Pacientii cu hepatita C si HIV se confrunta cu un risc mai ridicat de boli hepatice

Potrivit unui nou studiu, in cazul persoanelor cu hepatita C, riscul de a dezvolta boli hepatice grave este mult mai ridicat daca persoanele respective sunt infectate si cu virusul HIV.

Acest lucru este valabil si in cazul pacientilor cu HIV, care beneficiaza de altfel, de pe urma terapiei antiretrovirale pentru a trata virusul, dupa cum sustin oamenii de stiinta de la Universitatea din Pennsylvania.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acestia au analizat datele a peste 4200 de pacienti co-infectati cu virusul hepatitei C si HIV, care urmau un tratament cu terapie antiretrovirala. In plus, acestia au analizat datele a peste 6000 de pacienti infectati doar cu hepatita C. Pacientii respectivi au primit ingrijiri intre 1997 si 2010.

Pacientii cu HIV/hepatita C au inregistrat o rata cu 80% mai mare de a dezvolta boli hepatice grave decat cei infectati doar cu virusul hepatitei C, potrivit rezultatelor studiului, publicat in editia din 18 martie a revistei Internal Medicine. Chiar si pacientii cu HIV/hepatita C care au raspuns la terapia antiretrovirala pentru tratarea virusului HIV au inregistrat o rata cu 60% mai mare de a dezvolta boli hepatice grave decat cei infectati doar cu hepatita C.

Riscul de a dezvolta boli hepatice grave a fost mai ridicat in cazul pacientilor caucazieni cu HIV/hepatita C, care sufereau de fibroza hepatica in faza avansata, diabet si anemie severa, dupa cum a aratat studiul.

 

 

„Rezultatele noastre sugereaza ca trebuie acordata o atentie deosebita tratamentului pentru hepatita C in randul pacientilor co-infectati cu virusul hepatitei C si HIV, in special daca acestia sufera de fibroza hepatica sau ciroza in faze avanasate, pentru a reduce riscul de complicatii hepatice care le pot pune viata in pericol” a precizat autorul studiului, dr. Vincent Lo Re III, intr-un comunicat de presa al universitatii.

Lo Re este profesor asistent de medicina si epidemiologie in cadrul sectiei de boli infectioase si departamentului de biostatistica si epidemiologie si cercetator la Centrul Penn pentru Cercetari privind SIDA. „Actionand devreme, am putea reduce riscul de boli hepatice in faza avansata in cazul pacientilor co-infectati” a adaugat Lo Re.

In jur de 20-30% dintre pacientii cu HIV sunt infectati si cu hepatita C, cel mai probabil din cauza cauzelor comune de infectie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0