Masaj terapeutic: beneficii pentru trup si minte

Terapia prin masaj poate fi folosită pentru rezolvarea multor afecțiuni fizice și psihice. Află din acest articol pentru ce afecțiuni poți să apelezi la masaj terapeutic, care sunt cele mai des întâlnite tipuri de masaj folosit ca terapie și ce contraindicații există.

Masajul, fie că este făcut de un profesionist, fie că este făcut de un amator, are o serie de efecte benefice și poate fi folosit în tratarea unor afecțiuni precum întinderile și spasmele musculare, dar și pentru eliminarea stresului, tratarea anxietății ori a insomniilor. Când vorbim de masaj terapeutic, acesta poate fi folosit atât în scop preventiv cât și în scop curativ. În întreaga lume există peste 250 de tehnici diferite de masaj.

Terapia prin masaj presupune mânuirea masei musculare, dar și a țesuturilor conjunctive, a tendoanelor și ligamentelor cu scopul detensionării acestora. O serie de studii au confirmat efectele benefice ale masajului, care nu numai că ușurează durerea, însă stimulează totodată sistemul limfatic și reglează hormonal organismul. Recomandarea noastră este ca, atunci când te interesează un masaj terapeutic, să mergi la un specialist de la un salon de masaj sau de la o clinică.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cele mai comune tipuri de masaj

Mai utilizate sunt următoarele forme de masaj:

Masajul suedez

Acesta este cel mai popular tip de masaj din lume și stimulează circulația sangvină. Această tehnică se concentrează pe utilizarea mișcărilor de frământare, presiune și alunecare pentru a relaxa mușchii și a îmbunătăți circulația sângelui. 

Iată câteva caracteristici ale masajului suedez:

  • Effleurage - aceste mișcări sunt efectuate cu degetele și constau în alunecarea ușoară pe piele, pentru a pregăti mușchii pentru alte tehnici de masaj. Aceste mișcări stimulează circulația sângelui și ajută la relaxarea mușchilor.
  • Pétrissage - această tehnică implică apucarea și frământarea mușchilor cu degetele, palmele sau pumnii pentru a elibera tensiunea și a relaxa mușchii adânci.
  • Fricțiune - această mișcare implică presiunea și frecarea profundă a mușchilor pentru a ajuta la eliminarea tensiunii și a stimula circulația sângelui.
  • Tapotement - acest tip de mișcare implică lovirea ușoară sau bătaia pe mușchi pentru a stimula circulația sângelui și pentru a relaxa țesuturile.
  • Vibrare - această tehnică presupune mișcări ritmice și oscilatorii aplicate pe mușchi pentru a îmbunătăți circulația sângelui și a relaxa mușchii.

Masajul prenatal

Masajul prenatal este o formă specializată de masaj destinată femeilor gravide și este conceput pentru a le ajuta să se relaxeze și să se simtă mai confortabil pe parcursul sarcinii. Acesta presupune aplicarea unor tehnici specifice adaptate nevoilor și condițiilor speciale ale femeilor însărcinate. Acest masaj ajută la rezolvarea celor mai comune probleme care creează disconfort în timpul sarcinii, cum ar fi picioarele umflate și instabilitatea emoțională.

Femeile însărcinate sunt adesea poziționate pe o masă specială de masaj sau pe o pernă de sarcină, care le permite să stea pe spate sau pe părțile laterale în timpul masajului. Aceasta este importantă pentru a evita presiunea excesivă pe abdomen și pe alte zone sensibile.

Masajul prenatal implică utilizarea unor mișcări mai blânde și mai delicate pentru a evita orice disconfort sau presiune excesivă pe abdomen sau pe alte zone sensibile. Masajul poate fi concentrat pe zonele care sunt adesea tensionate sau incomode pentru femeile însărcinate, cum ar fi spatele, umerii, gâtul și picioarele.

Scopul principal al masajului prenatal este de a reduce disconfortul și tensiunea musculară, de a îmbunătăți circulația sângelui și de a ajuta la relaxarea și starea de bine generală a femeii însărcinate. Acesta poate ajuta, de asemenea, la reducerea stresului și anxietății asociate sarcinii.

Unele sesiuni de masaj prenatal pot include și exerciții de respirație și tehnici de relaxare pentru a spori beneficiile și pentru a ajuta femeia însărcinată să se conecteze cu fătul și să se pregătească pentru travaliu și naștere.

Masaj pentru sportivi

Acest masaj este folosit în cazul atleților pentru încălzirea corpului înainte de antrenament, dar și pentru stimularea circulației sangvine și pentru prevenirea sau tratarea accidentărilor. Înainte de un antrenament sau de o competiție sportivă, masajul poate fi folosit pentru a pregăti mușchii pentru activitatea fizică intensă. Tehnicile de masaj aplicate în această etapă pot fi mai energice și pot avea scopul de a îmbunătăți flexibilitatea, circulația sângelui și mobilitatea.

După un antrenament intens sau competiție, masajul poate fi utilizat pentru a ajuta la reducerea tensiunii musculare, la eliminarea acidului lactic și la stimularea vindecării musculare. Aceste sesiuni de masaj pot include tehnici de frământare și presiune mai profunde pentru a ajuta la relaxare și regenerare.

