Valeriana si tensiunea arteriala: cum te ajuta remediile din aceasta planta

Rădăcina de valeriană este un ingredient introdus frecvent în suplimentele alimentare și este folosită ca remediu naturist pentru a gestiona mai multe afecțiuni, inclusiv insomnia și tensiunea nervoasă cauzate de anxietate. În acest articol ne îndreptăm atenția în direcția proprietăților pe care le are rădăcina de valeriană când vine vorba despre tensiunea arterială.

Din punct de vedere istoric, valeriana a fost folosită pentru a trata insomnia, migrenele, oboseala și crampele stomacale. În prezent, această plantă este promovată pentru a trata probleme precum insomnie, anxietate, depresie, sindrom premenstrual, simptome de menopauză și dureri de cap, deși cercetările științifice asupra efectelor acestei plante nu sunt foarte extinse și vin cu rezultate mixte.

La noi, valeriana este o plantă cunoscută mai ales persoanelor care suferă de tulburări de somn, acestea fiind obișnuite să bea câte un ceai de valeriană înainte de culcare sau să ia un supliment sub formă de capsulă ori tabletă. Unele cercetări au arătat, însă, că această plantă poate avea și alte beneficii pentru sănătate, inclusiv pentru peraoanele care au tensiune arterială mare.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce este valeriana?

Valeriana este o plantă perenă, cu denumirea științifică de Valeriana officinalis. Planta crește pe pajiști și în zone sălbatice în multe zone din lume, inclusiv în Europa și produce vara flori de culoare albă, violet sau roz, iar preparatele medicinale sunt realizate, de regulă, din rădăcină și din rizomi. Pe lângă faptul că remediile din rădăcina de valeriană ajută în cazul insomniilor și calmează anxietatea, această plantă mai are și alte proprietăți. 

Valeriana, se pare, poate scădea și tensiunea arterială. Aceleași substanțe active care fac ca rădăcina de valeriană să fie eficientă în cazul multor persoane pentru controlul stresului și stărilor anxioase pot să ajute corpul să regleze în mod corespunzător tensiunea arterială.

Ce legătură este între valeriană și tensiunea arterială mare?

Hipertensiunea (sau tensiunea mare) este o afecțiune pe care multe persoane nu știu că o au, deoarece poate să nu dea niciun fel de simptome. Însă, o tensiune arterială prea mare crește riscul persoanei afectate de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral (AVC).

În acest sens, suplimentele obținute din rădăcina de valeriană ar putea să ajute în mod natural la reducerea tensiunii arteriale și să contribuie la menținerea unor valori normale, ceea ce are un impact direct pozitiv asupra sănătății inimii.

Datorită efectelor sale benefice în ceea ce privește tratamentul insomniei și efectelor anxiolitice, rădăcina de valeriană a fost studiată de oamenii de știință de-a lungul timpului, ajungând să fie considerată și un potențial tratament pentru hipertensiunea arterială. Desigur, este absolut necesar să ceri părerea unui medic înainte de a încerca să folosești remediile din valeriană pentru a ține sub control simptomele oricărei afecțiuni - și nu ne referim aici doar la tensiunea arterială mare.

Valeriana și GABA

Rădăcina de valeriană este vândută în multe zone ca supliment alimentar și nu există foarte multe studii pe tema diverselor preparate medicinale obținute din plantă. Potrivit Centrului Medical al Universității din Maryland, rădăcina de valeriană poate crește concentrația de GABA în creier.

GABA este un neurotransmițător, adică o moleculă pe care celulele din creier și din sistemul nervos o folosesc pentru a comunica unele cu celelalte. GABA ajută în reglarea neuronilor și are un efect calmant asupra sistemului nervos. Datorită acestui efect calmant, valeriana are efectul de a reduce valorile tensiunii arteriale, în special dacă acest lucru este asociat cu stresul.

Poate scădea tensiunea arterială legată de stres

Nu există multe studii care să răspundă la întrebarea dacă rădăcina de valeriană poate fi folosită în tratamentul hipertensiunii arteriale (sau tensiunii arteriale mari). Un studiu publicat în jurnalul medical American Family Physician notează că s-au observat scăderi ale valorilor tensiunii arteriale la subiecții care au luat rădăcină de valeriană pentru efectul ei în ceea ce privește stresul și anxietatea. Acest lucru indică faptul că administrarea rădăcinii de valeriană ca supliment pentru stres poate să scadă tensiunea arterială, care este unul dintre efectele pe care stresul și anxietatea le pot avea asupra corpului uman.

Un studiu randomizat controlat a comparat 120 mg de kava kava (Piper methysticum), o plantă medicinală, 600 mg de valeriană și o capsulă placebo, administrate zilnic, pe o perioada de 7 zile, remedii folosite în calmarea măsurilor fiziologice ale stresului indus în condiții de laborator în cazul a 54 de voluntari sănătoși. Rezultatele au arătat că valeriana și kava kava au redus semnificativ tensiunea arterială sistolică, ritmul cardiac și stresul autoraportat.

Nu înlocui tratamentul indicat de medic cu remediile cu valeriană!

Recomandarea noastră este ca, dacă vrei să apelezi la această plantă medicinală, să discuți mai întâi cu medicul și să îl întrebi dacă este indicat în cazul tău să folosești rădăcina de valeriană pentru a ține sub control tensiunea arterială. În niciun caz nu renunța la tratamentul pe care acesta ți l-a indicat pentru hipertensiune ca să iei remedii cu valeriană! Hipertensiunea este o afecțiune serioasă care trebuie gestionată adecvat pentru că altfel, așa cum spuneam, poate duce la evenimente cu potențial fatal, cum ar fi un infarct miocardic sau un AVC.

