Hepatita C, un risc crescut pentru Parkinson

Hepatita C este o boală contagioasă a ficatului cauzată de virusul hepatitei C. Acest virus se transmite în primul rând prin contact cu sângele de la o persoană infectată, cel mai des mod de transmitere fiind prin schimbul de ace.  

Dacă hepatita C este lăsată netratată, această poate provoca, uneori, daune grave ficatului care pot pune viața în pericol. Hepatita C, de multe ori nu are nici simptome vizibile până când ficatul a fost afectat în mod semnificativ. Acest lucru înseamnă că mulți oameni au infecție fără să fie conștienți de ea. 

Legătura dintre Hepatita C și Parkinson

Un nou studiu sugereza faptul că persoanele infectate cu virusul hepatitei C pot prezenta de asemenea un risc mai crescut de a dezvolta boala Parkinson. Doctorul Kao de la China Medical University Hospital din Taiwan, și colegii participanți la studiu au analizat date ce implicau 49,967 de persoane cu hepatită B,C sau ambele forme și în același timp, 199,868 de persoane fără hepatită. Toți participanții au fost ținuți sub supraveghere timp de 12 ani cu scopul de a monitoriza dezvoltarea Parkinson-ului.  

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Din moment ce sistemul nervos este deja o țintă cunoscută a virusului hepatitei C, odată ce acesta evadeaza din ficat, asocierea cu maladia Parkinson nu este surprinzatoare. Boala Parkinson este o boala progresiva a sistemului nervos, care afecteaza mobilitatea unei persoane. Multe dintre simptome sunt cauzate de o pierdere a celuleor  nervoase, care produc un mesager chimic din creier, numita dopamina. Atunci cand nivelurile de dopamina scad se genereaza o activitate anormală a creierului, ceea ce duce la semnele bolii Parkinson.

Potrivit studiilor efectuate sub coordonarea Dr. Chia-Hung Kao se sugereaza ca Hepatita C este neurotropă - ceea ce înseamnă că poate infecta celulele nervoase, iar virusurile se vor replica in sistemul nervos central.

In studiul publicat de de dr. Kao, Hepatita C a fost recunoscuta in declansarea mortii celulelor nervoase, care secreta neurotransmitatorul dopamina. Deoarece un declin al dopaminei este implicată în maladia Parkinson, este logic ca cei cu hepatită cronică C sunt expusi la această boală neurologică progresivă. Mai precis, cercetatorii au descoperit ca, desi maladia Parkinson este o boală relativ puțin frecventa (care afectează 1,5 la 2 la suta din persoanele cu varsta de 60 de ani și peste) există un risc de 30 la suta mai mare pentru persoanele cu Hepatita C. Astfel, cercetătorii au concluzionat că pacienții bolnavi de hepatită C prezintă un risc cu 30% mai ridicat de a dezvolta Parkinson decât cei care nu suferă de această afecțiune.  

Mai multe cercetări privind legătura dintre hepatita C si boala Parkinson sunt justificate, iar dovezile preliminare sunt convingătoare. Stim deja că hepatita cronică C are manifestări extrahepatice, care se extind si la nivelul sistemului nervos. Studiile recente cimenteaza legatura dintre cele doua afectiuni, asa ca hepatita C poate fi considerate ca un potential factor de risc pentru dezvoltarea bolii Parkinson.

Cele trei cele mai frecvente simptome motorii ale bolii Parkinson includ:

  • Bradikinezie - lentoarea de miscare
  • Rigiditatea - rigiditate neobișnuită a unui membru, spatelui sau alta parte a corpului
  • Tremor de repaus - mișcare necontrolată a unei părți a membrelor sau a corpului atunci când acesta este în repaus

In plus fata de aceste simptome legate de activitatea motorie, unele semne suplimentare ale bolii Parkinson includ:

  • Tulburari cognitive
  • Depresie și anxietate
  • Probleme de somn REM
  • Constipație
  • Dificultăți de vorbire și înghițire
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cauzele exacte ale lui Parkinson sunt neclare. Cu toate acestea, studiile anterioare explică faptul că aceasta poate fi declansata de o combinatie de factori genetici si de mediu. Pe site-ul WebMD se afirmă că "beneficiile acizilor grasi omega-3 pot include scaderea sansei  de a dezvolta boala Parkinson, iar sursele naturale sunt reprezentatte in special de grasimea de peste (sardine, anșoa, somon, ton) care conțin cele mai mari concentrații de acizi grasi omega-3 acizi, cu actiune anti-inflamatorie”.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0