Esti cadru medical? Bolile pentru care trebuie sa te testezi regulat

Persoanele care lucreaza in domeniul medical se expun adesea unor riscuri destul de mari in ceea ce priveste starea lor de sanatate, fiind expusi la boli transmisibile.

 

Incepand de la banalele raceli si gripe si pana la bolile precum hepatita B, hepatita C ori tuberculoza, atat medicii cat si asistentele pot contracta o afectiune destul de serioasa in timpul orelor de lucru. Pentru a putea trata din timp afectiunea cu pricina, dar si pentru a preveni evolutia acesteia intr-un mod nedorit, cadrele medicale trebuie sa se testeze in mod regulat prin realizarea unui set complet de analize.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Hepatita de tip B

Hepatita B este o afectiune a ficatului, cauzata de virusul hepatic B, care se transmite prin contact sexual ori contact direct cu sangele persoanei infectate. Virusul hepatic B este foarte contagios asa ca ca transmiterea acestuia se face cu usurinta, in special in cazul cadrelor medicale care intra adesea in contact cu sangele pacientilor infectati.

 

Pentru a putea trata hepatita B, aceasta trebuie identificata, iar diagnosticarea sa se face printr-un set de analize care verifica prezenta unor markeri ai acestei afectiuni: antigenul HBs, anticorpul HBs si anticorpul HBc.

Din fericire, pentru hepatita de tip B exista vaccin, iar cadrele medicale ar trebui sa apeleze la acesta pentru a elimina riscurile de imbolnavire.

Hepatita de tip C

Hepatita de tip C este, de asemenea, o afectiune infectioasa a ficatului, insa mai severa si mai dificil de tratat decat hepatita B. Intrucat se transmite, in general, prin contact direct cu sangele persoanei infectate, cadrele medicale sunt predispuse imbolnavirii de hepatita C. Din pacate, nu exista vaccin pentru acest tip de hepatita, asa ca preventia prin respectarea normelor de igiena este singura cale prin care se poate reduce riscul de infectare.

Persoanele care lucreaza in domeniul medical precum medicii, asistentele, dar si voluntarii din spitale, trebuie sa isi faca in mod regulat analizele pentru depistarea virusului hepatic C.

 

 

Tuberculoza

Tuberculoza (TBC) este o infectie bacteriana care apare adesea la nivelul plamanilor, insa se poate localiza si in alte zone. Cadrele medicale sunt expuse infectarii cu TBC intrucat aceasta afectiune se transmite prin contactul cu saliva persoanei infectate. Asadar, bacteria care cauzeaza aceasta afectiune pulmonara se poate transmite printr-un banal stranut ori prin tuse.

Personalul medical care ingrijeste pacientii diagnosticati cu TBC prezinta risc crescut de infectare asa ca trebuie sa isi faca in mod regulat analizele pentru a verifica daca totul este in regula. Analiza sangelui, analiza sputei precum si testul cutanat si radiografia pot duce la diagnosticarea tuberculozei.

Exista vaccin cu tulpini vii impotriva tuberculozei, vaccin care se numste Bacil Calmette-Guerin si pe care cadrele medicale si-l pot face pentru a elimina riscul infectarii.

HIV

Virusul imunodeficientei umane se transmite prin sange si prin contact sexual. Infectarea cu HIV este destul de rara in randul cadrelor medicale, datorita faptului ca se pune foarte mare accent pe metodele de prevenire ale infectiei cu acest virus.

Intrucat intra in permanenta in contact cu pacienti care sufera de diverse afectiuni, fie ele diagnosticate sau nu, persoanele care isi desfasoara activitatea in domeniul medical ar trebui sa acorde o atentie sporita analizelor, pe care trebuie sa le faca periodic. Orice afectiune diagnosticata timpuriu poate fi tratata mai usor.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0