Hipertensiunea de halat alb: ce este si cum se manifesta

Cunosti, cu siguranta, termenul de hipertensiune arteriala. Aceasta are o "sora" numita hipertensiunea de halat alb. In unele cazuri, se mai numeste si sindromul de halat alb sau hipertensiunea izolata de cabinet.

Asa ca astazi incercam sa intelegem acest fenomen si incercam sa raspundem la cateva intrebari, pentru ca tu sa stii sa o recunosti din timp.

Hipertensiunea de halat alb este definita de specialisti ca fiind inregistrarea unor valori mai mari decat in mod normal, atunci cand tensiunea arteriala este masurata intr-un mediu medical (in cabinetul medicului), dar este in limitele normale ale vietii de zi cu zi. De obicei, hipertensiunea de halat alb este definita ca fiind o medie a hipertensiunii inregistrate in timpul zilei, ambulatoriu, sau o medie a valorilor tensiunii arteriale masurate acasa. Conform ghidurilor actuale de la Colegiul American de Cardiologie și Asociația Americană a Inimii, tensiunea arterială normală este definită ca fiind mai mică sub 120 mm Hg tensiunea sistolica si sub 80 mm Hg tensiunea diastolica. 

Prevalenta hipertensiunii de halat alb variaza, spun specialistii americani, de la 15% la peste 50% dintre toti pacientii cu valori usor ridicate ale tensiunii arteriale inregistrate in cabinetul medicului.

Este o "hipertensiune mascata"

Hipertensiunea de halat alb, cel mai frecvent cunoscuta si sub denumirea de sindromul de halat alb, este un fenomen in care pacientii prezinta un nivel al tensiunii arteriale peste valorile normale, intr-un mediu medical (cabinet, spital), desi acestia nu prezinta o tensiune arteriala marita in alte medii si in alte imprejurari.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Se crede ca acest fenomen se datoreaza anxietatii pe care oamenii o asociaza cu aceasta experienta, in timpul unui examen clinic la medic.

Tensiunea arteriala a pacientului luata ambulatoriu este folosita ca referinta, deoarece ia in considerare nivelurile obisnuite ale stresului cotidian. Termenul de "hipertensiune mascata" poate fi si el folosit pentru a descrie acest fenomen contrastant, cand tensiunea arteriala a unui pacient se situeaza peste valorile considerate normale in timpul zilei, desi nu este peste valorile normale (120/80 mm Hg sau 12 cu 8) atunci cand pacientul se afla intr-un cabinet medical.

In cadrul studiilor, hipertensiunea de halat alb poate fi definita ca prezenta unei hipertensiuni medii intr-un mediu clinic, desi hipertensiunea nu este instalata atunci cand pacientul se afla acasa.

Un studiu realizat de Harvard University arata ca n comparație cu persoanele a căror tensiune arterială era normală atât la cabinetul medicului, cât și la domiciliu, persoanele cu hipertensiune netratată cu haină albă au avut un risc cu 36% mai mare de infarct miocardic, accident vascular cerebral și alte evenimente legate de inimă. 

Cauzele hipertensiunii de halat alb

Nu este un lucru anormal ca oamenii sa simta o anumita anxietate atunci cand merg la cabinetul medicului lor. Aceasta anxietate crescuta poate, la un moment dat, sa determine o crestere  pe termen scurt a tensiunii arteriale. Atunci când începi să te simți anxios din cauza unei situații stresante, corpul tău intră în modul "luptă sau fugi", din cauza activării sistemului nervos simpatic

Hipertensiunea de halat alb provoaca o crestere temporara a tensiunii arteriale a pacientului. Desi nu pare o afectiune grava daca se intampla doar ocazional, unii medici sunt de parere ca hipertensiunea sau sindromul de halat alb ar putea fi un precursor al hipertensiunii reale. De fapt, un studiu citat de healthline.com a aratat ca oamenii cu hipertensiune de halat alb au avut un risc crescut de:

  • accident vascular cerebral;
  • atac de cord
  • insuficienta cardiaca
  • alte afectiuni cardiovasculare.

Un alt studiu a aratat ca decesul de pe urma unei boli de inima a fost in mod puternic asociat cu hipertensiunea de halat alb. Tocmai din aceste motive, este important ca pacientului sa i se stabileasca un diagnostic si sa se decida daca are nevoie de tratament pentru tensiunea arteriala marita.

Ce solutii exista?

In studiul de la Hravard,  coordonat  de  dr. Zusman tratamentul  in cazul hipertensiunii de halat nu înseamnă neapărat să luați medicamente pentru tensiunea arterială. „Scăderea în greutate, exercițiile fizice, limitarea cantității de sare și nu fumatul sunt toate asociate cu un control mai bun al tensiunii arteriale. Cu siguranță îi încurajez pe oameni să facă toate aceste lucruri, indiferent dacă au hipertensiune arterială intermitentă sau susținută”, spune dr. Zusman.

Si consumul de apa poate ajuta , motiv pentru care atunci când vine vorba de sănătatea tensiunii arteriale, nicio altă băutură nu o bate. Dacă doriți să creșteți beneficiile, studiile au arătat că adăugarea de minerale precum magneziu și calciu în apă poate ajuta și mai mult la scăderea tensiunii arteriale.

Uneori, chiar și eforturile hotărâte de a face aceste schimbări nu sunt suficiente. Dacă modificările stilului de viață care vizează controlul hipertensiunii nu vă pot reduce tensiunea arterială la un interval normal, există multe medicamente sigure și eficiente care vă pot ajuta.

Dr. Zusman îi sfătuiește pe toți pacienții săi să folosească un monitor de tensiune arterială la domiciliu pentru a se asigura că tratamentul lor funcționează. „De asemenea, îi pun să-și aducă dispozitivul și să-i privesc cum își fac tensiunea arterială pentru a se asigura că folosesc corect monitorul”, spune el. Medicii sugerează adesea să vă verificați tensiunea arterială o dată sau de două ori pe zi timp de aproximativ o săptămână imediat după începerea sau schimbarea medicamentelor. După aceea, de două până la trei ori pe săptămână, în momente diferite ale zilei, este o idee bună, spune dr. Zusman. În comparație cu persoanele a căror tensiune arterială era normală atât la cabinetul medicului, cât și acasă, persoanele cu hipertensiune cu haină albă netratată aveau un risc cu 36% mai mare de atac de cord, accident vascular cerebral și alte evenimente legate de inimă. Erau, de asemenea, de două ori mai probabil să moară din cauza bolilor de inimă.

 

Sursa foto: Shutterstock

https://www.health.harvard.edu/blog/could-white-coat-hypertension-harm-your-heart-2019112918384

 

 

 

 

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0