Hiponatremie: cauze, simptome si tratament

Hiponatremia este afecțiunea care apare atunci când nivelul de sodiu din sânge este extrem de scăzut. Sodiul face parte din categoria electroliților care ajută la reglarea cantității de apă din celule și din jurul acestora. Citește mai departe pentru a afla din ce cauze apare și ce tratament există pentru hiponatremie.

La pacienții cu hiponatremie, nivelul de sodiu din organism este diluat, fapt care determină creșterea nivelului de apă din organism. Acest lucru duce la inflamarea celulelor. Tratamentul hiponatremiei este recomandat în funcție de cauza care a produs această afecțiune.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce este hiponatremia?

Hiponatremia este un termen care desemnează un nivel de sodiu din sânge care este mai scăzut decât în mod normal. Multe boli și medicamente pot provoca hiponatremie, iar majoritatea pacienților se recuperează complet după o astfel de problemă de sănătate.

Cauze hiponatremie

Sodiul menține în limite normale tensiunea arterială, susține activitatea musculară și a nervilor și reglează totodată nivelul de fluide din organism. Scăderea nivelului de sodiu din organism sub limitele normale poate fi cauzată de diverse afecțiuni ori de alți factori care țin de stilul de viață. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale hiponatremiei:

Tratamentul cu anumite medicamente

Diureticele, antidepresivele și calmantele cauzează urinări frecvente și transpirație excesivă, fapt ce ar putea declanșa hiponatremia. Diuretice - fac organismul să scape de mai mult sodiu în urină

Afecțiuni ale inimii, rinichilor sau ficatului

Unele dintre afecțiunile acestor organe pot cauza acumularea de fluide în organism, fapt care produce diluarea sodiului și instalarea hiponatremiei.

Printre unele cauze care pot fi legate de boala renală se numără:

  • Insuficiența renală - rinichii nu pot elimina lichidul suplimentar din organism
  • Insuficiență cardiacă congestivă - excesul de lichid se acumulează în organism
  • Vărsături severe sau diaree - organismul pierde mult lichid și sodiu
  • Sete excesivă (polidipsie primară) - provoacă un consum prea mare de lichide

Diaree cronică sau vărsături severe

Aceste probleme duc la pierderea mare de fluide și electroliți, printre care și sodiul.

Consumul excesiv de apă

În cazul unor activități solicitante precum participarea la un maraton, e posibil să apară nevoia de a consuma cantități foarte mari de apă. Consumul excesiv de apă diluează sodiul din organism, cauzând hiponatremie.

Deshidratare

Și consumul redus de lichide poate avea același efect, pentru că deshidratarea implică pierderea de electroliți.

Dereglări hormonale

Dereglările hormonale cauzate de afecțiuni pecum boala Addison pot afecta capacitatea organismului de a menține nivelul de sodiu, potasiu și apă din organism în echilibru perfect. Și o cantitate redusă de hormoni secretați de tiroidă poate cauza hiponatremia.

Consumul de droguri

Drogurile precum amfetamina cresc riscul de hiponatremie și poate cauza chiar decesul.

Sindromul de secreție inadecvată de hormon antidiuretic (SIADH)

Această afecțiune determină secreția prea mare de hormon antidiuretic, cauzând retenția de apă în organism. Așadar, riscul de hiponatremie este mare.

Cine are un risc mai mare de hiponatremie?

Oricine se poate confrunta cu hiponatremia, dar au un risc mai mare persoanele care:

  • au insuficiență renală;
  • au insuficiență cardiacă congestivă;
  • au boli care afectează plămânii, ficatul sau creierul;
  • au afecțiuni legate de nivelul hormonilor și sistemul endocrin;
  • s-au operat de curând;
  • iau anumite medicamente, cum ar fi unele tipuri de diuretice sau unele tipuri de antidepresive.

Hiponatremia este o problemă des întâlnită, mai ales în rândul pacienților spitalizați, dar nu numai.

Simptome hiponatremie

O persoană care se confruntă cu hiponatremia are simptome precum:

  • Greață și vărsături
  • Dureri de cap
  • Confuzie
  • Pierderea energiei și oboseală extremă
  • Iritabilitate, neliniște
  • Slăbiciune musculară, spasme și crampe musculare
  • Atac de apoplexie
  • Comă

Simptomele depind de gradul și cronicitatea hiponatremiei. Pacienții cu hiponatremie uşoară până la moderată (mai mare de 120 mEq/L) sau cu scădere treptată a sodiului (în decurs de 48 de ore) au puține simptome. Pacienții cu hiponatremie severă (mai puțin de 120 mEq/L) sau scăderea rapidă a nivelului de sodiu au diferite simptome. 

