Cele mai bune suplimente pentru hipertensiune

In cazul in care medicul tau a descoperit ca superi de tensiune mare (hipertensiune arteriala), cere-i sfatul in privinta suplimentelor nutritive pe care le poti lua pentru a reduce valorile acesteia.

Desi alimentatia sanatoasa si activitatea fizica sunt cele mai indicate "tactici" care ajuta la scaderea tensiunii arteriale, unele suplimente de pe piata te pot ajuta in acest sens. Retine, insa, ca trebuie sa discuti mai intai cu medicul tau. Printre aceste suplimente se numara:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

* alimentele bogate in fibre, cum ar fi taratele de psyllium blond (Plantago ovata) si taratele de grau

* unele minerale, cum ar fi magneziul, calciul si potasiul

* acidul folic

* suplimentele ori produsele care pot dilata vasele de sange (sunt vasodilatatoare), cum ar fi coenzima Q10, L-arginina sau capsulele cu usturoi

* acizii grasi Omega 3, care se gasesc in pestele gras, dozele mari de suplimente cu ulei de peste sau dozele mari de suplimente pe baza de ulei de in.

Specialistii spun ca este nevoie de cercetari mai amanuntite pentru a determina potentialele beneficii ale acestora in ceea ce priveste scaderea valorilor tensiunii arteriale.

Acizii grasi Omega 3 (prin intermediul suplimentelor cu ulei de peste sau ulei de in)

Acesti acizi grasi esentiali ajuta organismul sa imbunatateasca tonusul sistemului cardiovascular. Omega 3, spun studiile, sunt un ingredient promitator pentru scaderea tensiunii arteriale. O analiza din literatura de specialitate a concluzionat ca suplimentele pe baza de Omega 3 au scazut usor tensiunea arteriala, insa semnificativ.

Asa cum probabil stii deja, acizii grasi Omega 3 se gasesc in suplimentele cu ulei de peste, precum si in suplimentele cu ulei de in (sub forma de capsule sau sub forma lichida). Cere sfatul medicului tau, pentru a afla daca este in regula sa iei astfel de suplimente, ca sa nu existe interactiuni cu medicamentele pe care le iei pentru alte afectiuni.

Acidul folic

Volumul mai mare de sange datorat sarcinii poate duce la hipertensiune arteriala in cazul gravidelor, insa sa nu uitam ca acidul folic ese un supliment important pentru buna dezvoltare a bebelusului in uterul mamei. Exista studii care sugereaza ca acidul folic ar putea avea si beneficiul de a reduce riscul de hipertensiune in timpul sarcinii.

Administrarea unor doze optime de acid folic ar putea ajuta la o usoara scadere a tensiunii arteriale, lucru observat atat la barbatii, cat si la femeile care aveau tensiunea arteriala mare, potrivit unei meta-analize din 2009.

Coenzima Q10

Cunoscuta si sub numele de ubiquinona, coenzima Q10 (sau CoQ10) este un antioxidant care ajuta celulele corpului sa produca energie. In cadrul unei analize ce a inclus multe studii clinice, coenzima Q10 a redus presiunea diastolica sa sangelui cu pana la 10 mm Hg, iar tensiunea sistolica cu pana la 17 mm Hg. Este o substanta considerata sigura si poate fi administrata sub forma de capsule.

Potasiul si magneziul, doi aliati importanti ai inimii tale

Potasiul este cel care ajuta la contracararea efectelor sodiului in ce priveste tensiunea arteriala. In plus, potasiul ajuta la scaderea presiunii exercitate pe peretii arterelor noastre. Studiile de peste hotare sustin suplimentele cu potasiu ca tratament pentru scaderea tensiunii arteriale mari.

Totodata, magneziul este un mineral folosit de corpul nostru pentru a regla functionarea celulelor. El este un mineral cu un rol important, ajutand in contractiile fibrelor musculare. O analiza de peste hotare a aratat ca suplimentele cu magneziu ar putea avea un efect mic asupra tensiunii arteriale, chiar daca studiile au rezultate mixte in prezent.

Discuta cu medicul tau inainte de a include oricare dintre aceste suplimente in tratamentul tau pentru hipertensiunea arteriala. Nu uita ca unele suplimente pot sa interactioneze cu medicamentele, ducand la aparitia efectelor adverse, care uneori pot fi grave.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Folic acid supplement use and the risk of gestational hypertension and preeclampsia", publicat in 2017 in Women and Birth, autori Maria P.G. De Ocampo, Maria Rosario G. Araneta, Caroline A. Macera, John E. Alcaraz, Thomas R. Moore, Christina D. Chambers.
  • Studiul "High-dose folic acid supplementation effects on endothelial function and blood pressure in hypertensive patients: a meta-analysis of randomized controlled clinical trials", publicat in 2009 in Journal of chiropractic medicine, autor Marc P. McRae.
  • Studiul "Coenzyme Q10 in the treatment of hypertension: a meta-analysis of the clinical trials.", publicat in 2007 in Journal of Human Hypertension, autori Rosenfeldt FL, Haas SJ, Krum H, Hadj A, Ng K, Leong JY, Watts GF.
  • Studiul "Omega-3 polyunsaturated fatty acids: their potential role in blood pressure prevention and management.", publicat in 2009 in Current Vascular Pharmacology, autori Cicero AF, Ertek S, Borghi C.
  • Studiul "Effect of magnesium supplementation on blood pressure: a meta-analysis.", publicat in 2012 in European Journal of Clinical Nutrition, autori Kass L, Weekes J, Carpenter L.
  • Studiul "Daily potassium intake and sodium-to-potassium ratio in the reduction of blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials", publicat in 2015 in Journal of Hypertension, autori Binia Aristea; Jaeger Jonathan; Hu Youyoub; Singh Anuragb; Zimmermann Diane.

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0