6 tehnici antistres care functioneaza

Stresul este o parte inevitabila a vietii noastre - ne stresam si ne ingrijoram in privinta jobului, banilor, relatiei, sanatatii ori parintilor - dar asta nu inseamna ca ar trebui sa il ignoram si sa ne prefacem ca nu exista. Prea mult stres lasat "netratat", lasat sa puna stapanire pe viata noastra, poate cauza probleme de sanatate destul de grave, atat la nivel fizic, cat si la nivel mental.

Tocmai de aceea, astazi m-am gandit sa iti prezint cateva tehnici antistres care functioneaza si care te vor ajuta, macar pe o perioada scurta de timp, sa alungi grijile si gandurile care nu iti dau pace.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aceasta este vestea buna: ca, in multe cazuri, stresul este "controlabil". Cu putina rabdare si cu cateva strategii utile, poti reduce stresul din viata ta, fie ca este vorba de cel din familie, fie ca este cel de la locul de munca.

Deseneaza si coloreaza

Cu siguranta ai vazut in librarii ca exista o gama vasta de carti de colorat pentru adulti, cu diverse modele, figuri geometrice, plante, flori, mandale si multe altele. Primul pas este sa iti alegi o astfel de carte, nu trebuie sa fie ceva foarte scump, mai ales ca exista si variante mai accesibile. Apoi cumpara-ti o cutie de creioane colorate si, atunci cand simti ca esti stresat/a, incepe sa colorezi sau sa desenezi, dupa bunul plac. Nici nu vei realiza cat de repede va trece timpul facand aceasta activitate simpla, care iti va aduce aminte de copilarie.

Scrie intr-un jurnal

Un alt mod prin care poti face fata stresului este sa scrii intr-o agenda sau carnetel lucrurile care nu iti dau pace. In timp ce notezi situatia in legatura cu care esti stresat (aceasta fiind una dintre abordarile metodei jurnalului), o alta abordare este sa insemnezi sau sa punctezi si lucrurile pentru care esti recunoscator. Recunostinta te poate ajuta sa scapi de stres si de anxietate, prin faptul ca iti concentrezi gandurile pe ceea ce este pozitiv in viata ta, in prezent. E bine sa tii un astfel de jurnal, spun psihologii, in special daca te concentrezi pe aspectele pozitive.

Invata sa spui "nu"

Nu toate sursele de stres pot fi in controlul tau, dar pe unele le poti tine in frau. De pilda, preia controlul asupra partilor din viata ta pe care le poti schimba si care iti cauzeaza stresul. Un mod prin care poti face asta este sa inveti sa spui "nu" mai des. Aceasta regula este in special valabila daca descoperi ca ai acceptat mai multe sarcini decat poti face fata, cand simti ca jonglezi cu prea multe responsabilitati si deja te simti coplesit/a de toate. Este important sa fii selectiv in legatura cu ceea ce accepti, iar faptul ca spui nu lucrurilor care te impovareaza peste masura poate reduce nivelul stresului din viata ta.

Inscrie-te la un curs de yoga

Yoga a devenit o metoda populara pentru alungarea stresului si pentru a face mai multa miscare. Chiar daca exista stiluri diferite de yoga, cele mai multe impartasesc un obiectiv comun: uniunea dintre corp si minte. Unele studii au examinat efectul pe care il are yoga asupra sanatatii mentale. Cercetarile au descoperit ca yoga stimuleaza dispozitia si poate fi la fel de eficienta ca medicamentele antidepresive, in tratarea depresiei si anxietatii.

Suna un prieten

Atunci cand te simti stresat/a, ia o pauza pentru a suna un prieten sau o prietena si pentru a vorbi despre problemele tale. Uneori functioneaza si daca iti suni mama, mai ales daca ai o relatie foarte apropiata cu ea. Relatiile bune cu prietenii si cu persoanele dragi sunt importante pentru orice stil de viata sanatos, insa nu uita ca sunt deosebit de importante mai ales cand esti foarte stresat/a. O voce calma, chiar si cand o auzi un minut, te ajuta sa vezi lucrurile intr-o alta lumina.

Ia in considerare suplimentele alimentare

Mai multe suplimente incurajeaza reducerea stresului si a anxietatii. Unele dintre cele mai folosite suplimente sunt cele pe baza de:

  • Roinita (Melissa officinalis) - aceasta planta a fost studiata multa vreme pentru efectele ei impotriva anxietatii;
  • Acizi grasi esentiali Omega-3 - un studiu a aratat ca studentii la medicina care au primit suplimente cu acizi grasi Omega-3 au avut o reducere cu 20% in privinta simptomelor anxietatii;
  • Ceaiul verde - frunzele de ceai verde contin multi antioxidanti (polifenoli), care au multe beneficii pentru sanatate; ceaiul verde reduce stresul si anxietatea, crescand nivelurile de serotonina.

 

Pentru ca unele suplimente alimentare pot sa interactioneze cu medicamentele sau pot avea efecte adverse, cere sfatul medicului curant daca ai o problema medicala, inainte de a lua acest gen de produse. Daca medicul iti spune ca nu este nicio problema, poti alege, in perioadele stresante, sa iei suplimente care ajuta la buna functionare a creierului si contribuie la reducerea stresului "din interior".

 

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

  • Analiza "A systematic review of randomised control trials on the effects of yoga on stress measures and mood", publicata in 2015 in Journal of Psychiatric Research, autori Michaela C. Pascoe, Isabelle E. Bauer.
  • Studiul "Omega-3 supplementation lowers inflammation and anxiety in medical students: a randomized controlled trial.", publicat in 2011 in Brain, Behavior and Immunity, autori Kiecolt-Glaser JK, Belury MA, Andridge R, Malarkey WB, Glaser R.
  • WebMD - https://www.webmd.com/balance/guide/blissing-out-10-relaxation-techniques-reduce-stress-spot#1

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0