Ce simptome si complicatii are hipertensiunea arteriala la barbati

In mod normal, valorile pe care le are tensiunea arteriala cresc odata cu varsta. Este foarte important sa ne masuram tensiunea arteriala in mod regulat, pentru ca de multe ori hipertensiunea nu are simptome si tocmai de aceea este numita un "ucigas tacut".

Riscul de hipertensiune arteriala incepe sa creasca atunci cand barbatii implinesc varsta de 45 de ani, desi valori mari ale tensiunii arteriale pot sa apara si in cazul barbatilor mai tineri. Obezitatea sau istoricul medical al celor din familie (daca ai rude cu tensiune arteriala mare) creste, de asemenea, riscul acesta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tensiunea mare (sau hipertensiunea) rareori are simptome vizibile (care sunt usor de observat), iar daca este lasata netratata, ea creste riscul de a dezvolta probleme grave de sanatate, cum ar fi infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral (AVC). Singurul mod prin care pot afla, atat ca barbat, cat si ca femeie, daca tensiunea ta arteriala este mare este sa o masori cu ajutorul unui tensiometru.

Care sunt simptomele tensiunii arteriale mari (la barbati, cat si la femei)?

Majoritatea oamenilor care sufera de hipertensiune arteriala nu au simptome. In unele cazuri, persoanele cu tensiune arteriala mare pot avea o senzatie ca si cum capul sau pieptul le plezneste, ca si cum ceva s-ar izbi, au o senzatie de ameteala, de vertij (o senzatie ca de cadere) sau alte semne.

Fara simptome, este posibil sa treaca ani de zile fara ca persoanele cu hipertensiune arteriala sa stie ca sufera de aceasta afectiune.

Expertii spun ca totusi hipertensiunea arteriala afecteaza barbatii si femeile in mod diferit. Cand vine vorba de tensiunea arteriala mare, este important sa fim constienti de diferentele care exista intre barbati si demei. De exemplu, hipertensiunea arteriala este mai frecvent intalnita la barbati, in comparatie cu femeile, inainte de varsta de 50 de ani. Chiar si asa, dupa varsta de 55 de ani, hipertensiunea ajunge sa fie mai comuna in randul femeilor decat in cazul barbatilor.

Complicatiile pe care le are tensiunea arteriala mare

Complicatiile hipertensiunii arteriale includ infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral. Studiile au aratat de-a lungul timpului ca astfel de complicatii sunt semnificativ mai scazute in randul femeilor, in special in cazul femeilor care nu au intrat la menopauza.

Cand specialistii au comparat barbatii si femeile cu varste intre 40 si 70 de ani, cu grade similare ale hipertensiunii arteriale, femeile au fost cele care au avut riscuri mai scazute de a dezvolta complicatii, in comparatie cu barbatii. Prin urmare, pentru a avea afectari similare ale organelor si vaselor de sange, femeile ar trebui sa aiba valori mult mai mari ale tensiunii arteriale.

De ce barbatii mai tineri dezvolta, totusi, hipertensiune arteriala?

Expertii sunt de parere ca obezitatea, stresul de la locul de munca, sedentarismul (faptul ca sunt inactivi si nu au activitate fizica regulata), consumul excesiv de alcool (adica mai mult de doua bauturi alcoolice pe zi) si aportul mare de sare si de alimente sarate sunt cele mai probabile cauze ale faptului ca creste incidenta hipertensiunii arteriale la barbatii cu varste sub 45 de ani.

Barbatii mai tineri cu hipertensiune arteriala este posibil sa sufere de sindrom metabolic (ce include si obezitate in zona abdominala), sindrom care este asociat cu afectiunile cardiovasculare si cu diabetul.

Complicatiile hipertensiunii netratate

Hipertensiunea arteriala netratata afecteaza si degradeaza inima si alte organe si poate duce, in timp, la afectiuni ori conditii periculoase, cum ar fi boala cardiaca, atacul cerebral si boala renala cronica.

Tensiunea arteriala mare este numit un "ucigas tacut" deoarece simptomele, in general, apar doar dupa ce boala a provocat daune mari unor organe vitale.

In timp, tensiunea arteriala mare netratata poate cauza nu doar afectiuni cardiovasculare, ci si complicatii asociate, cum ar fi insuficienta cardiaca, atacul de cord, atacul cerebral. Alte probleme posibile sunt: pierderea vederii, deteriorarea rinichilor, disfunctie erectila (la barbati), acumularea de lichid in plamani, pierderi de memorie.

Simptome rare si simptome ce indica o situatie de urgenta

Rareori, persoanele cu hipertensiune arteriala cronica ar putea avea simptome de genul: dureri surde de cap, ameteala, sangerari nazale. Cand, totusi, apar simptomele, acest lucru se intampla de obicei doar cand presiunea sangelui in artere creste subit si este extrem de mare pentru a fi considerata o urgenta medicala. Aceasta situatie este numita criza hipertensiva. Ce inseamna aceasta criza hipertensiva? Ca valorile tensiunii arteriale sunt de 180 mm Hg sau peste (presiunea sistolica) ori de 120 mm Hg sau peste (pentru presiunea diastolica).

Alte simptome ale crizei hipertensive pot fi: migrena sau durere severa de cap, anxietatea severa, durerea in piept, modificari sau tulburari de vedere, dificultati in respiratie, sangerari nazale.

Important!

Nu incerca sa iti pui singur diagnosticul! Un diagnostic clinic poate fi pus doar de un medic. Este important sa iti stii valorile tensiunii arteriale (sa ti-o masori in mod regulat) si sa faci schimbarile necesare in dieta si in stilul tau de viata, pentru a-ti proteja inima si alte organe.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • WebMD - https://www.webmd.com/men/guide/high-blood-pressure#1
  • American Heart Association - http://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/why-high-blood-pressure-is-a-silent-killer/what-are-the-symptoms-of-high-blood-pressure
  • WebMD - https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/features/hypertension-serious-in-young-men#1

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0