Hipertensiunea labila: cauze, simptome, tratament

"Labil" inseamna nestatornic, schimbator ori instabil sau care se modifica sau schimba cu usurinta. Hipertensiunea este un alt termen pentru tensiunea arteriala mare. Hipertensiunea labila, de regula, are loc in timpul situatiilor stresante.

Este normal ca presiunea sangelui tau sa se modifice putin pe tot parcursul zilei. Activitatea fizica, aportul de sare, consumul de bauturi cu cofeina, alcoolul, somnul si stresul emotional pot sa iti afecteze tensiunea arteriala. In cazul hipertensiunii labile, aceste oscilari in presiunea sangelui sunt mult mai mari decat ar trebui in mod normal.

Ce este hipertensiunea?

Tensiunea arteriala mare (hipertensiunea) este definita astfel: cand ai o presiune a sangelui de 130/80 mmHg (milimetri coloana de mercur) si peste aceasta valoare.

Aceasta valoare de referinta include acele persoane cu o valoare a presiunii sistolice egala cu 130 si peste acest prag sau o valoare a presiunii diastolice egala cu 80 sau peste acest prag.

Persoanele cu hipertensiune labila (instabila) vor avea, in urma masurarii cu ajutorul unui tensiometru, valori de 130/80 mmHg ale tensiunii arteriale sau peste acest prag, pe o perioada scurta de timp. Tensiunea arteriala va reveni apoi la o valoare normala, putin mai tarziu.

Cauzele hipertensiunii labile

Hipertensiunea labila este, de regula, cauzata de situatiile care te fac sa te simti stresat, anxios sau nervos. De exemplu, anxietatea pe care oamenii o simt inainte de o interventie chirurgicala. Faptul ca mananci alimente bogate in sodiu (sare) sau bei multa cafea poate declansa, totodata, o crestere temporara a tensiunii arteriale, dincolo de valorile considerate normale.

Unele persoane au un "varf" in ceea ce priveste tensiunea arteriala doar atunci cand merg la medic, deoarece sunt nervosi sau anxiosi in legatura cu vizita la cabinetul specialistului. Aceasta forma de hipertensiune labila este, adeseori, numita "hipertensiune de halat alb" sau "sindromul halatului alb".

Ce simptome are hipertensiunea labila?

Trebuie sa stii ca nu toata lumea va avea simptome fizice sau manifestari ale hipertensiunii labile. Daca, totusi, observi ca prezinti simptome fizice, acestea pot fi:

Optiuni de tratament pentru hipertensiunea labila

Nu exista un anumit set de criterii pentru tratarea hipertensiunii labile. Medicul tau va dori sa iti monitorizeze presiunea sangelui pe parcursul unei zile, pentru a vedea cat de des si cat de mult fluctueaza.

Medicamentele care sunt, de regula, folosite pentru a trata tensiunea arteriala mare (cum ar fi diureticele sau inhibitorii ACE) s-ar putea sa nu fie eficiente in tratarea hipertensiunii labile.

In schimb, medicul tau iti poate prescrie un medicament contra anxietatii, pentru a te ajuta sa tii sub control stresul si anxietatea legate de un eveniment.

Exemple de medicamente folosite impotriva anxietatii (folosite doar pe termen scurt) si doar in tratamentul situatioonal al anxietatii includ:

  • alprazolam,
  • clonazepam,
  • diazepam,
  • lorazepam.

 

Tratamentul pe termen lung pentru anxietate, care necesita administrarea zilnica a substantelor active, ar include medicamentele cunoscute sub numele de inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS).

Daca te confrunti cu hipertensiunea labila inainte de a fi supus unei proceduri medicale sau inaintea unei interventii chirurgicale, medicul iti poate recomanda medicamentele potrivite, care pot fi luate chiar si cu putin timp inaintea procedurii.

Nu este recomandat sa iti verifici tensiunea arteriala in fiecare zi, deoarece, facand acest lucru, vei provoca o anxietate si mai mare in legatura cu tensiunea arteriala si vei agrava problema.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0