Dieta, rol important in dezvoltarea afectiunilor hepatice la consumatorii de alcool

Consumul de alcool are un impact major asupra ficatului, majoritatea persoanelor care consuma alcool in cantitati mari in mod frecvent dezvoltand afectiuni hepatice severe.

Afectiunile hepatice cauzate de alcool sunt declansate de procesul de metabolizare a alcoolului.

Leziunile la nivelul ficatului sunt cauzate de toxicitatea alcoolului, care ataca celulele hepatice. Netratata corespunzator, o afectiunile hepatica cauzata de alcool poate evolua in fibroza hepatica (n.r. acumularea excesiva de tesut cicatricial), care conduce catre ciroza, afectiune incurabila.

stop diabet

Ficatul este un organ cu o capacitate uimitoare de regenerare, ceea ce inseamna ca simptomele bolii hepatice alcoolice vor aparea abia dupa ce afectiunea este intr-un stadiu avansat. Potrivit studiilor realizate, in cazul unui barbat este nevoie de peste 600 de litri de alcool consumat de-a lungul anilor pentru ca ficatul sa se imbolnaveasca din aceasta cauza. Asta ar insemna ca, pret de 20 de ani, sa se consume, spre exemplu, 1 litru de vin pe zi. In cazul femeilor, e nevoie de un sfert din aceasta cantitate pentru instalarea cirozei.

Totusi, doar jumatate din consumatorii cronici de alcool dezvolta hepatita alcoolica sau ciroza, ceea ce inseamna ca si alti factori contribuie la instalarea afectiunilor hepatice in cazul de consum de alcool. Bagajul genetic, mediul, stilul de viata si alimentatia au, de asemenea, un cuvant de spus. Se pare ca dieta joaca un rol mai important decat am fi crezut, potrivit noilor descoperiri facute de catre specialisti.

Un nou studiu realizat de catre cercetatorii de la Universitatea Oxford a scos la iveala faptul ca soarecii care consuma cantitati mari de alcool, dar au o dieta stricta, nu au dezvoltat cele mai severe leziuni hepatice. Aceasta noua descoperire sugereaza ca dieta ar putea juca un rol important in dezvoltarea leziunilor hepatice, poate chiar mai important decat consumul de alcool.

Boala hepatica alcoolica denumeste o serie de afectiuni ale ficatului cauzate de consumul de alcool, incepand de la steatoza hepatica (ficatul gras) si pana la afectiuni mai severe precum ciroza hepatica.

 

 

Studiul in cauza a comparat sanatatea ficatului soarecilor care consuma cantitati mari de alcool, cu a celor care consuma ocazional si cantitati reduse de alcool. Soarecilor li s-a oferit, timp de 4 saptamani, o dieta diferita. Oamenii de stiinta au descoperit astfel ca soarecii care au avut o dieta bazata pe indulcitori artificiali si alcool au dezvoltat leziuni mai grave la nivelul ficatului, comparativ cu cei care au consumat alcool, insa si multa apa iar indulcitori artificiali deloc. Aceste rezultate indica faptul ca si dieta poate fi un factor care influenteaza modul in care este afectat ficatul, pe langa consumul de alcool.

Pe de alta parte insa, autorii studiului banuiesc ca grasimile saturate din dieta pot proteja ficatul de leziuni. Si alte studii au dovedit faptul ca grasimile saturate reduc inflamatia si inhiba dezvoltarea unei boli hepatice cauzate de alcool.

Descoperirile sugereaza, totodata, ca in cazul soarecilor care consuma cantitati mari de etanol, conteaza si alti factori in afara de dieta urmata, precum momentul in care se consuma alcool in raport cu momentul mesei.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0