Ce efecte au tigarile electronice cu nicotina: accentueaza rigiditatea arterelor si cresc tensiunea arteriala

Fumatul țigărilor clasice este nociv pentru sănătate, dar știai că și țigările electronice au efecte negative în corp?

Multe persoane au schimbat țigările clasice cu cele electronice, motivul cel mai frecvent fiind acela că doresc să se lase de fumat, iar această schimbare îi poate ajuta. Alte persoane, mai ales tinerii, cred că țigările electronice sunt inofensive, însă tot mai multe dovezi științifice arată că și acestea vin cu riscuri pentru sănătate.

Țigările electronice pot fi utile în anumite cazuri, dar nu sunt sănătoase

O cercetare a scos la iveală faptul că țigările electronice cu nicotină provoacă o rigiditate a arterelor. Această concluzie are implicații importante pentru cei care folosesc țigările electronice în mod obișnuit, mai ales că arterele rigide sunt asociate cu un risc crescut de infarct miocardic și accident vascular cerebral.

Cercetarea a fost prezentată în cadrul unui congres internațional al Societății Europene de Boli Respiratorii (European Respiratory Society). Medicii din această organizație spun că numărul persoanelor care folosesc țigari electronice a crescut foarte mult în ultimii ani, deoarece sunt considerate de populația generală că fiind aproape inofensive pentru sănătate. 

Industria țigărilor electronice își prezintă aceste produse ca o modalitate de a reduce efectele nocive ale țigărilor clasice și de a ajuta oamenii să renunțe la fumat. Unele persoane reușesc, altele nu, însă acest lucru nu schimbă faptul că și țigările elctronice au partea lor de risc.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În această lucrare prezentată la congres, oamenii de știință au descoperit că este vorba de o creștere semnificativă a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale la voluntarii care au fost expuși la țigările electronice care conțineau nicotină. Rigiditatea arterială a crescut aproape de trei ori în cazul persoanelor expuse la nicotina pe care o conțineau țigările electronice, comparativ cu grupul de control care nu a fost expus la nicotină.

Ritmul cardiac și rigiditatea arterială, crescute după utilizarea țigărilor electronice

Echipa de cercetare suedeză a recrutat 15 voluntari tineri și sănătoși pentru a participa la acest mic studiu. Voluntarii erau fumători ocazionali (adică fumau rar, cel mult 10 țigări pe lună) și care nu mai utilizaseră țigări electronice înainte de acest studiu. Media de vârstă era de 26 de ani, 59% dintre participanți erau femei și 41%, bărbați.

În mod aleatoriu, participanții au fost împărțiți pentru a folosi țigări electronice cu nicotină vreme de 30 de minute în una dintre zilele din cadrul studiului și să folosească țigări fără nicotină în celelalte zile. Cercetătorii le-au măsurat apoi tensiunea arterială, ritmul cardiac și gradul de rigiditate al arterelor imediat după ce participanții au fumat țigările electronice și apoi la un interval de două, respectiv de patru ore.

În primele 30 de minute după ce au folosit țigările electronice care conțineau nicotină, s-a observat la aceștia o creștere semnificativă a tensiunii arteriale, a ritmului cardiac și a rigidității arteriale. Nu s-a observat un astfel de efect asupra ritmului cardiac și rigidității arterelor la voluntarii care au fumat țigări electronice fără nicotină.

Potrivit investigatorilor, imediata accentuare a rigidității arteriale pe care au observat-o a fost cel mai probabil provocată de nicotină. Accentuarea a fost temporară, însă aceleași efecte temporare asupra rigidității arterelor s-au demonstrat și ca urmare a folosirii țigărilor clasice cu tutun.

Fumatul activ, cât și expunerea regulată la fumul de țigară (fumatul pasiv) cauzează o accentuare permanentă a rigidității arteriale. Prin urmare, oamenii de știință suedezi speculează că expunerea constantă la țigările electronice cu nicotină ar putea provoca efecte permanente asupra rigidității arterelor pe termen lung. Nu există însă studii despre efectele pe termen lung asupra rigidității arterelor că urmare a expunerii cronice la țigările electronice.

Tocmai de aceea, este foarte important ca rezultatele acestei cercetări să ajungă la medici și la populație, iar specialiștii trebuie să îndrume populația să prevină complicațiile de acest gen, prin îndemnul de a renunța la fumat.

Ce efecte asupra sănătății au țigările electronice?

Țigările electronice sunt încă destul de noi pe piață, iar oamenii de știință încă învață despre efectele lor pe termen lung asupra sănătății. Deocamdată se știe că majoritatea țigărilor electronice conțin nicotină, care are efecte cunoscute asupra sănătății, cum ar fi faptul că duce la dependență, crește tensiunea arterială, este un pericol pentru femeia însărcinată și toxică pentru fătul în curs de dezvoltare, poate dăuna dezvoltării creierului adolescenților și tinerilor adulți. 

Pe lângă nicotină, aerosolul țigărilor electronice poate conține substanțe care dăunează organismului. Acesta include substanțe chimice care favorizează apariția cancerului și particule minuscule care ajung adânc în plămâni. Cu toate acestea, aerosolul de la țigarile electronice conține, în general, mai puține substanțe chimice nocive decât fumul din produsele din tutun arse.

Având în vedere că țigările electronice produc o serie de substanțe chimice periculoase, inclusiv acetaldehida, acroleina și formaldehida, acestea pot provoca boli pulmonare și boli cardiovasculare la fel ca țigările clasice. În plus, diferite rapoarte¹ au evidențiat că fumătorii de țigări clasice dar și cei de țigări electronice sunt mai vulnerabili la infectarea cu SARS-CoV-2 și mai predispuși să facă o formă gravă de COVID-19.

Țigările electronice pot ajuta oamenii să se lase de fumat, însă îi atrag și pe tinerii care n-au fumat niciodată

Oamenii de știință subliniază că, pe baza studiilor efectuate până în prezent, se pare că utilizarea țigărilor electronice este mai puțin toxică decât fumatul de țigări clasice, însă acest lucru nu înseamnă că țigările electronice sunt sănătoase și că nu prezintă efecte periculoase. În continuare sunt necesare studii care să investigheze efectele lor pe termen lung asupra sănătății.

Compoziția țigărilor electronice necesită o reglementare mai strictă, deoarece acestea pot fi cumpărate cu ușurință de oricine. Dincolo de efectele lor necunoscute pe termen lung asupra sănătății, lista extinsă de arome atractive disponibile pare să atragă noi fumători (persoane care nu au fumat niciodată țigări clasice), ceea ce este îngrijorător în special în rândul consumatorilor tineri.

În concluzie, țigările electronice ar putea fi o alternativă bună la țigările convenționale din tutun, cu mai puține efecte secundare, însă un control mai strict al vânzării, o reglementare adecvată a industriei, inclusiv restricția de arome, precum și studii toxicologice suplimentare, inclusiv despre efectele cronice ale acestor dispozitive, sunt justificate.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - About Electronic Cigarettes (E-Cigarettes)
https://www.cdc.gov/tobacco/basic_information/e-cigarettes/about-e-cigarettes.html
Respiratory Research - An updated overview of e-cigarette impact on human health 
https://respiratory-research.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12931-021-01737-5#citeas
1. Studiul „An updated overview of e-cigarette impact on human health”, apărut în Respir Res 22, 151 (2021). https://doi.org/10.1186/s12931-021-01737-5, autori: Marques, P., Piqueras, L. & Sanz, MJ.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0