Simptomele pot varia de la anorexie, greață și vărsături, oboseală, dureri de cap și crampe musculare până la modificarea stării mentale, agitație, convulsii și chiar comă. Pacienții cu simptome și semne neurologice trebuie tratați prompt pentru a preveni afectarea neurologică permanentă.

Tipuri de hiponatremie

Există mai multe tipuri de hiponatremie și anume:

Hiponatremie euvolemică

În cazul în care cantitatea de sodiu din corp rămâne aceeași, dar apa totală din corp crește, vorbim de hiponatremie euvolemică. Simptomele hiponatremiei euvolemice sunt similare cu cele ale altor forme de hiponatremie și pot include greață, dureri de cap, slăbiciune musculară și confuzie.

Hiponatremie hipervolemică

Dacă creșterea totală a apei din corp este mai mare decât creșterea sodiului total din corp, este vorba de hiponatremie hipervolemică. Diverse tulburări edematoase, inclusiv insuficiența cardiacă și ciroza, provoacă hiponatremie hipervolemică. Rareori, hiponatremia apare în sindromul nefrotic, deși pseudohiponatremia paote fi asociată cu interferența cu măsurarea sodiului de către lipidele crescute. 

Hiponatremie hipovolemică

În hiponatremia hipovolemică, scăderea totală a apei din corp este mai mare decât scăderea sodiului total din corp.

Hiponatremie diluțională

Hiponatremia diluțională, numită și „intoxicație cu apă”, se referă la consumul prea mare de apă fără a include electroliții care furnizează minerale necesare precum calciu, potasiu și sodiu. Majoritatea oamenilor, cu excepția cazului în care au afecțiuni care îi expun riscului de hiponatremie, ar trebui să bea cantități mari de apă într-o perioadă scurtă de timp pentru a-și dilua sodiul din sânge. Hipoosmolaritatea înseamnă niveluri scăzute de electroliți (inclusiv sodiu), proteine și nutrienți. Hiponatremia poate provoca hipoosmolaritate.

Diagnostic hiponatremie

Pentru a diagnostica hiponatremia, medicul va face anamneză, iar apoi un examen fizic. Pentru confirmarea suspiciunilor în ceea ce privește hiponatremia, acesta va solicita un test de sânge sau de urină astfel încât să depisteze valorile exacte ale sodiului din organism.

Tratament hiponatremie

Hiponatremia este tratată în funcție de cauza care a declanșat-o. Dacă hiponatremia este cauzată de stilul de viață, de consumul de diuretice sau de consumul de apă în exces, medicul va recomanda abținerea de la fluide pentru o perioadă determinată.

În caz de hiponatremie severă, acută, este necesar un tratament mai agresiv precum cel pe bază de fluide administrate intravenos ori pe bază de medicamente care ameliorează simptomele. Printre medicamentele pentru tratarea simptomatologiei hiponatremiei se află medicamentele pentru dureri de cap, antivomitivele și cele pentru atacurile de apoplexie.

La pacienții cu hipovolemie și funcție suprarenală normală, administrarea de soluție salină 0,9% corectează de obicei atât hiponatremia, cât și hipovolemia. Când sodiul seric este mai mic de 120 mEq/L, hiponatremia poate să nu se corecteze complet la restabilirea volumului intravascular și poate fi necesară limitarea ingerării apei la 500 până la 1000 ml/24 de ore.

La pacienții hipervolemici, la care hiponatremia are legătură cu retenția renală de sodiu (de exemplu, insuficiență cardiacă, ciroză, sindrom nefrotic) și diluare, este necesară restricția de apă combinată cu tratamentul tulburării de bază. La pacienții cu insuficiență cardiacă, un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei, în combinație cu un diuretic de ansă, pot corecta hiponatremia refractară. La alți pacienți la care restricția simplă de lichide este ineficientă, poate fi utilizat un diuretic de ansă în doze crescânde, uneori în combinație cu soluție salină IV 0,9%.

