Coinfectia cu Hepatita B si C: complicatii si tratament

Hepatitele B si C sunt printre cele mai frecvente boli virale care afecteaza ficatul. Ambele virusuri se transmit in mod similar, ceea ce duce la cazuri de coinfectie - pacienti care sunt diagnosticati atat cu Hepatita C cat si cu Hepatita B.

De ce apare coinfectia cu mai multe virusuri hepatice?

In cazul pacientilor care sufera atat de Hepatita B cat si de hepatita C exista doua scenarii de infectare:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

- coinfectia - mai rara - atunci cand ambele virusuri intra in organism in acelasi moment

- suprainfectia - mai des intalnita - atunci cand pacientul contracteaza unul dintre virusuri dupa ce fusese deja diagnosticat cu un tip de hepatita (mai 

Exista si cazuri in care pacientul sufera de doua tipuri de hepatita, insa la diagnosticare virusul hepatitic C este dominant, "acoperind" urmele Hepatitei B. Aceasta, diagnosticata ulterior, poate fi pusa pe seama unei suprainfectari, desi era de fapt o coinfectare.

Coinfectia apare deseori fiindca cele doua virusuri se transmit in acelasi mod, iar daca o sursa de infectare "gazduieste" un virus, este posibil sa "gazduiasca" si un altul. Hepatitele B si C se transmit prin contactul cu sangele infectat, in timpul interventiilor chirugicale, transfuziilor de sange, consumului intravenos de droguri, contactului sexual neprotejat, dar si la persoanele care isi fac tatuaje, manichiura si pedichiura sau merg la stomatolog in locuri unde sterilizarea instrumentarului nu este asigurata.

Principala complicatie in cazul acestor pacienti este ca o coinfectare cu doua virusuri hepatice grabeste afectarea ficatului: ciroza si cancerul hepatic pot aparea mai rapid. Studiile spun ca intre 10 si 30% dintre pacientii cu hepatita B din intreaga lume sunt diagnosticati si cu Hepatita C, 40% dintre ei ajung sa faca ciroza in 10 ani, iar 32% dintre ei cancer de ficat, in 20 de ani. Criteriile de masurare a modului in care coinfectia afecteaza ficatul, in comparatie cu o infectie singurala, au fost scorul Knodell, necroza si fibroza, dar si incidenta de ciroza a ficatului.

Cum se manifesta coinfectia cu hepatita B si C?

Simptomele in cazul unei coinfectari sunt agravate, in special in faza acuta a bolii. Pacientii care sufera atat de Hepatita B cat si de Hepatita C resimt mai puternic oboseala, tulburarile digestive, icterul este mai pronuntat.

Studiile arata si ca virusurile interactioneaza intre ele, afectand raspunsul sistemului imunitar. Exista cazuri in care virusul hepatitic C poate reprima replicarea virusului hepatitic B, ceea ce se traduce si in nivelurile viremiei - crescut pentru heptita C si scazut pentru hepatita B.

Aceasta nu este insa o regula, iar cele doua virusuri pot interactiona diferit in cazul fiecarui pacient, varsta acestuia si alte afectiuni asociate. Un studiu realizat in Italia a demonstrat ca in cazul acestor pacienti, raspunsurile virologice sunt foarte diferite si se pot modifica in timp.

Ce presupune tratamentul?

In privinta tratamentului, acesti pacienti reprezinta situatii delicate, iar protocolul nu poate fi aplicat similar indiferent de caz.

Majoritatea schemelor de tratament din diferite tari recomanda tratarea infectiei HVB in acelasi timp sau cu putin timp inainte de a incepe tratamentul antiviral pentru HVC. In cazul celor care au virusul B la un nivel redus, acesta trebuie doar monitorizat in timp ce este administrat tratamentul pentru hepatita C. In sens invers, cei cu Hepatita B dominanta, vor fi tratati pentru HVB cu urmarirea indeaproape a evolutiei hepatitei C.

Concluzia este asadar ca determinarea virusului dominant este cel mai important pas. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0