Dieta pentru hipotensivi: alimente care cresc tensiunea arterială

O serie de alimente incluse în mod regulat în dietă pot ajuta la reducerea simptomelor specifice hipotensiunii și la reglarea tensiunii arteriale. Iată cum arată o dietă pentru hipotensivi!

Hipotensiunea înseamnă o tensiune arterială mai mică decât ar fi normal și apare atunci când valoarea scade sub 90 mmHg pentru numărul sistolic sau 60 mmHg pentru numărul diastolic. În momentul în care tensiunea arterială scade, organele interne nu mai primesc o cantitate suficientă de sânge pentru o funcționare optimă. 

Un tip des întâlnit de hipotensiune este cea ortostatică sau posturală, care apare la unele persoane sub formă de amețeală atunci când se ridică brusc din poziția așezat sau întins. Potrivit unui studiu¹ din 2021, prevalența hipotensiunii ortostatice este semnificativă, subliniind necesitatea verificării tensiunii arteriale mai ales la diabetici și la vârstnici. Acest tip de hipotensiune este asociat cu un risc crescut de cădere, declin cognitiv și scădere a calității vieții.

Un alt tip este hipotensiunea arterială postprandială, care apare la una sau două ore după masă și afectează mai ales adulții în vârstă și oamenii cu hipertensiune arterială sau cu tulburări ale sistemului nervos autonom, cum ar fi boala Parkinson.

Cauze și simptome hipotensiune

Principalele cauze ale hipotensiunii arteriale sunt anumite medicamente utilizate în tratamentul depresiei și al anxietății, analgezicele, deshidratarea și diabetul. Acestora li se alătură diureticele sau medicamentele pentru afecțiuni cardiace, tulburările de alimentație (bulimia, anorexia) și anumite boli de inimă, sau istoricul de aritmie și/sau infarct.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În ceea ce privește simptomele hipotensiunii, printre cele mai comune se numără: starea de amețeală, slăbiciunea, vederea încețoșată sau vertijul, starea de greață sau de vomă, probleme de respirație, durerea în piept, pierderea echilibrului, durerea de cap și amorțeala membrelor. 

Dieta pentru hipotensivi: alimente care combat hipotensiunea arterială

Un lucru important de reținut pentru persoanele hipotensive este faptul că o hidratare corectă, adică minim 2 litri de apă pe zi, este unul dintre cei mai importanți factori care pot combate hipotensiunea arterială.  De asemenea, consumul de mese mai mici și mai dese, cu conținut scăzut de carbohidrați, și evitarea consumului de alcool ar putea ajuta la reducerea simptomelor.

Pe lângă aceste îndrumări, există o serie de alimente care, incluse în mod regulat în dietă, pot ajuta la atenuarea simptomelor specifice hipotensiunii și la reglarea tensiunii arteriale. În dieta pentru hipotensivi e bine să-și facă loc fructele oleaginoase, lactatele, ouăle și cafeaua.

Fructele oleaginoase, utile în dieta pentru hipotensivi

Nucile, migdalele, alunele de pădure și caju-ul sunt bogate în nutrienți, dar pot lupta și împotriva simptomelor hipotensiunii. Conținutul bogat de vitamina B al oleaginoaselor ajută la îmbunătățirea tensiunii arteriale și reduc imediat starea de rău cauzată de hipotensiune. Oleaginoasele pot fi introduse cu ușurință în alimentație pe post de gustare între mese (cam 30 g sau cât încape în căușul palmei, nu mai mult, deoarece au foarte multe calorii).

Lactatele, de bază în dieta pentru hipotensivi

Brânzeturile au un conținut semnificativ de sodiu, care susține tensiunea arterială și poate combate hipotensiunea. Sarea conținută de anumite lactate contribuie, de asemenea, la o bună circulație a sângelui, dar trebuie să fim mereu atenți la aportul de sare consumat zilnic, deoarece excesul poate dăuna sănătății. 

