Este periculos sexul pentru cardiaci?

Dacă suferi de insuficiență cardiacă, știi că activitatea fizică te poate face să te simți obosit sau îți poate îngreuna respirația. Dacă exercițiile fizice te fac să te simți obosit, s-ar putea să te întrebi – este sigur să faci sex?

Sexul este considerat de specialiști o formă moderată de exercițiu fizic - în general se încadrează în același nivel de activitate ca urcarea a două sau trei etaje. Așadar, se poate întâmpla ca cei cu insuficiență cardiacă să-și facă griji că relațiile sexuale le-ar putea dăuna și mai mult inimii, mai ales după o intervenție chirurgicală sau o procedură medicală. 

Evenimentele cardiovasculare apar destul de rar în timpul sexului

„Activitatea sexuală este o problemă majoră a calității vieții pentru bărbații și femeile cu boli cardiovasculare și pentru partenerii lor”, explică dr. Glenn N. Levine, profesor de medicină la Colegiul de Medicină Baylor din Houston.

Evenimentele cardiovasculare - cum ar fi atacurile de cord sau durerile în piept cauzate de boli de inimă - apar rar în timpul activității sexuale, deoarece activitatea sexuală se desfășoară de obicei o perioadă relativ scurtă de timp. „Unii pacienți vor amâna activitatea sexuală atunci când este de fapt destul de sigur pentru ei să se angajeze în ea”, a spus Levine, care este, de asemenea, director al Unității de îngrijire cardiacă la Centrul Medical Michael E. DeBakey din Houston. „Pe de altă parte, există unii pacienți pentru care ar putea fi recomandat să amâne activitatea sexuală până când sunt evaluați și stabilizați”. 

De asemenea, medicamentele pentru insuficiența cardiacă pot reduce apetitul sexual sau pot provoca alte efecte secundare sexuale neplăcute. Mai mult de jumătate dintre persoanele cu insuficiență cardiacă spun că fac mult mai puțin sex sau chiar deloc din cauza sănătății inimii lor. Puțin mai mult de 3 din 10 raportează probleme cu performanțele sexuale.

Urmează un plan de reabilitare cardiacă

Să rămâi activ sexual este important pentru menținerea unei calități sănătoase a vieții și pentru a rămâne conectat cu partenerul tău. Cum faci asta cu insuficiență cardiacă? Urmează un plan de reabilitare cardiacă. Reabilitarea cardiacă este un program supravegheat care include consiliere, educație și activitate fizică. Te ajută să îți îmbunătățești sănătatea inimii și să îți refaci rezistența după un eveniment cardiac. 

Asociația Americană a Inimii susține că reabilitarea cardiacă și exercițiile fizice pot reduce riscul de complicații legate de sex la cei cu insuficiență cardiacă. De asemenea, potrivit experților, sexul cauzează rareori atacuri de cord, dar este totuși recomandat să nu îl practici până când medicul tău îți spune că starea ta cardiacă este stabilă. 

De exemplu, se consideră că ai un risc ridicat de complicații în timpul activității sexuale dacă suferi de insuficiență cardiacă de clasa IV sau dacă ai suferit o intervenție chirurgicală pe inimă în ultimele una sau două săptămâni.

Ia-ți toate medicamentele conform prescripției medicului

Însă, chiar dacă actul sexual în sine poate să nu fie sigur pentru tine, dacă te încadrezi într-o formă gravă de insuficiență cardiacă, sărutul și atingerile nu îți pot face rău. Este important să iei toate medicamentele conform instrucțiunilor și să nu sari peste pilule de teama efectelor secundare sexuale. De asemenea, nu încerca ierburi sau suplimente fără prescripție medicală pentru a-ți stimula apetitul sexual.

Dacă te confrunți cu dificultăți sexuale, nu te teme să discuți cu medicul tău. Asociația Americană a Inimii și Societatea Europeană de Cardiologie recomandă ca toți cei bolnavi să fie testați pentru probleme sexuale și să li se ofere consiliere ca parte a reabilitării lor. Consilierea sexuală cu partenerul tău vă poate ajuta pe amândoi să vă răspundeți la întrebări, să vă construiți intimitatea, iar medicul poate să vă ofere sfaturi utile despre cum să vă reluați activitatea sexală în siguranță.

Iată ce trebuie să reții dacă ai fost diagnosticat cu boală cardiovasculară:

- Cere medicului tău să te evalueze înainte de a-ți relua activitatea sexuală.

- Dacă ai avut insuficiență cardiacă sau un atac de cord, reabilitarea cardiacă și activitatea fizică regulată pot reduce riscul de complicații legate de activitatea sexuală.

- Dacă ești femeie și te gândește să începi un tratament cu anticoncepționale sau intenționezi să rămâi însărcinată, asigură-te că discuți mai întâi cu medicul tău.

- Dacă ai o disfuncție sexuală, consultă-ți medicul pentru a vedea dacă aceasta ar putea fi legată de boli cardiovasculare sau de anxietate, depresie sau alți factori.

- Nu sări peste medicamentele care ar putea ameliora simptomele cardiovasculare, deoarece ești îngrijorat că ți-ar putea afecta apetitul sau funcția sexuală. Sănătatea inimii tale ar trebui să fie pe primul loc!

- Medicamentele pentru tratarea disfuncției erectile sunt în general sigure, deși nu ar trebui să fie utilizate dacă faci terapie cu nitrați pentru durerile toracice din cauza bolii coronariene. De asemenea, nu ar trebui să fie administrate 24-48 de ore de la utilizarea unui medicament pentru disfuncția erectilă (în funcție de medicamentul utilizat).

- Dacă ești femeie si ești în postmenopauză sau ai boli cardiovasculare, este, în general, sigur să utilizezi estrogen cu administrare locală sau vaginală pentru tratamentul actului sexual dureros.

Cum îmi pot reduce anxietatea legată de sex?

Există o mulțime de lucruri pe care le poți face pentru a-ți reduce anxietatea legată de sex, cum ar fi:

Vorbește cu partenerul sau medicul de familie despre orice griji pe care le ai.

Găsește de noi abordări pentru a fi intim, cum ar fi să vă îmbrățișați și să vă produceți plăcere unul altuia fără a avea contact sexual. Încă poți avea intimitate sexuală fără a avea relații sexuale.

Schimbă ora când faci sex, cum ar fi în timpul zilei când ești mai puțin obosit. 

Menține temperatura camerei puțin mai scăzută. 

Fă o atmosferă relaxantă în dormitor.

Când ești gata să începi din nou să faci sex, gândește-te la următoarele:

- Evită să faci sex după o masă copioasă, deoarece există riscul de indigestie după masă, care poate imita durerea în piept. Acest lucru te  poate face să te simți inconfortabil.

- Evită să consumi prea mult alcool înainte de sex, deoarece îți poate da amețeli și poate crește riscul de aritmii

- Găsește o poziție confortabilă

- Cere-i partenerului tău să aibă un rol mai activ

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie

https://www.heart.org/en/health-topics/consumer-healthcare/what-is-cardiovascular-disease/sex-and-heart-disease

https://www.bhf.org.uk/informationsupport/support/practical-support/sex-and-heart-conditions

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0