Simptomele si factorii de risc in hipertensiunea arteriala

Pentru că de multe ori hipertensiunea arterială este diagnosticată târziu, există câteva măsuri care ar putea preveni apariția complicațiilor. Tocmai de aceea, este important să recunoaștem simptomele de hipertensiune arterială, să mergem periodic la control, la medicul specialist, și să cunoaștem ce factori de risc are hipertensiunea.

Hipertensiunea este un alt termen folosit pentru a descrie tensiunea arterială mare. Medicii definesc hipertensiunea că fiind o presiune a sângelui mai mare de 140/90 mmHg. Aceasta poate avea un impact enorm asupra calității vieții deoarece crește riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și deces prematur. În România, peste șapte milioane de persoane suferă de hipertensiune arterială, afecțiune cardiovasculară care produce cele mai multe decese la nivel mondial.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În multe cazuri, o persoană hipertensivă nu știe că are această problemă, motiv pentru care hipertensiunea este numită uneori și dușmanul silențios sau ucigașul tăcut. În cele ce urmează, îți prezentăm factorii de risc pentru hipertensiune, simptomele care se instalează când tensiunea este foarte mare și complicațiile care pot apărea dacă este lăsată netratată.

Simptome în hipertensiunea arterială

O persoană cu hipertensiune poate trăi cu această problemă mai mulți la rând și să nu observe niciun simptom. Cât timp este nedepistată și nediagnosticată, hipertensiunea arterială poate deteriora sistemul cardiovascular și organele interne, cum ar fi rinichii.

Pe termen lung, hipertensiunea arterială poate provoca numeroase complicații prin ateroscleroză, unde formarea plăcilor de aterom are drept rezultat îngustarea vaselor de sânge. Acest lucru face ca hipertensiunea să se înrăutățească, deoarece inima trebuie să pompeze mai tare pentru a transporta sângele în tot corpul.

Rareori, persoanele cu hipertensiune arterială cronică pot avea simptome precum dureri surde și intense de cap, hemoragii nazale frecvente și senzație de amețeală. Puține persoane cu hipertensiune arterială se confruntă cu simptome cum ar fi dureri de cap, dificultăți de respirație sau sângerări nazale, dar aceste semne nu sunt specifice și, de obicei, nu apar până când hipertensiunea nu a atins un stadiu sever, care să pună în pericol viața persoanei.

Ateroscleroza asociată hipertensiunii poate duce la:

  • insuficiență cardiacă și atacuri de cord;
  • un anevrism (sau o protuberanță anormală) care se formează în peretele unei artere și care poate plesni, se poate rupe, provocând sângerări severe și, în unele cazuri, decesul;
  • insuficiență renală;
  • accident vascular cerebral;
  • amputare;
  • retinopatii hipertensive în ochi, care pot duce la orbire.

Ce alte simptome poate avea hipertensiunea arterială?

Hipertensiunea este, cum spuneam, o afecțiune care trece de multe ori neobservată, deci mulți oameni nu se confruntă cu vreun fel de simptome. Poate dura ani sau chiar decenii până ca această situație să atingă un nivel suficient de înalt pentru ca simptomele să devină evidente. Chiar și atunci, acestea pot fi atribuite altor probleme de sănătate, iar hipertensiunea poate să rămână nediagnosticată.

Pe lângă cele enumerate mai sus, alte simptome ale hipertensiunii severe pot fi înroșirea feței, stare de amețeală, durere în piept, modificări la nivelul vederii și prezența sângelui în urină.

Aceste simptome necesită îngrijiri medicale imediate. Nu apar la toate persoanele cu hipertensiune, dar faptul că o persoană așteaptă ca această problemă de sănătate să provoace apariția simptomelor poate fi o greșeală fatală. Cel mai bun mod prin care poți știi dacă ai hipertensiune este să îți măsori în mod regulat tensiunea arterială.

Cum se pot evita complicațiile hipertensiunii?

Măsurarea regulată a tensiunii arteriale poate ajuta pacienții să evite complicațiile severe care pot apărea mai târziu. Tensiunea poate fi măsurată la cabientul medicului de familie sau se poate cumpăra de la farmacie un tensiometru pentru acasă. Acesta dispozitiv este util mai ales pentru persoanele care au un istoric familial de hipertensiune arterială și pentru cele cu vârste de peste 60 de ani.

Factorii de risc în hipertensiunea arterială

Specialiștii spun că un număr mare de factori de risc cresc șansele ca o persoană să dezvolte hipertensiune. Printre aceștia se află:

Vârsta

Hipertensiunea este mai întâlnită la persoanele de peste 60 de ani. Odată cu înaintarea în vârstă, presiunea sângelui tinde să crească din ce în ce mai mult, pe măsură ce arterele se întăresc și se îngustează din cauza depunerilor de plăci de aterom.

Etnia

Anumite grupuri etnice sunt mai predispuse la hipertensiune. Potrivit unei analize publicate de Colegiul American de Cardiologie în 2020, persoanele din rasa neagră sunt mai predispuse la hipertensiune comparativ cu caucazienii, hispanicii și asiaticii.

Greutatea

Dacă o persoană este supraponderală (are câteva kilograme în plus peste greutatea normală) sau suferă de obezitate (are multe kilograme în plus), aceste stări reprezintă un factor de risc esențial în ceea ce privește hipertensiunea.

Genul

De-a lungul vieții, riscul este același pentru femei și bărbați, dar bărbații sunt mai predispuși la hipertensiunea arterială la o vârstă mai mică, în timp ce riscurile tind să fie mai mari în cazul femeilor la vârste mai înaintate.

Problemele de sănătate existente

Bolile cardiovasculare, boala cronică de rinichi și colesterolul crescut sunt factori care prezic din timp apariția hipertensiunii, în special pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă.

Alți factori care contribuie la hipertensiunea arterială sunt:

  • sedentarismul (persoanele care nu sunt active din punct de vedere fizic);
  • o dietă bogată în sare, asociată cu alimentele grase și procesate;
  • o dietă prea săracă în potasiu;
  • consumul de alcool și fumatul;
  • anumite boli cronice și anumite medicamente;
  • stresul;
  • istoricul familial (dacă persoana are rude de sânge care suferă de hipertensiune arterială);
  • sarcina.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), se estimează că 1,28 miliarde de adulți cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani din întreaga lume au hipertensiune arterială, majoritatea (două treimi) trăind în țări cu venituri mici și medii. De asemenea, se estimează că 46% dintre adulții cu hipertensiune nu știu că au această afecțiune. Reducerea hipertensiunii arteriale previne atacul de cord, accidentul vascular cerebral și afectarea rinichilor, precum și alte probleme de sănătate. 

Prevenirea hipertensiunii arteriale se poate face prin scăderea aportului de sare (la mai puțin de 5 g pe zi), consumul mai mare de fructe și legume, limitarea aportului de alimente bogate în grăsimi saturate (carne grasă, brânzeturi grase, unt, smântănă etc.) și eliminarea grăsimilor trans (margarina) din alimentație. Hipertensiunea poate fi prevenită și prin activitate fizică regulată, evitarea fumatului sau renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool.
 

[{ads-hipertensiune-second}]

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC – Know Your Risk for High Blood Pressure
https://www.cdc.gov/bloodpressure/risk_factors.htm
American College of Cardiology – Racial Disparities in Hypertension Prevalence and Management: A Crisis Control?
https://www.acc.org/latest-in-cardiology/articles/2020/04/06/08/53/racial-disparities-in-hypertension-prevalence-and-management
World Health Organization – Hypertension
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hypertension


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0