Hepatita C si oboseala cronica

Oboseala cronica este cel mai comun simptom al hepatitei de tip C, afectand intre 65 – 75% dintre pacientii care sunt diagnosticati cu aceasta afectiune a ficatului.

Cauzele oboselii in hepatita C

Medicii nu au resit inca sa descopere care este cauza exacta a oboselii cronice la pacientii cu hepatita C, insa au descoperit cativa factori care contribuie la aparitia oboselii:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Stocarea defectuoasa a energiei – ficatul are un rol important in producerea energiei. Ficatul nu numai ca filtreaza sangele, insa transforma si mancarea in glucoza, stocand-o pentru a fi folosita apoi. Atunci cand organismul are nevoie de energie, ficatul elibereaza glucoza pentru a oferi un plus de energie. Producand, stocand si oferind organismului energie, ficatul joaca un rol important in prevenirea oboselii. Insa atunci cand ficatul este bolnav, acestuia i se reduce capacitatea de a produce energie, dar si de a o stoca.

Tratamentul cu interferon – acest tratament este adesea folosit in tratarea hepatitei C. Interferonul este sintetizat astfel incat sa se potriveasca cu interferonul produs in mod natural de catre sistemul imunitar. Totusi, acest tratament are reactii adverse puternice precum oboseala accentuata si simptome specifice racelii, care insa dispar dupa incheierea terapiei.

Tratamentul cu ribavirina – ribavirina este si ea folosita in tratarea hepatitei C, insa cea mai comuna reactie adversa a acestui tratament este anemia, afectiune despre care se stie ca produce oboseala extrema.

Remedii oboseala in hepatita C

Oboseala este un simptom care poate afecta calitatea vietii asa ca pacientii care sufera de aceasta afectiune hepatica trebuie sa invete sa previna si sa combata oboseala. Adoptarea unui stil de viata sanatos cu tot ce implica asta este primul pas in prevenirea oboselii in caz de hepatita C.

Nu consuma alcool -  alcoolul iti solicita ficatul foarte tare si creste riscul de ciroza, insa specialistii sunt de parere ca si oboseala in hepatita C poate avea ca si cauza consumul de alcool.

Mananca mai putin si mai des – intrucat ficatul nu poate stoca energia asa cum ar trebui, pacientii cu hepatita C ar trebui sa isi faca un obicei din a manca putin si des astfel incat sa mentina nivelul de glucoza din sange constant. Preparatele sanatoase sunt cele care incarca cu energie. Pe de alta parte, alimentele grase, prajite, procesate si bogate in zaharuri nu fac altceva decat sa accentueze oboseala.

Odihneste-te suficient – medicamentele luate pentru tratarea afectiunii de care suferi iti pot afecta calitatea somnului. Ajuta-ti organismul respectand acelasi program de somn zilnic, nu consuma cofeina in a doua parte a zilei si mentine dormitorul intunecat si linistit.

 

 

Practica sport – poate ca suna ciudat, insa sportul chiar iti ofera energie. Alege o activitate sportiva care sa nu te solicite prea tare,  precum plimbarile in ritm alert, yoga ori pilates.

Prioritizeaza-ti activitatile – nu iti incarca prea tare programul ci, mai degraba, prioritizeaza-ti activitatile astfel incat sa nu iti soliciti organismul prea mult.

Accepta situatia – cel mai important sfat este sa accepti situatia in care te afli si sa adaptezi rutina zilnica la nevoile organismului tau. Asculta-ti organismul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0