Un nou studiu scoate la iveala riscul de epidemie de hepatita C

Un studiu facut de catre specialistii de la Universitatea New South Wales a scos la iveala faptul ca o epidemie de hepatita C la nivel mondial nu este exclusa – iata ce ii face pe cercetatori sa creada acest lucru.

Hepatita C este o afectiune virala contagioasa care cauzeaza inflamatia ficatului si care, in timp, creste riscul de ciroza sau chiar de cancer la ficat. Virusul hepatitei C se transmite prin contact direct cu sangele unei persoane infectate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cauza epidemiei de hepatita C, dar si de HIV, despre care vorbesc in ultimul timp specialistii din domeniul medical ar putea fi injectarea drogurilor prin folosirea acelor la comun. Aceasta situatie a devenit una destul de des intalnita, infectarea cu virusul hepatic C, dar si cu HIV, fiind tot mai des intalnita in randul celor care folosesc droguri prin injectare intravenoasa sau intramusculara.

Studiul, publicat in “The Lancet Global Health”, estimeaza faptul ca 16,5 milioane de oameni si-au injectat recent substante interzise. Dintre acestia, 18% sunt infectati cu HIV, in timp ce un procent de 56% sunt infectati cu virusul hepatic C.

Cu toate ca in ultimii ani se pun in aplicare tot felul de programe care sa reduca riscul de infectare cu HIV si virusul hepatic C in randul persoanelor care consuma droguri, se pare ca eforturile cadrelor medicale nu sunt suficiente si ca foarte putini dintre care care isi injecteaza droguri au acces la seringi oferite gratuit pentru evitarea folosirii la comun a acelor.

Programul de oferire a seringilor sterile in schimbul celor folosite este pus in aplicare in mai multe tari, insa cele mai bune rezultate le are in Australia, unde procentul persoanelor infectate a scazut la 1,1% din populatia tarii. Pentru a face o comparatie corecta, e bine de stiut ca procentul de infectare este de 36% in America latina si de 25% in Europa de Est.

 

 

Din pacate, dintre toate tarile in care se se consuma droguri pe cale injectabila, numai jumatate (52%) pun in aplicare un program de oferire a seringilor sterile pentru a impiedica folosirea acelor pentru injectare intravenoasa sau intramusculara, la comun.

Cercetarile facute de specialisti au scos la iveala faptul ca programele de oferire a seringilor sterile, precum si terapia de mentinere cu metadona scad considerabil numarul de pacienti infectati cu virusul hepatitei C, dar si cu HIV.

Cele trei regiuni campioane la capitolul persoanelor care isi injecteaza droguri sunt Asia de Est si de Sud-Est, Europa de Est si America de Nord. Din pacate, aceste zone stau cel mai prost la capitolul programelor de oferire a seringilor sterile, precum si la capitolul terapiei de mentinere cu metanoda. Mai multe tari din aceste regiuni au inregistrat o crestere constata la capitolul numarului de persoane infectate cu virusul hepatic C, dar si cu HIV.

Spre exemplu, in Rusia mai bine de 2 milioane de persoane consuma droguri injectabile, iar aproximativ 30% dintre acestia au HIV, iar 69% sunt infectati cu virusul hepatic C.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0