Lactatele pot fi consumate la orice masă a zilei (fie ovăz cu lapte sau iaurt la micul dejun, fie o ciorbă acrită cu iaurt la prânz, fie o porție de legume la grătar cu brânză feta sfărâmată pe deasupra la ora cinei).

Ouăle, un element important în dieta pentru hipotensivi

Ouăle sunt bogate în vitamina B12, stimulantă a tensiunii arteriale și un aliat împotriva hipotensiunii. Un consum moderat, de aproximativ 4-5 ouă pe săptămână poate îmbunătăți considerabil starea de sănătate a persoanelor hipotensive. Alte alimente bogate în vitamina B12 sunt carnea de vită și cerealele integrale. Suplimentele alimentare pe bază de B12 pot fi, de asemenea, o soluție utilă, dar acestea se vor lua cu acordul medicului de familie.

Cafeaua, o băutură indicată persoanelor cu hipotensiune

Și cafeaua poate fi inclusă într-o dietă pentru hipotensivi. Această băutură extrem de populară este unul dintre cele mai rapide remedii împotriva hipotensiunii, datorită conținutului de cofeină, care susține circulația sângelui. 

Cel mai important aspect în consumul de cafea este moderația. O cantitate prea mare de cafea poate duce la instalarea unor efecte nedorite, cum ar fi tahicardia, prin urmare este important ca această băutură să fie savurată cu moderație. Persoanele care suferă de insomnii nu ar trebui să bea cafea cu cofeină mai târziu de ora 15:00.

Alimente contraindicate persoanelor cu hipotensiune

Există o serie de alimente care nu ar trebui incluse în dieta pentru hipotensivi sau ar trebui consumate cât mai rar, și anume:

Carbohidrații simpli

Pastele albe, orezul alb, cartofii și pâinea albă sunt câteva exemple de carbohidrați simpli, care se digeră foarte repede, aspect care duce la scăderea tensiunii arteriale. Prin urmare, este bine ca aceste alimente să fie consumate mai rar, în favoarea carbohidraților complecși (leguminoase, rădăcinoase, pâine și paste integrale, orez brun) și a alimentelor bogate în fibre (fructe, legume, leguminoase, pâine integrală). 

Bananele

Bananele sunt o sursă bogată de potasiu, care ajută la scăderea tensiunii arteriale și sunt recomandate persoanelor hipertensive. În cazul celor hipotensivi, bananele pot face mai mult rău decît bine, prin urmare este bine ca acestea să fie consumate cu moderație și mai rar.

Spanacul  

Pe cât de sănătos este spanancul, pe atât de nepotrivit este pentru persoanele hipotensive. Spanacul are un conținut scăzut de sodiu, ceea ce îl face un aliment potrivit pentru cei care suferă de hipertensiune arterială. Pentru persoanele hipotensive, spanacul poate accentua simptomele neplăcute, mai ales dacă este consumat în mod regulat.  

Soia

Soia este un aliment sănătos, bogată în magneziu și potasiu și, în același timp, săracă în sodiu. Faptul că nu are sodiu o face un aliment foarte bun pentru persoanele hipertensive și unul de consumat mai rar de către hipotensivi. 

Atenție, dacă dieta pentru hipotensivi și alte remedii de stil de viață nu sunt suficiente pentru gestionarea tensiunii arteriale, se va cere mai departe sfatul medicului, care poate recomanda și tratament medicamentos.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
BMC – Prevalence of postural hypotension in primary, community and institutional care: a systematic review and meta-analysis
https://bmcfampract.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12875-020-01313-8
1. Studiul „Prevalence of postural hypotension in primary, community and institutional care: a systematic review and meta-analysis”, apărut în BMC Fam Pract 22, 1 (2021). https://doi.org/10.1186/s12875-020-01313-8, autori: McDonagh, S.T.J., Mejzner, N., Clark, C.E.
Mayo Clinic – Low blood pressure (hypotension)
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-blood-pressure/diagnosis-treatment/drc-20355470


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0