În euvolemie, tratamentul este îndreptat către cauză (de exemplu, hipotiroidie, insuficiență suprarenală, consum de diuretice). Când apare sindromul de eliberare inadecvată a hormonului antidiuretic ADH (SIADH), este necesară în general o restricție severă de apă (de exemplu, 250 până la 500 ml/24 de ore). În plus, un diuretic de ansă poate fi combinat cu soluție salină IV 0,9% ca în hiponatremia hipervolemică. Corecția de durată depinde de tratamentul cu succes al tulburării de bază. 

Pacienții cu SIADH au nevoie de tratament cronic pentru hiponatremie. De multe ori, doar restricția de lichide nu este suficientă pentru a preveni reapariția hiponatremiei. Comprimatele de sare orală (NaCl) pot fi utilizate cu doza ajustată pentru a trata hiponatremia cronică ușoară până la moderată la acești pacienți. 

Complicații hiponatremie

Dacă nu sunt tratați la timp, pacienții cu hiponatremie pot dezvolta rabdomioliză, stare mentală alterată, convulsii și chiar comă. Corectarea rapidă a hiponatremiei cronice (mai mare de 10 mEq/L până la 12 mEq/L de sodiu în 24 de ore) poate duce la sindromul de demielinizare osmotică.

La pacientii cu hiponatremie, creierul se adaptează la o scădere a nivelului de sodiu seric, fără a dezvolta edem cerebral, în aproximativ 48 de ore. De aceea, pacienții cu hiponatremie cronică sunt în mare parte asimptomatici. Odată ce creierul se adaptează la un nivel scăzut de sodiu seric, corectarea rapidă a sodiului duce la sindromul de demielinizare osmotică. Manifestările clinice sunt de obicei întârziate cu câteva zile și cuprind mai multe simptome neurologice ireversibile, inclusiv convulsii, dezorientare și chiar comă. Sindromul de „blocaj” apare la pacienții grav afectați. Acești pacienți sunt treji, dar nu se pot mișca sau pot comunica doar cu ajutorul mișcărilor ochilor.

Asocierea cu alte patologii

O meta-analiză folosind un model cu efecte aleatoare a comparat în cazul subiecților cu hiponatremie și grupurile normale de sodiu seric, diferența medie a densității minerale osoase, a raportului de risc de fractură și osteoporoză. Hiponatremia se asociază semnificativ cu osteoporoza și fractura.

Din 29 de articole cu text integral, 15 studii observaționale care au implicat 212.889 de participanți au îndeplinit criteriile de includere. Douăsprezece studii au fost incluse în meta-analiză. A existat o asociere semnificativă cu fractura și osteoporoza la pacienții cu hiponatremie și creșterea riscului de fractură.

Se poate preveni hiponatremia?

Da, hiponatremia poate fi prevenită în multe cazuri prin respectarea unui stil de viață sănătos și prin evitarea anumitor comportamente și condiții care pot duce la scăderea nivelului de sodiu din sânge. Iată câteva dintre cele mai importante modalități de prevenire a hiponatremiei:

Consumul adecvat de lichide

Este important să bei suficientă apă și alte lichide sănătoase pentru a-ți menține nivelul de hidratare. Este recomandat să bei cam doi litri de apă pe zi, dar poate fi necesar să bei mai mult în funcție de nivelul de activitate fizică și de condițiile meteorologice.

Evitarea exercițiilor fizice excesive

Exercițiile fizice excesive pot duce la pierderi mari de sodiu prin transpirație. Este important să bei lichide care conțin electroliți (cum ar fi băuturile sportive) și să mărești puțin aportul de sare în timpul exercițiilor fizice intense.

Adoptarea unei alimentații hrănitoare

Pentru a scădea riscul de hiponatremie, e indicat să ai grijă ca alimentația să fie diversificată și să consumi zilnic legume, fructe și alimente cu conținut ridicat de proteine (carne slabă, ouă, brânză, fasole, linte, nuci).

Tratarea bolilor subiacente

Prevenirea hiponatremiei poate fi realizată și prin tratarea bolilor subiacente care pot contribui la apariția acesteia, precum insuficiența renală, insuficiența cardiacă congestivă sau diabetul insipid.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Hyponatremia 
https://www.msdmanuals.com/professional/endocrine-and-metabolic-disorders/electrolyte-disorders/hyponatremia
Medline Plus - Low blood sodium
https://medlineplus.gov/ency/article/000394.htm
National Kidney Foundation - Hyponatremia
https://www.kidney.org/atoz/content/hyponatremia#
National Library of Medicine - Hyponatremia
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470386/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0