6.00 dimineața, iar orele de lucru sunt de la 9.00 la 17.00. În acest mod, corpul tău se va obișnui și el cu un program care nu duce lipsă de consecvență.

9. Dormi suficient

Somnul este important, așa că nu scurta orele petrecute în pat. Somnul te ajută să îți recapeți bunăstarea și îți protejează sănătatea. 

Dacă vei deveni mai bun la planificat lucruri și task-uri și la programat toate activitățile care sunt importante pentru a reuși să îți faci treaba la locul de muncă, vei avea mai multe șanse să respecți acest program de lucru "sănătos", care nu te va duce în direcția epuizării extreme. Așadar, respectă programul stabilit și nu uita că uneori poți să spui și "Nu".

10. Planifică-ți timpul

Dacă vrei să eviți epuizarea extremă (burnout-ul), trebuie ca tu să deții controlul asupra timpului tău. Dacă ți-ai stabilit două ore, de pildă, pe care le dedici unei activități, și ai nevoie de o pauză de 25 de minute, fă acel lucru cu toată seriozitatea pe care o merită, însă nu uita că trebuie să iei și pauză.

Care sunt consecințele pe care le are burnout-ul

Epuizarea extremă (burnout-ul) ignorată sau netratată poate avea consecințe importante, cum ar fi: stresul excesiv din viața ta, oboseala cronică, insomnia, tristețea, furia sau irascibilitatea, abuzul de alcool sau de alte substanțe, bolile cardiace, hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2, faptul că devii mai vulnerabil în fața bolilor.

Dacă crezi că suferi de oboseală cronică sau burnout, ia în considerare și ideea de a sta de vorbă cu un specialist, precum un psiholog sau un psihoterapeut. Poți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Understanding the burnout experience: recent research and its implications for psychiatry - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4911781/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0