Moartea celulara fiziologica favorizeaza cancerul la ficat

Cancerul la ficat este un tip de cancer care debuteaza la nivelul celulelor ficatului. Exista mai multe tipuri de cancer la ficat, insa cel mai comun este carcinomul hepatocelular, care ataca in prima faza hepatocitele. De multe ori, celulele canceroase care apar la nivelul ficatului nu apar din cauza cancerului la ficat ci, mai degraba, din cauza cancerului aparut in alte parti ale corpului, care se imprastie in organism si astfel apar metastazele la ficat.

Cancerul la ficat apare, in general, la pacientii care sufera de o afectiune hepatica cronica si al caror ficat este bolnav de multa vreme. O echipa de cercetatori din cadrul centrului de cercetare al Universitatii din Zurich a scos insa la iveala faptul ca moartea celulara cronica favorizeaza instalarea cancerului la ficat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Asadar, cu cat mor mai multe celule, cu atat mai mult se divid celulele care au ramas. In timpul acestui proces insa, mutatiile sunt favorizate si apar deci anomaliile ce permit aparitia celulele canceroase.

Cancerul la ficat a devenit in ultimii ani din ce in ce mai des intalnit. Persoanele care sufera de ciroza la ficat, de hepatita B sau C, de obezitate sau diabet de tip 2 sunt predispuse in mod deosebit cancerului la ficat. Acest tip de cancer apare ca urmare a unei afectiuni hepatice cronice.

Echipa de cercetatori de la universitatea elvetiana a descoperit ca enzima ce poarta denumirea de caspaza 8 are un rol important in procesul de dezvoltare a cancerului la ficat. Caspaza 8 contribuie la procesul de apoptoza (n.r. moartea celulara fiziologica programata). In timpul acestui proces celulele care sufera transformari sunt eliminate pentru ca organismul sa fie protejat. Mult timp oamenii de stiinta au crezut ca apoptoza protejeaza organismul de cancer, insa acest nou studiu contrazice aceasta teorie.

Daca prea multe celulele trec in acelasi timp prin procesul de apoptoza, riscul de aparitie al cancerului este si mai mare. Asta pentru ca numarul de celule ramase trebuie sa se divida mai rapid pentru a inlocui tesuturile pierdute. Celulele hepatice insa nu sunt obisnuite sa se divida intr-un ritm atat de accelerat, ceea ce inseamna ca pot aparea erori, adica mutatii ce favorizeaza instalarea cancerului.

 

 

Pacientii cu inflamatie cronica a ficatului acumuleaza nivel crescut de daune la nivelul ADN-ului, fapt ce creeaza un mediu propice pentru cancer. Cu cat exista mai multe mutatii la nivelul ADN-ului, cu atat este mai mare probabilitatea ca celulele sa creasca si sa se multiplice in mod necotrolat.

Caspaza are si alta functie. Aceasta molecula face parte dintr-un complex care recunoaste ADN-ul cu probleme si declanseaza mecanismul care sa il repare. Functia de apoptoza si cea de reparare a ADN-ului sunt dependente una de cealalta. Acest lucru este extrem de important in stabilirea tratamentului cancerului la ficat, precum si a altor afectiuni hepatice. In vreme ce eliminarea caspazei 8 ar preveni moartea celulara programata si dezvoltarea cancerului, ar bloca totodata mecanismul de reparare al ADN-ului.

Acum ca detin toate aceste informatii, oamenii de stiinta planuiesc sa investigheze procese similare ce se petrec in cazul altor tipuri de cancer si sa studieze dinamica acestui mecanism in detaliu.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0