Alimente si bauturi de EVITAT in hipertensiune

Dacă ai hipertensiune arterială sau prehipertensiune - o afecțiune în care tensiunea este mai mare decât în mod normal, dar nu suficient de ridicată pentru a fi diagnosticată ca hipertensiune - studiile arată că poți să reduci valorile tensionale adoptând o dietă sănătoasă.

Hipertensiunea arterială în stadiul 2 se diagnostichează la valori mai mari de 140/90 mmHg, când probabil că ai nevoie de tratament medicamentos, în paralel cu anumite modificări ale stilului de viață. De multe ori, medicii recomandă doar diuretice, dar și inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA), blocante ale receptorilor angiotensinei II sau blocante ale canalelor de calciu.

Dacă ai vreodată tensiunea arterială de 180/120 mmHg sau mai mare, situația reprezintă o urgență. În cele ce urmează, îți prezentăm o listă cu alimentele și băuturile pe care ar trebui să le eviți sau, cel puțin, să reduci consumul dacă suferi de hipertensiune arterială.

Alimente hipertensiune: ce să eviți?

Dacă legumele, fructele și cerealele integrale ar trebui să fie baza unei alimentații sănătoase inclusiv pentru hipertensivi (dieta DASH¹ este celebră pentru reducerea hipertensiunii) iată ce ingrediente și alimente ar trebui să consumi mai rar, în cantități cât mai mici sau să le eviți cu totul.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Sarea

Sarea (sau sodiul, cum o vei găsi pe etichetele produselor) este inamicul tău când vine vorba de hipertensiunea arterială și de bolile cardiovasculare, de aceea e bine să iei în calcul înlocuitorii de sare. Peste 75% din sodiul pe care îl consumi într-o zi provine din alimentele ambalate. Unele dintre cele mai sărate alimente din comerț sunt mezelurile, pizza congelată, supele la plic sau la conservă, brânza topită, chipsurile și covrigeii.

Mezelurile

Carnea procesată și diversele mezeluri feliate - crenvurști, salamuri, cârnați etc. - pot fi adevărate bombe deoarece conțin foarte multă sare (clorură de sodiu). Aceste cărnuri sau mezeluri sunt adeseori afumate, condimentate și conservate cu multă sare. Evită, deci, să mănânci zilnic astfel de produse și consumă-le cel mult o dată pe lună, dacă îți este poftă, într-un sandviș cu pâine integrală, frunze de salată verde și felii de roșii.

Pizza congelată

Toate tipurile de pizza pot fi dăunătoare pentru persoanele care sunt atente la consumul de sare. Combinația de brânzeturi, carne sau mezeluri afumate, sos de tomate din comerț puse pe blatul de făină albă înseamnă mult sodiu, iar pizza congelată din comerț este în mod deosebit periculoasă pentru persoanele cu hipertensiune. Pentru a menține aroma preparatului odată ce pizza a fost coaptă, producătorii adaugă adeseori și mai multă sare. 

Dacă îți place pizza, învață să o prepari acasă și alege ingredientele în așa fel încât conținutul de sare să nu fie foarte mare (de exemplu, în loc de brânzeturi foarte sărate, poți folosi mozzarella proaspătă, iar în loc de salam, poți pune cubulețe de carne de pui preparată anterior la grătar).

O dată pe lună poți face o tavă de pizza pe care să o împarți cu familia sau cu prietenii, astfel încât să nu consumi mai mult de o felie, de poftă.

Murăturile

Alte alimente nocive în hipertensiune sunt murăturile. Conservarea tradițională necesită sare, deoarece împiedică descompunerea și stricarea alimentelor și le menține comestibile mai mult timp. Cu toate acestea, sarea poate transforma chiar și cel mai nevinovat castravete într-un aliment extrem de sărat. Cu cât legumele stau mai mult timp în lichidele cu sare care le murează, cu atât mai mult sodiu pot să absoarbă. 

Dacă ești hipertensiv, poți înlocui murăturile clasice cu murături fără sare (de exemplu castraveți murați în oțet de mere, pe care îi poți consuma deja după trei zile de păstrare la frigider).

Supele la plic și sosurile de roșii la conservă

Supele la plic sunt unele dintre cele mai sărate alimente de evitat în hipertensiune, deci pentru a nu-ți agrava starea e indicat să nu le consumi deloc. Și unele conserve cu roșii, sosuri de paste și sucuri de roșii pot să conțină foarte mult sodiu.

Când mergi la cumpărături, caută versiuni ale acestor produse cu un conținut redus de sare sau învață să-ți prepari acasă conserve de roșii cu mai puțină sare.

Zahărul

Știai că un consum excesiv de zahăr este legat de hipertensiunea arterială? Zahărul, în special băuturile îndulcite cu zahăr, contribuie la creșterea constantă a cazurilor de obezitate la nivel mondial, printre oamenii de toate vârstele. Hipertensiunea arterială este mai des întâlnită la persoanele supraponderale sau obeze, așa că trebuie să fii cu băgare de seamă atunci când consumi zahăr și alimente dulci. 

Asociația Americană a Inimii le recomandă femeilor să limiteze zahărul adăugat în cafea, ceai etc. la 6 lingurițe pe zi, iar bărbaților le recomandă să se limiteze la 9 lingurițe de zahăr pe zi. 

Băuturi de evitat în hipertensiune

Cafeaua

Dacă suferi de hipertensiune sau prehipertensiune, poate că acum ar fi momentul să reduci numărul cănilor de cafea pe care le bei zilnic. Chiar și inofensiva cafea de dimineață (fie că e o ceașcă, fie că sunt mai multe) poate cauza o creștere temporară în ceea ce privește tensiunea arterială. Dacă bei regulat cafea sau orice altă băutură cofeinizată, acestea pot cauza o creștere a tensiunii arteriale.

Așadar, dacă îți place foarte mult cafeaua, redu treptat cănile de cafea clasică și înlocuiește-le cu cafea decofeinizată sau cu ceaiuri de plante neîndulcite, în care pui felii de lămâie.

Alcoolul

Unele dovezi sugerează că mici cantități de alcool pot să îți reducă tensiunea arterială, dar dacă bei prea mult alcool, acest obicei duce la creșterea tensiunii. De asemenea, alcoolul în exces îți poate crește riscul de a face diverse tipuri de cancer, iar acest lucru este valabil chiar și pentru oamenii care beau alcool mult doar ocazional. 

Dacă obișnuiești să consumi mai mult de trei băuturi alcoolice într-o singură sesiune, acest lucru poate cauza o creștere temporară a tensiunii, iar consumul repetat de alcool poate duce la probleme pe termen lung în ceea ce privește hipertensiunea arterială. Prin urmare, dacă ești hipertensiv, însă îți place alcoolul, redu cantitățile până ajungi la cel mult un pahar pe zi.

Nu uita ca în restul zilei să te hidratezi corespunzător (apă, ceai neîndulcit, supe de legume), deoarece alcoolul deshidratează.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Hypertension and Nutrition
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/4249-hypertension-and-nutrition
Frontiers in Nutrition - Effects of the Modified DASH Diet on Adults With Elevated Blood Pressure or Hypertension: A Systematic Review and Meta-Analysis
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.725020/full
1. Studiul „Effects of the Modified DASH Diet on Adults With Elevated Blood Pressure or Hypertension: A Systematic Review and Meta-Analysis”, apărut în 2021, https://doi.org/10.3389/fnut.2021.725020, autori: Rong Yang et al.

 

 


 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0