5 remedii (suplimente) care te ajuta sa scazi hipertensiunea arteriala

Ce remedii pentru hipertensiune pot fi utile? În cele ce urmează îți prezentăm câteva suplimente care te pot ajuta să scazi valorile tensiunii arteriale mărite.

Hipertensiunea arterială trebuie tratată

Hipertensiunea este o chestiune serioasă, care nu trebuie neglijată odată ce a fost diagnosticată. Dacă ai hipertensiune arterială înseamnă că tensiunea ta este mai mare decât în mod normal. Cu cât este mai mare nivelul tensiunii arteriale, cu atât mai mult riști să ai și alte probleme de sănătate, cum ar fi boli de inimă, atac de cord și accident vascular cerebral.

Diureticele sunt adesea recomandate ca primă linie de terapie pentru majoritatea persoanelor care au hipertensiune arterială. Însă, în funcție de starea pacientului și alte probleme de sănătate pe care le are, medicul poate începe cu un alt medicament, de exemplu cu inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA).

Tratamentul pentru hipertensiune recomandat de medic trebuie respectat cu strictețe și nu va fi modificat după ureche și nici nu va fi înlocuit cu alte terapii.

Unele suplimente alimentare pot ajuta în caz de hipertensiune, dar nu se vor lua oricum, ci se va cere întâi sfatul medicului (mai ales că unele pot interfera negativ cu tratamentul medicamentos).

Remedii care pot fi de folos în hipertensiune

Iată câteva suplimente care te-ar putea ajuta să ajungi la valori tensionale normale:

Magneziul este unul dintre aliații tăi în combaterea hipertensiunii

Magneziul este unul dintre cele mai utile suplimente pentru hipertensiunea arterială, deoarece acest mineral ajută arterele să se relaxeze și reduce spasmele arteriale. Unele cercetări au arătat că acei pacienți care au avut cel mai mare aport de magneziu în alimentație au avut o probabilitate cu o treime mai mică de a se confrunta cu infarctul miocardic sau cu accidentul vascular cerebral (AVC), în comparație cu oamenii care au avut aport scăzut de magneziu.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Alimentația ar trebui să fie întotdeauna pe primul loc când vine vorba de vitaminele și mineralele necesare pentru buna funcționare a organismului, iar surse bune de magneziu sunt: nucile, semințele, legumele de culoare verde închis (frunzoase), peștele, cerealele integrale și ciocolata neagră.

Dacă vrei să iei un supliment cu magneziu, întreabă-ți medicul care este doza recomandată în cazul tău și care este modul de administrare ideal.

Ubiquinolul (forma activă de coenzima Q10) poate contribui la gestionarea hipertensiunii

Coenzima Q10 este produsă în mod natural în corpul uman și transformată în forma sa activă, ubiquinol. Coenzima Q10 este necesară pentru producerea energiei în celulele musculare, inclusiv cele din pereții arterelor. Nivelurile coenzimei Q10 încep să scadă, în mod natural, odată cu înaintarea în vârstă, astfel că reactivitatea pereților arterelor noastre scade și ea, iar arterele nu se mai dilată la fel de bine că înainte. Acesta este și unul dintre motivele pentru care tensiunea arterială tinde să crească odată cu vârsta.

Studiile clinice sugerează că suplimentele cu coenzima Q10 pot reduce tensiunea arterială, în medie, până la 11/8 mm Hg, în comparație cu grupurile care au folosit substanță placebo, fără efecte adverse semnificative. Forma oxidată a coenzimei Q10, cunoscută sub numele de ubiquinonă, trebuie să fie convertită în forma activă (ubiquinolul), înainte să poată fi folosită de celule, iar această transformare devine tot mai puțin eficientă odată cu vârsta.

Tocmai de aceea, administrarea suplimentelor care conțin forma activă, adică cele cu ubiquinol, pot fi de ajutor ca remedii pentru hipertensiune. La fel ca în cazul oricărui supliment, întreabă-ți medicul ce doză îți recomandă și care este cel mai bun mod de administrare a suplimentelor cu ubiquinol.