Sub ce forme se găsește valeriana ca supliment alimentar?

Valeriana este disponibilă ca supliment alimentar în mai multe forme:

Capsule

Valeriana este adesea disponibilă sub formă de capsule, care conțin extract de valeriană uscat sau pulbere. Acestea sunt ușor de administrat și se iau cu apă. E indicat să respecți instrucțiunile de administrare de pe eticheta produsului.

Tablete

Unele suplimente de valeriană vin sub formă de tablete. Acestea pot conține extract de valeriană concentrat sau o combinație de valeriană cu alte plante sau alte ingrediente. Acestea se vor lua în dozele precizate pe eticheta produsului.

Tinctură

Valeriana este disponibilă și sub formă de tinctură. Acest tip de supliment folosește o soluție alcoolică pentru a extrage substanțele active din plantă. Tinctura de valeriană se administrează diluată în apă, respectându-se numărul de picături indicat în instrucțiuni pentru fiecare categorie de vârstă în parte.

Ceai

Și ceaiul este o formă prin care această plantă poate fi utilizată – se face ceai de valeriană din planta uscată.

Pentru a prepara un ceai de valeriană, se pun 200 ml de apă clocotită peste o linguriță de plantă uscată (găsești în magazinele naturiste), se acoperă vasul și se lasă un sfert de oră la infuzat. Se strecoară apoi și se poate consuma. Nu se recomandă mai mult de trei căni cu ceai de valeriană pe zi.

Ce beneficii pentru sănătate poate avea valeriana?

Valeriana este cunoscută pentru proprietățile sale calmante și relaxante și este folosită în principal pentru a trata tulburările de somn și anxietatea. Este important de reținut că efectele valerianei pot varia de la o persoană la alta și că rezultatele pot fi influențate de doză, durata utilizării și interacțiunile cu alte medicamente sau afecțiuni.

Te poate ajuta să dormi mai bine

Valeriana este adesea utilizată ca remediu natural pentru insomnie și alte tulburări de somn. Se crede că substanțele active din valeriană acționează asupra neurotransmițătorilor din creier, inclusiv asupra GABA (acidul gamma-aminobutiric), care are un efect sedativ și ajută la inducerea somnului. De aceea, multe persoane încearcă remedii precum capsule sau ceai de valeriană pentru a dormi mai bine.

Poate reduce anxietatea și stresul

Valeriana poate avea efecte anxiolitice, ceea ce înseamnă că poate ajuta la reducerea anxietății și a stresului. Se crede că valeriana interacționează cu receptorii GABA din creier, ceea ce poate produce un efect calmant și relaxant.

Ar putea calma simptomele sindromului premenstrual

Unele studii științifice sugerează că valeriana poate fi eficientă în reducerea simptomelor sindromului premenstrual, cum ar fi iritabilitatea, anxietatea și stările de spirit depresive. Cu toate acestea, mai sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste efecte.

Ar putea fi utilă în gestionarea tulburărilor ADHD

Valeriana a fost utilizată și ca remediu complementar în tratarea tulburării de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD). Unele studii preliminare sugerează că valeriana poate avea un efect calmant asupra copiilor cu ADHD, dar mai sunt necesare cercetări suplimentare pentru a ajunge la concluzii ferme.

Contraindicații și efecte adverse pe care le are valeriana

Cercetările sugerează că valeriana este în general sigură pentru utilizare pe termen scurt de către majoritatea adulților. Această plantă a fost utilizată în siguranță în studii care au durat până la 28 de zile, dar siguranța utilizării pe termen lung a valerianei nu este cunoscută. 

Așadar, remediile cu valeriană sunt în general recunoscute ca fiind sigure, însă s-au raportat și unele ușoare efecte adverse. Posibile efecte adverse sunt durerile de cap, amețeala și stomacul deranjat. În ceea ce privește contraindicațiile de administrare, următoarele persoane nu ar trebui să ia suplimente cu rădăcină de valeriană: femeile însărcinate, cele care alăptează și copiii cu vârste mai mici de 3 ani. De asemenea, remediile cu valeriană nu trebuie luate cu sedative și nici împreună cu băuturi alcoolice.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCCIH - Valerian
https://www.nccih.nih.gov/health/valerian
NCBI - The Effects of Valerian on Sleep Quality, Depression, and State Anxiety in Hemodialysis Patients: A Randomized, Double-blind, Crossover Clinical Trial
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8077445/
Studiul „The Effects of Valerian on Sleep Quality, Depression, and State Anxiety in Hemodialysis Patients: A Randomized, Double-blind, Crossover Clinical Trial”, apărut în Oman Med J. 2021 Mar; 36(2): e255. Published online 2021 Mar 31. doi: 10.5001/omj.2021.56, autori: Mohammad Reza Tammadon et al.
Science Direct - Antispasmodic and blood pressure lowering effects of Valeriana wallichii are mediated through K+ channel activation
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S037887410500317X
Studiul „Antispasmodic and blood pressure lowering effects of Valeriana wallichii are mediated through K+ channel activation”, apărut în Journal of Ethnopharmacology, Volume 100, Issue 3, 14 September 2005, Pages 347-352, autori: Anwar H. Gilani et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0