Cum te afecteaza hipertensiunea dupa 50 de ani si ce riscuri are

Rapoartele si studiile despre prevalenta hipertensiunii arteriale in cazul varstnicilor indica faptul ca intre 30 si 50% dintre persoanele cu varsta peste 50 de ani ar putea avea hipertensiune cronica, potrivit National Center for Biotechnology Information.

Valorile mari ale tensiunii diastolice si ale tensiunii sistolice sunt indicatori puternici ale unor boli cardiovasculare ulterioare in cazul seniorilor. De aceea, daca ai peste 50 de ani, este extrem de important sa stii cum te afecteaza hipertensiunea arteriala si ce riscuri poate avea de acum inainte.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tensiunea arteriala poate fi vazuta ca un "barometru" pentru intregul sistem circulator. O persoana care are hipertensiune arteriala are un risc semnificativ mai mare de insuficienta cardiaca, accident vascular cerebral, boala cronica renala si de deteriorare a arterelor, care pot cauza un infarct miocardic.

Pentru persoanele care au ajuns la varsta a treia, lucrurile nu sunt diferite in privinta asta. Tensiunea arteriala, de regula, creste o data cu varsta, in special de vreme ce persoana a trecut de varsta a doua. Potrivit National Heart, Lung,and Blood Institute, o persoana cu o tensiune arteriala "sanatoasa" la varsta de 50 de ani are o sansa de 90% de a dezvolta hipertensiune mai tarziu, de-a lungul vietii.

La ce trebuie sa fie atenti varstnicii

Cand iti masori tensiunea arteriala, valoarea acesteia este alcatuita din doua segmente (doua numere) care masoara presiunea din arterele tale atunci cand inima bate (numita presiune sistolica) si presiunea din arterele tale, intre doua batai ale inimii (numita presiune diastolica).

Ce trebuie sa retii daca te afli la varsta a treia este ca presiunea / tensiunea sistolica (presiunea sangelui masurata in timpul batailor inimii) devine extrem de importanta pentru acei pacienti care au trecut de varsta de 50 de ani. Cea mai frecvent intalnita forma de tensiune arteriala in cazul acestor varstnici este o afectiune numita hipertensiune arteriala sistolica izolata.

Ce spun studiile recente

Tensiunea arteriala mare la varsta de 50 de ani este legata de instalarea dementei mai tarziu. Si o forma usoara de hipertensiune poate creste riscul, chiar fara prezenta unei boli cardiovasculare, scrie medpagetoday.com.

Tensiunea arteriala la varsta a doua, care avea valori mai mari decat cele normale (dar sub pragul utilizat pentru a trata hipertensiunea arteriala in unele tari), a fost asociata cu un risc crescut de a dezvolta dementa ceva mai tarziu, de-a lungul vietii, a constatat o analiza a studiului Whitehall II.

Barbatii si femeile care au avut o presiune sistolica a sangelui mai mare sau egala cu 130 mm Hg la varsta de 50 de ani au avut un risc cu 45% mai mare de a dezvolta dementa, in comparatie cu persoanele de aceeasi varsta, care aveau o presiune sistolica mai mica, dupa cum a raportat Archana Singh-Manoux, de la un institut de cercetare din Paris (French National Institute of Health and Medical Research sau INSERM).

Asocierea aceasta intre hipertensiune si dementa nu a fost observata la varstele de 60 si de 70 de ani, mai scrie sursa citata. Chiar si in randul persoanelor care nu aveau o boala cardiovasculara, presiunea sistolica mai mare sau egala cu 130 mm Hg la varsta de 50 de ani a fost asociata cu un risc mai mare de dementa.

Factorii de risc pentru hipertensiune

Potrivit expertilor, factorii de risc pentru populatia varstnica sunt foarte similari cu cei valabili pentru populatia generala. Oamenii care au cel mai mare risc de hipertensiune arteriala sunt cei care sufera de obezitate, cei care au diabet si cei cu boala cronica renala. De fapt, factorii de rsic pentru hipertensiune sunt foarte similari cu riscurile asociate cu valorile crescute ale colesterolului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Orice fel de blocaje aparute in sistemul circulator au un impact negativ asupra starii generale de sanatate a inimii. Insa rinichii, un organ important care regleaza presiunea sangelui, sunt si ei supusi unui risc atunci cand tensiunea arteriala creste. Hipertensiunea severa poate cauza boala cronica renala, care, in schimb, limiteaza abilitatea rinichilor de a continua sa regleze presiunea sangelui.

Cum iti mentii tensiunea arteriala la un nivel normal

Primul pas pentru a reduce tensiunea arteriala este sa iti schimbi stilul de viata. Exercitiile fizice si miscarea sunt esentiale, la fel si controlul greutatii. Este important sa ai o dieta saraca in sare. Specialistii recomanda cel putin 30 de minute de miscare in fiecare zi. Pentru seniori, exercitiile pot implica modificari simple in rutina de zi cu zi, cum ar fi sa mergi pe jos mai des si sa te implici in activitatile casnice, pentru a face astfel miscare. In plus, miscarea si exercitiile fizice te pot ajuta si in privinta scaderii in greutate.

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0