Deseori hipertensiunea nu este diagnosticata si tratata

Un nou studiu din Canada a aratat ca jumatate dintre persoanele testate in clinicile mobile nu stiau ca sufera de hipertensiune, afectiune cunoscuta si sub denumirea de "silent killer" (boala fiind considerata un "ucigas tacut", care ucide incet, dar sigur). 

Tensiunea arteriala crescuta (asa cum mai este numita hipertensiunea) exercita o presiune suplimentara pe inima si pe vasele de sange, ceea ce mareste riscul de infarct miocardic si de accident vascular cerebral, sustin cercetatorii. Dar acesta afectiune are rareori simptome vizibile.

De cele mai multe ori, riscurile grave asociate cu hipertensiunea netratata sunt neintelese. Potrivit autorilor studiului, este nevoie de cresterea gradului de constientizare in ceea ce priveste hipertensiunea in randul populatiei.

Pentru acest studiu, oamenii de stiinta au masurat tensiunea arteriala a aproximativ 1.100 de voluntari. Masuratorile au avut loc in clinici mobile, pe care cercetatorii le-au instalat in mall-uri, birouri, spitale si centre comunitare din orasele mari. 

50% dintre persoanele participante la studiu nu stiau ca sufera de hipertensiune. Dintre acestea, 2% se confruntau cu un risc ridicat de complicatii.

Constatarile au fost publicate online pe 5 ianuarie in revista americana Hypertension (Hipertensiune).

Ceea ce este important la acest studiu este ca un numar surprinzator de mare de participanti se confrunta cu probleme legate de hipertensiune care necesita ingrijiri urgente”, a precizat autorul studiului, dr. Grant Pierce, intr-un comunicat al revistei. Pierce este directorul executiv al departamentului de cercetare din cadrul Spitalului St. Boniface din Winnipeg. 

Majoritatea persoanelor cu hipertensiune nu urmau niciun tratament, desi fusesera diagnosticate cu aceasta afectiune. Autorii studiului au sugerat ca fie oamenii nu au inteles pe deplin afectiunea, fie nu au inteles consecintele asupra sanatatii asociate cu hipertensiunea.

Majoritatea participantilor nu stiau ca sufera de hipertensiune sau, pur si simplu, nu si-au luat medicamentele”, a mai spus Pierce.

Pe baza acestor constatari, am stabilit ca o clinica mobila furnizeaza o platforma valoroasa pentru a identifica persoanele care sufera de hipertensiune, precum si informatii legate de gestionarea acestei afectiuni”, a spus dr. Grant Pierce.

Care sunt recomandarile specialistilor de la Asociatia Americana a Inimii (AHA)

 
 

Daca tensiunea ta arteriala este normala (tensiometrul iti indica valori sub 120/80 mm Hg sau "12 cu 8", cum se mai spune), atunci ar trebui sa iti masori tensiunea arteriala (screening) in timpul vizitelor regulate pe care le faci la cabinetul medicului tau, cel putin o data la fiecare doi ani, recomandare valabila pentru orice persoana cu varsta de 20 de ani sau peste aceasta varsta.

Daca valorile tensiunii tale arteriale sunt mai mari decat cele normale

Medicul tau iti va masura de mai multe ori, de-a lungul timpului, si/sau te va ruga sa iti monitorizezi tensiunea arteriala la tine acasa, inainte de a-ti pune diagnosticul de hipertensiune arteriala.

O singura masurare a tensiunii arteriale nu inseamna ca ai hipertensiune, dar daca valorile obtinute in urma masuratorilor continua sa ramana mari, medicul tau, cel mai probabil, va dori sa incepi un tratament pentru a tine sub control hipertensiunea.

Daca esti deja diagnosticat cu hipertensiune arteriala

Medicul tau iti poate recomanda sa iti monitorizezi valorile tensiunii arteriale la tine acasa, pe langa vizitele pe care le faci in mod regulat la cabinetul sau (vizite in timpul carora si el iti va masura tensiunea arteriala).

Totodata, medicul tau iti va recomanda cel mai probabil un plan de tratament, care include modificarea stilului de viata si, daca este nevoie, iti va prescrie si medicamente pentru hipertensiune.

 

Ce inseamna cele doua numere pe care ti le indica tensiometrul

Tensiunea ta arteriala este masurata cu ajutorul unui tensiometru, iar la final vei obtine doua numere:

  • tensiunea sistolica (numarul de deasupra) - indica ce presiune exercita sangele tau pe peretii arterelor tale, in timpul batailor inimii;
  • tensiunea diastolica (numarul de jos) - indica ce presiune exercita sangele tau pe peretii arterelor tale, in timp ce inima se odihneste intre doua batai.

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0