După un meci sau antrenament intens, masajul poate fi utilizat pentru a ajuta la reducerea tensiunii musculare, la eliminarea acidului lactic și la stimularea vindecării musculare. Aceste sesiuni de masaj pot include tehnici de frământare și presiune mai profunde pentru a ajuta la relaxare și regenerare. 

Dacă sportivul suferă o leziune minoră, cum ar fi o întindere musculară sau o întindere de ligament, masajul poate fi utilizat ca parte a procesului de recuperare pentru a ajuta la reducerea inflamației, la îmbunătățirea circulației sângelui și la accelerarea vindecării. Pentru a grăbi vindecarea traumatismelor și a spori performanțele, cele mai bune tipuri de masaj pentru sportiv par a fi masajul profund al țesuturilor și terapia miofascială.

Masajul thailandez

Acest masaj stimulează activitatea organelor interne prin folosirea anumitor linii energetice. Masajul thailandez implică aplicarea presiunii asupra anumitor puncte de presiune din corp, considerate a fi situate pe liniile energetice ale corpului și se crede că stimularea lor poate echilibra fluxul de energie și poate ajuta la vindecare și relaxare. 

Un aspect distinctiv al masajului thailandez este utilizarea întinderii pasive în combinație cu presiunea și acupresura. Terapeutul folosește propriul corp și mișcările sale pentru a ghida și a întinde pasiv corpul clientului în diverse poziții, asemănătoare cu pozițiile de yoga. 

Masajul thailandez poate aduce numeroase beneficii, inclusiv reducerea stresului și a tensiunii musculare, ameliorarea durerilor de spate și de gât, îmbunătățirea flexibilității și circulației sângelui, și promovarea stării de relaxare și echilibru.  

Presopunctura

Această tehnică de masaj presupune folosirea degetelor pentru apăsarea anumitor puncte energetice de la suprafața pielii astfel încât să se stimuleze fluxul energetic în zona respectivă. Presiunea poate fi aplicată în diverse moduri, inclusiv prin mișcări circulare, presiuni constante sau vibrante.

Presopunctura poate fi folosită pentru a reduce durerea în diverse părți ale corpului, inclusiv durerile de cap, durerile menstruale, durerile de spate sau durerile musculare și articulare. Aplicarea presiunii pe anumite puncte de presiune poate ajuta la relaxare și la reducerea stresului și a tensiunii psihice. Presopunctura poate ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui și a fluxului de energie în corp, precum și la stimularea funcției organelor și sistemelor corporale.

Beneficii masaj

O serie de studii au fost efectuate pentru detectarea și confirmarea efectelor pe care masajul le are asupra trupului și minții. În urma acestor studii au fost confirmate următoarele beneficii ale terapiei prin masaj:

  • Reducerea anxietății
  • Ușurarea depresiei
  • Ameliorarea fibromialgiei
  • Reducerea durerilor de cap
  • Calmarea durerilor musculare
  • Tratarea durerilor de spate
  • Ușurarea durerilor cauzate de osteoartrită
  • Tratarea insomniei
  • Eliminarea stresului
  • Reglarea organismului din punct de vedere hormonal
  • Întărirea sistemului imunitar

De cele mai multe ori, masajul este folosit în combinație cu tratamentul convențional, pentru a spori efectele acestuia.

O evaluare a mai multor studii cu un total de peste 1.200 de participanți bolnavi de cancer a găsit unele dovezi că masajul ar putea ajuta la reducerea durerilor și anxietății corelate cu boala, dar calitatea dovezilor a fost foarte scăzută, deoarece majoritatea studiilor au fost mici. Oamenii de știință spun că ar fi nevoie de studii mai consistente pentru a confirma aceste rezultate.

O analiză a 34 de studii de terapie prin masaj pentru copiii prematuri a arătat că masajul poate avea un efect pozitiv asupra creșterii în greutate, dar mecanismul prin care acest lucru se întâmplă nu este bine înțeles. Cantitatea de dovezi este mică, deci deocamdată nu se poate ajunge la nicio concluzie clară în această privință, spun oamenii de știință.

Contraindicații masaj terapeutic

Dacă suferi de afecțiuni cronice ori ești însărcinată, consultă-te cu medicul tău înainte de a merge la masaj terapeutic, pentru a te asigura că starea de sănătate îți permite să apelezi la această terapie. E posibil ca masajul să nu îți priască în caz de:

  • Fracturi
  • Răni care sângerează sau afecțiuni care cauzează sângerare
  • Arsuri la nivelul pielii
  • Osteoporoză severă
  • Urmarea unui tratament medicamentos care subțiază sângele

Masajul nu ar trebui să te facă să te simți inconfortabil, ci din contră, ar trebui să îți ofere senzația de detensionare. Este posibil ca uneori să resimți, a doua zi după un masaj terapeutic, o senzație vagă de febră musculară, care însă va trece rapid. Așadar, de reținut că masajul nu trebuie să fie dureros, așa că anunță-ți terapeutul dacă simți durere.

Pentru potențarea efectului masajului primit, se folosește de regulă un ulei care are proprietăți benefice pentru piele, dar și pentru starea psihică. De exemplu, uleiul de lavandă contribuie la relaxare, în timp ce uleiul de mușețel ajută la tratarea durerilor de cap, iar cel de mentă are efecte anispasmodice.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCCIH - Massage Therapy: What You Need To Know
https://www.nccih.nih.gov/health/massage-therapy-what-you-need-to-know
Science Direct - Acupressure
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/acupressure


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0