Medicatia pentru hipertensiune

Anumite tratamente medicamentoase pot controla hipertensiunea arteriala, insa foarte multi pacienti sunt, uneori, nevoiti sa combine doua medicamente diferite pentru un tratament corespunzator.

Daca ai hipertensiune, medicatia iti va fi recomandata la inceput luand in considerare varsta si etnicitatea:

 • daca ai sub 55 de ani – iti va fi oferit un inhibitor ACE sau un blocant al angiotensinei (ARB)
 • daca ai 55 de ani sau peste sau ai orice varsta, dar esti de origine Africana sau Caraibiana – iti va fi oferit un blocant al canalelor de calciu
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tratamentul pentru hipertensiune se ia toata viata, insa medicul tau poate sa reduca sau chiar sa stopeze tratamentul daca tensiunea arteriala se normalizeaza in cativa ani.

Este foarte important ca tratamentul pentru hipertensiune sa fie luat cu regularitate pentru a avea rezultatele dorite. Daca tratamentul nu te va face sa te simti diferit, asta nu inseamna ca nu functioneaza.

Tratamentul folosit pentru a trata hipertensiunea poate avea si efecte adverse, insa de cele mai multe ori acestea nu apar. Daca totusi acestea apar, schimbarea medicatiei ar putea ajuta la eliminarea lor.

Tipuri de medicatie

Exista mai multe tipuri de medicamente pe care ti le poate prescrie medicul specialist, pentru a trata in mod corect hipertensiunea arteriala.

Iata mai jos cateva tipuri de medicamente care sunt prescrise pacientilor cu hipertensiune arteriala:

 • Diuretice tiazidice - sunt acele medicamente care actioneaza asupra rinichilor tai, pentru a ajuta organismul sa elimine sodiul si apa, reducand volumul sangelui; diureticele tiazidice sunt adeseori prima, dar nu singura optiune in ceea ce priveste medicatia pentru hipertensiune. Daca nu iei un diuretic si tensiunea ta arteriala ramane ridicata, discuta cu medicul despre adaugarea unui astfel de medicament in tratamentul tau sau despre inlocuirea unui medicament (pe care il iei in prezent) cu un diuretic.
 • Beta-blocante - aceste medicamente reduc volumul de munca exercitat asupra inimii si deschid vasele de sange, facandu-ti inima sa bata mai incet si cu mai putina forta; clasa de beta-blocante include acebutololul, atenololul si altele
 • Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei sau "inhibitori ACE" - medicamente care ajuta vasele de sange sa se relaxeze, prin impiedicarea formarii unei substante chimice care ingusteaza vasele de sange; pacientii cu boala renala cronica ar putea beneficia de pe urma unui tratament cu inhibitori ACE; aceste medicamente includ lisinoprilul, benazeprilul, captoprilul si altele.
 • Blocanti ai receptorilor pentru angiotensina II - aceste medicamente ajuta la relaxarea vaselor de sange, prin blocarea actiunii - si nu prin blocarea formarii - unei substante chimice naturale care ingusteaza vasele de sange; aceasta clasa de medicamente include: candesartanul, losartanul si altele.
 • Blocante ale canalelor de calciu - aceste medicamente ajuta la relaxarea muschilor vaselor de sange, iar unele incetinesc ritmul cardiac; printre blocantele canalelor de calciu se numara: amlodipina si diltiazemul;
 • Inhibitori de renina - acestea sunt medicamente care incetinesc productia de renina, o enzima produsa de rinichii tai, care da nastere unui lant de reactii chimice care cresc tensiunea arteriala; din cauza unui risc mare pentru complicatii grave, inclusiv AVC (accidentul vascular cerebral), unii inhibitori de renina nu trebuie luati in combinatie cu inhibitorii ACE sau in combinatie cu blocantii receptorilor pentru angiotensina II.

Alte medicamente care pot fi folosite pentru tratarea hipertensiunii arteriale:

 • Alfa-blocante - aceste medicamente reduc impulsurile nervoase catre vasele de sange, reducand efectele acelor substante chimice naturale care ingusteaza vasele de sange; printre alfa-blocante se numara doxazosină si prazosinul.
 • Alfa-beta blocante - pe langa faptul ca reduc impulsurile nervoase la vasele de sange, alfa-beta blocantele incetinesc bataile inimii, pentru a reduce cantitatea de sange care trebuie pompata prin interiorul vaselor de sange; alfa-beta blocante sunt: carvedilolul si labetalolul.
 • Medicamente care influenteaza functia sistemului nervos central - aceste medicamente impiedica creierul tau sa semnalizeze sistemului tau nervos central sa creasca ritmul cardiac si sa iti ingusteze vasele de sange. Iata cateva exemple: clonidina, guanfacina si metildopa.
 • Vasodilatatoare - aceste medicamente, printre care si hidralazina si minoxidilul, actioneaza direct asupra muschilor din peretii arterelor tale, impiedicand astfel muschii sa se contracte si impiedicand arterele sa se ingusteze.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Sursa informatii: mayoclinic.org, nhs.uk

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0