Care sunt simptomele hipertensiunii arteriale la femei

Sarcina, precum si alti factori pot creste riscul de hipertensiune arteriala in randul femeilor. De aceea, este foarte important ca persoanele de sex feminin sa stie care sunt simptomele hipertensiunii arteriale in cazul lor.

Presiunea sangelui este forta cu care sangele se loveste de peretii interiori ai arterelor. Tensiunea arteriala mare sau hipertensiunea are loc cand aceasta forta creste si cand ramane mai mare decat valorile normale, pe o perioada de timp. Aceasta afectiune poate deteriora vasele de sange, inima, creierul si alte organe.

O eroare grava: multi cred ca hipertensiunea afecteaza doar barbatii

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Multi considera, in mod eronat, ca hipertensiunea arteriala rareori afecteaza femeile. Fals! Foarte multi dintre adultii care sufera de tensiune arteriala mare sunt femei, asa ca nu trebuie sa cazi in aceasta capcana si sa crezi cel mai frecvent mit. La 65 de ani sau peste aceasta varsta, femeile au o predispozitie mai mare, in comparatie cu barbatii, sa dezvolte tensiune arteriala mare.

Chiar daca hipertensiunea nu este in mod direct legata de sexul persoanei, pe parcursul vietii unei femei, problemele de sanatate precum preventia unei sarcini nedorite (prin folosirea anumitor metode contraceptive) si menopauza pot creste riscul de a dezvolta hipertensiune arteriala.

"Ucigasul tacut", fara simptome

Tensiunea arteriala poate creste fara ca femeia sa observe anumite simptome. Poti sa ai tensiune arteriala mare si sa nu ai niciun fel de simptom evident, asta pana cand nu te confrunti cu un AVC (accident vascular cerebral) sau cu un infarct miocardic.

La unele persoane, insa, hipertensiunea severa poate rezulta in sangerari nazale, dureri de cap sau ameteli. Deoarece hipertensiunea poate trece de multe ori neobservata (nu degeaba este numita de specialisti un "ucigas tacut"), este extrem de important sa iti masori in mod regulat tensiunea arteriala si chiar sa iti notezi valorile acesteia.

Care sunt semnele hipertensiunii arteriale?

Multe persoane cu hipertensiune arteriala nu se simt rau, la inceput. Singurul mod prin care poti afla, cu certitudine, este sa iti masori tensiunea arteriala fie acasa (daca ai un tensiometru electronic), fie la cabinetul medicului (tensiunea arteriala ti-o poate masura medicul sau asistenta).

Pilulele contraceptive cresc riscul

Cercetatorii au descoperit ca pilulele anticonceptionale cresc tensiunea arteriala in cazul anumitor femei. Acest lucru are o probabilitate mai mare sa se intample daca femeia este supraponderala, daca a avut hipertensiune arteriala in timpul unei sarcini anterioare, daca are un istoric familial de hipertensiune arteriala sau daca are o afectiune renala cronica nu foarte grava. Combinatia de pilule contraceptive si fumat poate fi extrem de periculoasa pentru unele femei, asa ca daca nu vrei sa ai riscuri in privinta sanatatii, renunta la tigari.

Ce simptome are preeclampsia

Preeclampsia (toxemia gravidica) este o afectiune strans legata de hipertensiunea gestationala, care incepe dupa saptamana a 20-a de sarcina. Preeclampsia este de regula caracterizata de o tensiune arteriala mare si de un nivel ridicat de proteine in urina. Nu toate femeile au, insa, simptome evidente ale preeclampsiei. Cand simptomele apar, ele pot fi: dureri de cap, modificari de vedere, durere abdominala, umflarea rapida a tesuturilor (edemul).

Hipertensiunea gestationala

Unele femei, care nu au avut niciodata tensiunea arteriala mare, o dezvolta in perioada sarcinii. Cand acest lucru se intampla dupa saptamana a 20-a de sarcina, este cunoscut sub numele de hipertensiune gestationala, o forma secundara de hipertensiune, cauzata de sarcina, care de regula dispare dupa nastere.

Tensiune arteriala mare dupa menopauza

Desi poate ca ai avut o tensiune arteriala normala in mare parte din viata ta, riscurile de a dezvolta hipertensiune cresc considerabil dupa instalarea menopauzei, spun specialistii. Asa ca este foarte important sa mergi la medicul tau curant, in mod regulat, pentru ca acesta sa iti monitorizeze tensiunea arteriala.

Important: hipertensiunea este, in mare parte, asimptomatica

Daca crezi ca un anumit semn sau simptom te va alerta in legatura cu aceasta problema, gresesti si iti asumi un risc foarte mare in privinta sanatatii tale. In cele mai multe cazuri, hipertensiunea nu cauzeaza nici dureri de cap, nici sangerari nazale.

Cele mai multe dovazi indica faptul ca hipertensiunea nu provoaca dureri de cap sau sangerari nazale (exceptie sunt cazurile de criza hipertensiva, o urgenta medicala cand tensiunea arteriala este de 180/120 mm Hg sau depaseste aceasta valoare).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • American Heart Association - http://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/why-high-blood-pressure-is-a-silent-killer/high-blood-pressure-and-women
  • American Heart Association - http://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/why-high-blood-pressure-is-a-silent-killer/what-are-the-symptoms-of-high-blood-pressure
  • National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/high-blood-pressure-hypertension/
  • U.S. Food and Drug Administration - https://www.fda.gov/forconsumers/byaudience/forwomen/ucm118529.htm
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0