Hepatita C si expunerea la soare in timpul tratamentului

Soarele are anumite beneficii pentru pacientii diagnosticati cu hepatita C, insa in timpul tratamentului acesta devine un inamic care trebuie evitat cu orice pret.

Organismul are capacitatea de a produce de unul singur vitamina D, prin simpla expunere la radatiile ultraviolete. Avand in vedere ca majoritatea persoanelor care sufera de hepatita C sufera si de deficit de vitamina D, acestia pot avea de castigat de pe urma expunerii la soare, bineinteles, oferind pielii protectia UV necesara.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acest lucru nu este insa valabil si in timpul tratamentului pentru hepatita C intrucat riscul de a te alege cu arsuri solare este mult mai mare. Medicamentele folosite in timpul tratamentului antiviral pentru aceasta afectiune hepatica cauzeaza fotosensibilitate, ceea ce inseamna ca pielea este mult mai vulnerabila in fata radiatiilor solare.

Cercetatorii de la Universitatea Tennessee din Memphis au masurat nivelul de vitamina D la persoanelor cu afectiune hepatica cronica. Astfel, au constatat ca 85% dintre cei care au participat la studiu aveau hepatita C cronica, in timp ce 92,4% dintre cei cu afectiune cronica a ficatului sufereau de deficit de vitamina D.

Fotosensibilitatea in timpul tratamentului pentru hepatita C

Sensibilitatea la lumina soarelui este sporita de anumite medicamente, printre care si cele folosite pentru tratarea hepatitei C. Fotosensibilitatea cauzeaza:

  • Tendinta pielii de a se “arde” mai usor si mai rapid in urma expunerii la soare
  • Aparitia eczemelor si a iritatiilor de la soare
  • Alte eruptii cutanate

Ribavirina este medicamentul antiviral folosit pentru tratarea hepatitei de tip C care cauzeaza fotosensibilitate. Ribavirina are adesea ca reactie adversa aparitia unei eruptii cutanate, eruptie care este agravata de expunerea la radiatiile UV. In caz de fotosensibilitate nu este necesara expunerea directa la razele soarelui, ci este suficient ca lumina soarelui sa se reflecte dintr-un geam sau din pavaj pentru a se declansa o reactie alergica la nivelul pielii.

 

 

Protectie solara in timpul tratamentului pentru hepatita C

Pentru ca fotosensibilitatea apare ca urmare a tratamentului cu ribavirina, pacientii care sunt in perioada de tratament pentru hepatita C ar trebui sa respecte urmatoatele indicatii:

  • Evitarea expunerii la soare in intervalul orar 10-16, atunci cand intensitatea radiatiilor UV atinge cote maxime.
  • Folosirea unei lotiuni de plaja cu factor de protectie cel putin 30, care sa ofere protectie atat impotriva radiatiilor UVA cat si impotriva radiatiilor UVB. Lotiunea ar trebui sa fie reaplicata o data la 30 de minute.
  • Folosirea unor articole vestimentare si a unor accesorii care sa ofere protectie precum: palarii cu boruri mari, ochelari de soare, poncho-uri din materiale naturale ori tunici.

Avand in vedere ca pacientii cu hepatita C au nevoie de vitamina D, iar soarele este cel care ii ajuta sa o obtina, expunerea la soare nu ar trebui sa fie oprita. In timpul tratamentului insa, trebuie sa se acorde o atentie sporita protectiei solare pentru a preveni arsurile si iritatiile ce pot aparea mult mai usor.

In timpul acestui tratament, daca se doreste obtinerea unui bronz intens, pacientii pot folosi produse autobronzate, care coloreaza pielea fara sa o expuna la riscuri.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0