Moartea celulara fiziologica favorizeaza cancerul la ficat

Cancerul la ficat este un tip de cancer care debutează la nivelul celulelor ficatului. Există mai multe tipuri de cancer la ficat, însă cel mai comun este carcinomul hepatocelular, care atacă în primă fază hepatocitele. Ce favorizează apariția cancerului hepatic?

De multe ori, celulele canceroase de la nivelul ficatului nu apar din cauza cancerului la ficat ci, mai degrabă, din cauza cancerului apărut în alte părți ale corpului, care se împrăștie în organism și astfel apar metastazele la ficat. 

Simptome obișnuite ale cancerului la ficat

Unele dintre cele mai comune simptome ale cancerului de ficat sunt:

  • Pierdere neintenționată în greutate 
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Senzație de sațietate după o masă mică
  • Greață sau vărsături
  • Un ficat mărit (resimțit ca o senzație de sațietate sub coaste, pe partea dreaptă)
  • Splina mărită (resimțită ca o senzație de sațietate sub coaste, pe partea stângă)
  • Durere în abdomen sau în apropierea omoplatului drept
  • Umflare sau acumulare de lichid în abdomenul inferior
  • Mâncărime
  • Îngălbenirea pielii și a ochilor (icter)

Alte simptome pot include febră, vene mărite de pe burtă care pot fi văzute prin piele și vânătăi sau sângerări anormale.

De ce apare cancerul hepatic?

Cancerul la ficat apare, în general, la pacienții care suferă de o afecțiune hepatică cronică și al căror ficat este bolnav de multă vreme. Mai mulți factori pot crește riscul unei persoane de a face un carcinom hepatocelular:

Genul

Carcinomul hepatocelular este mult mai frecvent la bărbați decât la femei. 

Hepatita virală cronică

La nivel mondial, cel mai frecvent factor de risc pentru cancerul hepatic este infecția pe termen lung cu virusul hepatitei B (VHB) sau cu virusul hepatitei C (VHC). Aceste virusuri se pot răspândi de la o persoană la alta prin folosirea la comun a acelor contaminate (cum ar fi la consumatorii de droguri), sex neprotejat sau la naștere. 

Ciroza

Ciroza este o boală în care celulele hepatice sunt deteriorate și înlocuite cu țesut cicatricial. Pacienții cu ciroză au un risc crescut de cancer la ficat. 

Ficat gras non-alcoolic

Persoanele cu un subtip al acestei boli, cunoscut sub numele de steatohepatită non-alcoolică (NASH), ar putea dezvolta ciroză și, mai departe, cancer hepatic.

Ciroză biliară primară

Unele tipuri de boli autoimune care afectează ficatul pot provoca și ciroză. De exemplu, în ciroza biliară primară, căile biliare din ficat sunt deteriorate și chiar distruse, ceea ce poate duce la ciroză și, mai departe, la cancer la ficat.

Boli metabolice moștenite

Persoanele cu hemocromatoză ereditară absorb prea mult fier din alimente, care stabilește în țesuturile din tot corpul, inclusiv în ficat, ceea ce poate duce la ciroză și cancer la ficat.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Consumul intens de alcool

Abuzul de alcool este o cauză principală a cirozei, care este asociată, cum spuneam, cu un risc crescut de cancer la ficat.

Fumatul

Și fumatul crește riscul de cancer la ficat, pe lângă alte daune pe care le produce în organism

Obezitatea

Obezitatea crește riscul de a dezvolta cancer la ficat, probabil pentru că poate duce la boala ficatului gras și ciroză.

Diabet de tip 2

Diabetul de tip 2 a fost asociat cu un risc crescut de cancer la ficat, de obicei la pacienții care au și alți factori de risc, cum ar fi consumul intens de alcool sau hepatită virală cronică. Acest risc poate fi crescut, de asemenea, deoarece persoanele cu diabet de tip 2 tind să fie supraponderale sau obeze, ceea ce, de asemenea, cauzează probleme hepatice.

