Cum reduci hipertensiunea in mod natural

Hipertensiunea arterială este o problemă de sănătate serioasă, care îți poate afecta inima și vasele de sânge. Dacă este lăsată necontrolată, hipertensiunea îți crește riscul de boli cardiace și de accident vascular cerebral (AVC). Iată cum scazi tensiunea arterială pe cale naturală!

Hipertensiunea arterială, inamicul silențios

Hipertensiunea arterială nu are de obicei simptome, de aceea este numită și dușman silențios, așa că singura modalitate de a afla dacă ai sau nu este să mergi regulat la controale medicale și, eventual, să-ți cumperi un tensiometru pentru acasă. Tensiunea arterială normală este sub 120/80 mmHg. Hipertensiunea începe de la 130/80 mmHg la persoanele cu alți factori de risc cardiac și de la 140/90 la persoanele fără alți factori de risc cardiovascular.

Din fericire, există un număr mare de măsuri pe care le poți lua pentru a reduce tensiunea arterială în mod natural, chiar și fără medicamente. Atenție, însă, dacă medicul ți-a recomandat schimbările în stilul de viață pentru reducerea tensiunii arteriale, iar acestea nu se dovedesc suficiente, îți va prescrie și medicamente.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cum scazi tensiunea arterială cu metode naturale?

Dacă nu știi cum poți obține reducerea tensiunii arteriale pe cale naturală, îți venim în ajutor cu câteva idei:

Mersul pe jos și activitatea fizică regulată, utile pentru reducerea tensiunii arteriale

Deși multe persoane nu pun preț pe mișcare, e bine de știut că exercițiile fizice sunt unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a scădea valorile tensiunii arteriale. Cum scazi tensiunea arterială prin mișcare? Activitatea fizică regulată ajută în sensul că îți face inima mai puternică și mai eficientă când vine vorba de pomparea sângelui, care scade presiunea din artere. 

Concret, 150 de minute de exerciții fizice moderate pe săptămână, cum ar fi mersul pe jos sau mersul încet pe bicicletă, sau 75 de minute de exerciții viguroase, cum ar fi alergarea, pot să contribuie la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății inimii.

Redu consumul de sare pentru o tensiune arterială mai bună

În numeroase studii, sarea a fost legată de apariția hipertensiunii arteriale și de evenimentele majore cardiovasculare, cum ar fi un AVC. Specialiștii spun că există diferențe la nivel genetic în ceea ce privește modul în care oamenii procesează sodiul din alimente. 

Aproape jumătate dintre oamenii cu hipertensiune arterială și un sfert dintre persoanele cu valori normale ale tensiunii arteriale par să aibă o anume sensibilitate la sare. Dacă suferi deja de hipertensiune, merită să reduci aportul de sare pentru a vedea dacă există o diferență în ceea ce privește valorile tensiunii arteriale.

Consumul de alimente bogate în potasiu, benefic pentru reducerea tensiunii arteriale

Potasiul este un mineral important, pentru că ajută organismul să elimine sodiul și să ușureze presiunea din vasele de sânge. Pentru a avea un echilibru mai bun în ceea ce privește raportul dintre potasiu și sodiu în dieta de zi cu zi, încearcă să mănânci mai puține alimente procesate și mai multe alimente proaspete și integrale.

Alimente deosebit de bogate în potasiu sunt:

  • Legumele, în special cele cu frunze verzi, dar și roșiile, cartofii și cartofii dulci;
  • Fructele, în special pepenii, bananele, portocalele și caisele;
  • Produsele lactate (laptele și iaurtul);
  • Tonul și somonul;
  • Nucile și semințele;
  • Fasolea boabe.

Cum scazi tensiunea? Scapă de kilogramele în plus

Dacă ai câteva sau mai multe kilograme în plus, faptul că slăbești poate face o mare diferență pentru sănătatea ta, contribuind și la o stare mai bună a inimii. Potrivit unor cercetări științifice, și dacă dai jos 5% din masa corporală acest lucru ar putea să reducă în mod semnificativ hipertensiunea arterială. 

Alte cercetări au indicat că o scădere cu 7,7 kilograme a masei corporale a fost legată de o scădere a tensiunii sistolice cu până la 8,5 mmHG și o scădere a tensiunii diastolice cu până la 6,5 mmHg. După cum spuneam, o valoare sănătoasă a tensiunii arteriale ar trebui să fie sub 120/80 mmHg.

Și suplimentele naturale te pot ajuta să reduci hiptertensiunea în mod natural

Unele suplimente naturale pot să ajute la scăderea tensiunii arteriale. Unele dintre acestea, care sunt susținute de dovezi științifice, sunt suplimentele cu usturoi, cele cu proteină din zer, cele cu ulei de pește și cele cu hibiscus. 

Despre uleiul de pește se știe de mult timp că îmbunătățește sănătatea inimii, cu atât mai mult la persoanele care au avut deja un prim eveniment cardiovascular, așa că de pe urma acestor suplimente cu Omega-3 pot avea de beneficiat și pacienții cu hipertensiune arterială.

Ia în calcul administrarea unor suplimente de calitate, certificate, cu ulei de pește de mare adâncime. Ca în cazul oricăror suplimente, e indicat să nu le iei după ureche, ci să ceri înainte sfatul medicului, mai ales dacă ești în tratament cu diverse medicamente.

Cum scazi tensiunea arterială mare cu ajutorul ghimbirului?

Ghimbirul a fost utilizat de secole pentru a îmbunătăți multe aspecte ale sănătății inimii, inclusiv circulația, valorile colesterolui și tensiunea arterială. Atât studiile¹ cu participanți umani, cât și cele efectuate pe animale au arătat că administrarea de ghimbir reduce tensiunea arterială în mai multe moduri. 

Concret, ghimbirul acționează ca un blocant natural al canalelor de calciu, dar și ca un inhibitor natural al enzimei de conversie a angiotensinei (acestea fiind tipuri de medicamente pentru tensiunea arterială). Un studiu efectuat pe mai mult de 4.000 de persoane a constatat că acelea care au consumat cel mai mult ghimbir – 2-4 grame pe zi – aveau cel mai mic risc de a dezvolta hipertensiune arterială.

Ghimbirul este ușor de încorporat în alimentație în diverse moduri. După ce îl cureți de coajă, poate fi ras crud într-o salată sau peste un bol cu ovăz înmuiat în lapte, îl poți pune în curry-uri sau în supe ori îl poți prepara sub formă de ceai. Alternativ, poți cumpăra suplimente de ghimbir, care sunt mai concentrate. În cazul în care iei anumite medicamente, întreabă-ți medicul curant dacă poți lua suplimente de ghimbir sau dacă interacționează în vreun fel cu tratamentul tău.

Cum spuneam, dacă schimbările în stilul de viață și remediile naturale nu sunt de ajuns pentru reducerea tensiunii arteriale, medicul îți va prescrie un medicament sau o combinație de medicamente pentru a regla valorile.

[{ads-hipertensiune-second}]

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MedlinePlus - High Blood Pressure
https://medlineplus.gov/highbloodpressure.html
Pub Med - Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31935866/
1. Studiul „Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials”, apărut în Nutrients. 2020 Jan 6;12(1):157. doi: 10.3390/nu12010157, autori: Nguyen Hoang Anh et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0