Diagnosticarea Hepatitei C

Pentru diagnosticarea hepatitei C se folosesc două teste: testul de indentificare al anticorpilor din organism și testul de detectie prin tehnici de biologie moleculara PCR ( Polymerase Chain Reaction) a incarcaturii virale si a gradului de replicare virala.

Persoanele care consideră sau cred că au fost expuse la factori de risc pentru hepatită C ar trebui să se testeze pentru a scăpa de griji. În cazul unui diagnostic pozitiv, persoana respectivă poate să își înceapă tratamentul din timp.  

Grupul de risc

Următoarele grupuri de persoane prezintă un risc ridicat de expunere la virusul hepatitei C: 
 •      Foștii sau actualii consumatori de droguri, în special cei care consumă droguri injectabile 
 •      Persoanele care au făcut transfuzii de sânge  
 •      Persoanele care au trăit sau au primit tratament medical în zone unde hepatită C este foarte des întâlnită 
 •      Copiii sau bebelușii ai căror mame au hepatită C 
 •      Persoanele care cred că au fost expuse la virus în mod accidental (ex.: la locul de muncă) 
 •      Persoanele care și-au făcut tatutaje sau piercing-uri nesigure 

Teste pentru Hepatita C

Pentru diagnosticarea hepatitei C se folosesc două teste: testul de indentificare al anticorpilor din organism și testul de detectie prin tehnici de biologie moleculara PCR ( Polymerase Chain Reaction) a incarcaturii virale si a gradului de replicare virala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Testul de indentificare al anticorpilor determină dacă o persoană a fost vreodată expusă la virusul hepatitei C prin testarea prezenței anticorpilor la virus. Sistemul imunitar produce anticorpi pentru lupta împotriva virusului. Având în vedere că există o perioadă de timp în care organismal produce acești anticoropi, testul va fi pozitiv abia după câteva luni de la infecție. 

În cazul în care testul este negativ dar simptomele există, ar putea fi recomandat ca acesta să se efectueze din nou.   

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dacă testul anticorpilor este pozitiv, însemnă că ați fost infectat la un moment dat. Nu înseamnă neapărat că sunteți infectat pentru că există posibilitatea că organismal să fi eliminat în mod natural virusul până la momentul respectiv. În cazul în care virusul este eliminat pe cont propriu, anticorpii care indică faptul că cineva a avut o infecție cu virusul hepatitei C vor rămâne timp de mai mulți ani în organism.   

Singura metodă prin care se poate confirma infecția curentă cu virusul hepatitei C este prin efectuarea unui al doilea test și anume, testul PCR. Acesta din urmă verifică dacă virusul este încă prezent în corp detectând reproducerea sa în organism. Un rezultat pozitiv al testului PCR indică faptul că organismul nu a reușit pe cont propriu să elimine virusul, iar infecția a progresat la stadiul cronic.   

În acest caz, specialistul va recomanda efectuarea unor teste suplimentare pentru a verifica dacă ficatul a fost afectat. Ulterior, medicul specialist va indica tratamentul potrivit. 
  

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0