Anumite boli rare

Unele boli rare care cresc riscul de cancer la ficat includ tirozinemia, deficitul de alfa1-antitripsină, boala Wilson.

Aflatoxine

Aceste substanțe cancerigene sunt produse de o ciupercă ce contaminează alunele, grâul, soia, nucile măcinate, porumbul și orezul. Depozitarea într-un mediu umed și cald poate duce la creșterea acestei ciuperci. Expunerea pe termen lung la aceste substanțe este un factor de risc major pentru cancerul hepatic.

O echipă de cercetare a scos, însă, la iveală faptul că și moartea celulară cronică favorizează instalarea cancerului la ficat. Așadar, cu cât mor mai multe celule, cu atât mai mult se divid celulele care au rămas. În timpul acestui proces însă, sunt favorizate mutațiile și apar deci anomaliile care permit apariția celulelor canceroase.

Caspaza 8, o enzimă cu un rol central în dezvoltarea cancerului de ficat

Echipa de cercetare a descoperit că enzima care poartă denumirea de caspaza 8 are un rol important în procesul de dezvoltare a cancerului la ficat. Caspaza 8 contribuie la procesul de apoptoză (moartea celulară fiziologică programată). În timpul acestui proces, celulele care suferă transformări sunt eliminate pentru ca organismul să fie protejat. 

Apoptoza nu protejează organismul de cancer

Mult timp, oamenii de știință au crezut că apoptoza protejează organismul de cancer, însă acest nou studiu contrazice această teorie. Dacă prea multe celulele trec în același timp prin procesul de apoptoză, riscul de apariție al cancerului este și mai mare. Asta pentru că numărul de celule rămase trebuie să se dividă mai rapid pentru a înlocui țesuturile pierdute. Celulele hepatice însă nu sunt obișnuite să se dividă într-un ritm atât de accelerat, ceea ce înseamnă că pot apărea erori, adică mutații care favorizează instalarea cancerului.

Mutațiile la nivelul ADN-ului cresc probabilitatea multiplicării celulelor canceroase

Pacienții cu inflamație cronică a ficatului acumulează nivel crescut de daune la nivelul ADN-ului, fapt care creează un mediu propice pentru cancer. Cu cât există mai multe mutații la nivelul ADN-ului, cu atât este mai mare probabilitatea ca celulele să crească și să se multiplice în mod necotrolat.

Caspaza are și altă funcție. Această moleculă face parte dintr-un complex care recunoaște ADN-ul cu probleme și declanșează mecanismul care să îl repare. Funcția de apoptoză și cea de reparare a ADN-ului sunt dependente una de cealaltă. Acest lucru este extrem de important în stabilirea tratamentului cancerului la ficat, precum și a altor afecțiuni hepatice. În vreme ce eliminarea caspazei 8 ar preveni moartea celulară programată și dezvoltarea cancerului, ar bloca totodată mecanismul de reparare al ADN-ului.

Oamenii de știință plănuiesc să investigheze procese similare care se petrec în cazul altor tipuri de cancer și să studieze dinamica acestui mecanism în detaliu.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cancer Research UK - Liver cancer risk 
https://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/statistics-by-cancer-type/liver-cancer/risk-factors
NIH - A Dual Role of Caspase-8 in Triggering and Sensing Proliferation-Associated DNA Damage, a Key Determinant of Liver Cancer Development
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5598544/
Studiul „A Dual Role of Caspase-8 in Triggering and Sensing Proliferation-Associated DNA Damage, a Key Determinant of Liver Cancer Development”, apărut în Cancer Cell. 2017 Sep 11; 32(3): 342–359.e10, doi: 10.1016/j.ccell.2017.08.010, autori: Yannick Boege et al.
NIH - Cell Death and Liver Disease
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6974333/
Studiul „Cell Death and Liver Disease”, apărut în Gut Liver. 2020 Jan; 14(1): 20–29, doi: 10.5009/gnl18486, autori: Satoka Aizawa, Gurmehr Brar și Hidekazu Tsukamoto


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0