Cand e contraindicata terapia cu interferon la pacientii cu hepatita C

Hepatita C este o afectiune inflamatorie a ficatului, declansata de infectia cu virusul hepatic C (VHC). Hepatita C poate fi tratata cu terapia cu interferon, care nu este insa recomandata tuturor pacientilor.

In functie de genotipul virusului hepatitei C al pacientului, medicul va stabili care este cel mai potrivit tratament, precum si durata acestui tratament.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In cazul pacientilor diagnosticati cu forma cronica a hepatitei C, medicii pot incerca sa elimine virusul hepatitei C prin terapia antivirala bazata pe o combinatie de interferon peglyat si ribavirina. In cazul persoanelor infectate cu genotipul 1 si 4 al virusului hepatitei C, medicii vor realiza o evaluare histologica a tesutului hepatic, iar daca afectiunea se afla intr-un stadiu mai avansat decat stadiul 2, se poate lua in considerare terapia cu interferon. In cazul acestora, tratamentul cu interferon dureaza 1 an si poate fi nevoie sa fie prelungit daca virusul nu este eliminat in descursul acestor 12 luni. Pentru pacientii la care se depisteaza genotipurile 2 sau 3, terapia cu interferon va dura 6 luni si nu este necesara evaluarea histologica inainte de inceperea tratamentului.

Scopul tratamentului cu interferon este de a starni sistemul imunitar al organismului astfel incat sa atace virusul VHC, dar si de a ajuta sistemul imunitar in aceasta lupta. Terapia cu interferon dureaza o jumatate de an sau, in unele cazuri, chiar un an.

Exista si situatii in care terapia cu interferon nu poate fi folosita, in ciuda compatibilitatii acesteia cu genotipul virusului hepatitei C.

 

 

Ce pacienti nu ar trebui sa fie tratati cu interferon

Pacientii a caror afectiune hepatica se afla in stadiu avansat si prezinta simptome precum:

  • retentia de fluide
  • confuzie
  • hemoragii gastrointestinale
  • pacientii care au fost diagnosticati cu depresie severa – pacientii care au suferit sau sufera inca de depresie endogena nu ar trebui sa fie supusi terapiei cu interferon intrucat aceasta terapia poate sa cauzeze intentii suicidale daca exista deja un fond depresiv. Din pacate, nu se stie inca daca antidepresivele sunt eficiente in aceasta situatie intrucat studii pe aceasta tema nu exista.
  • pacientii care isi administreaza droguri
  • pacientii cu afectiuni autoimune – afectiunile tiroide de tip autoimun, hepatita autimuna si boala inflamatorie intestinala cronica sunt agravate de terapia cu interferon, ceea ce inseamna ca acest tratament e contraindicat pentru pacientii care sufera de aceste afectiuni.

In cazul pacientilor care prezinta simptomele si afectiunile enumerate mai sus, terapia cu interferon este contraindicata intrucat poate agrava simptomele/ afectiunile deja existente, conducand la aparitia unor complicatii nedorite.

Medicii vor alege pentru pacientii din aceste categorii un alt tip de tratament pentru eliminarea virusului hepatitei C, tratament care prezinta mai putine riscuri.

Varsta reprezinta, de asemenea, un factor care este luat in seama de catre medici in alegerea terapiei cu interferon pentru tratarea hepatitei C. Pacientii de peste 60 de ani prezinta o serie de factori nefavorabili precum infectie de lunga durata, fibroza in stadiu avansat, poate chiar si genotipul 1b – asta inseamna ca nu se stie daca tratamentul cu interferon le poate creste speranta de viata.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0