Vitamina D are un efect modest asupra valorilor tensionale

Nivelurile scăzute de vitamina D din organismul uman au fost asociate cu un risc mai mare de hipertensiune arterială. O analiză care a cuprins 11 studii clinice a arătat, totuși, că suplimentele cu vitamina D au un efect minor asupra tensiunii diastolice și niciun efect asupra tensiunii sistolice în cazul persoanelor care suferă de hipertensiune arterială.

Nu uita că este important să ai un aport adecvat de vitamina D, mai ales dacă ai tensiune arterială crescută. Întreabă-ți medicul dacă este în regulă să iei suplimente pe baza de vitamina D, sub formă de capsule, sau dacă e cazul să crești aportul de vitamina D prin intermediul alimentației (și ce alimente sunt recomandate în cazul tău).

Acetil L-carnitina poate fi un supliment promițător pentru hipertensiune

Această substanță este folosită de corpul uman pentru a produce energie. Acetil L-carnitina este produsă în corp, însă poate fi luată și sub formă de supliment. Este considerată un supliment promițător în ceea ce privește controlul tensiunii arteriale, fiind o substanță sigură și bine tolerată de majoritatea pacienților.

Chiar dacă nu există multe cercetări științifice pentru a susține folosirea L-carnitinei pentru hipertensiunea arterială, un mic studiu a sugerat că aceasta ar putea ajuta la reducerea tensiunii arteriale sistolice. Întreabă-ți medicul dacă ai voie să iei suplimente care conțin acetil L-carnitină și ce doză îți recomandă.

Melatonina

Printre remediile pentru hipertensiune se poate număra și melatonina. Aceasta este un hormon pe care organismul nostru îl produce în mod natural, fiind cel mai adesea asociată cu faptul că ne ajută să avem un somn bun. Uneori, însă, persoanele cu hipertensiune arterială nu produc suficientă melatonină. 

Cercetătorii au descoperit că administrarea suplimentelor cu melatonină ar putea ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Poți încerca să iei doze mici și sigure de melatonină, sub supravegherea medicului, pentru a reduce tensiunea arterială seara. Nu este recomandat să iei melatonina în timpul zilei.

Și stilul de viață contează

Indiferent de tratamentul recomandat de medic și de orice remedii pentru hipertensiune ia o persoană, pentru a gestiona această problemă este nevoie să se adopte un stil de viață cât mai sănătos, pentru ca pacientul să aibă o calitate a vieții cât mai bună și o șansă de a trăi mai mult și de a se bucura de persoanele dragi (copii, nepoți etc.).

Așadar, pe lângă tratamente, e indicat ca pacientul hipertensiv să aibă o alimentație cu mai multe legume și fructe și mai puține grăsimi animale și sare, să facă mișcare moderată 25 de minute pe zi, să nu fumeze și să nu consume alcool în exces.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
MDPI - Effectively Prescribing Oral Magnesium Therapy for Hypertension: A Categorized Systematic Review of 49 Clinical Trials
https://www.mdpi.com/2072-6643/13/1/195/htm
Studiul „Effectively Prescribing Oral Magnesium Therapy for Hypertension: A Categorized Systematic Review of 49 Clinical Trials”, apărut în Nutrients, 2021, 13(1), 195; https://doi.org/10.3390/nu13010195, autori: Andrea Rosanoff et al.
Pub Med - Plasma 25-hydroxyvitamin D levels and risk of incident hypertension among young women
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18838623/
Studiul „Plasma 25-Hydroxyvitamin D Levels and Risk of Incident Hypertension among Young Women”, apărut în Hypertension, 2008, 52(5):828-32. doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.108.117630, autori John P. Forman et al.
Pub Med - Ameliorating hypertension and insulin resistance in subjects at increased cardiovascular risk: effects of acetyl-L-carnitine therapy
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19620516/
Studiul „Ameliorating hypertension and insulin resistance in subjects at increased cardiovascular risk: effects of acetyl-L-carnitine therapy”, apărut în Hypertension, 2009, 54(3):567-74. doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.109.132522, autori Ruggenenti P. et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0