Beneficii si contraindicatii hrean: in ce afectiuni poate fi util

Hreanul este o rădăcinoasă folosită atât pe post de condiment, ci și în scopuri medicinale. Această rădăcinoasă conține mulți compuși chimici care pot avea beneficii pentru sănătate. Din acest motiv, astăzi ne dorim să aflăm ce efecte are hreanul și în ce afecțiuni este util.

Hreanul (Armoracia rusticana) este o legumă cruciferă, el fiind din aceeași "familie" cu wasabi, varză, broccoli și varză kale. Planta are o rădăcină albă și lungă, iar frunzele sunt foarte lungi și verzi. Când rădăcinile sale sunt tăiate, o enzimă descompune un compus chimic pe nume sinigrină într-un ulei. Acest ulei, pe care oamenii de știință îl numesc izotiocianat, este cel care îi conferă hreanului acel miros specific și acel gust caracteristic.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Hreanul ca sursă de nutrienți

Hreanul se consumă de regulă în cantități mici, iar o porție conține foarte puține calorii, însă în același timp, conține mai multe minerale și numeroși compuși vegetali. O linguriță - adică 15 grame - de hrean preparat (adică rădăcină dată pe răzătoare și păstrată în oțet, sare ori zahăr, pentru a fi servită drept condiment) conține:
* 7 calorii
* sub 1 gram de proteine
* sub 1 gram de grăsimi
* 2 grame carbohidrați
* 0,5 grame fibre.

Hreanul conține și mici cantități de calciu, potasiu, magneziu, acid folic și alți micronutrienți.

Hrean beneficii

Originar din Europa, hreanul a fost folosit în medicina tradițională, în numeroase remedii, fie ca extract (sub forma unui ulei), fie sub formă uscată sau sub formă de rădăcină proaspătă. În trecut, hreanul era folosit pentru a trata infecțiile urinare, afecțiunile renale, durerile articulare, problemele respiratorii, artrita și întinderile musculare.

Posibil remediu pentru migrene 

Unii sunt de părere că ar putea fi un remediu pentru migrenă și se crede că datorită capacității sale de a îngusta vasele de sânge, hreanul ar putea fi de ajutor în tratarea migrenelor, însă nu există studii clinice care să susțină folosirea hreanului pentru acest tip de durere de cap.

Are efecte anti-cancer 

Un studiu1 arată că, de fapt, hreanul conține compuși chimici care luptă contra cancerului, numiți glucozinolați. Studiul din 2016, de la Universitatea din Illinois arată că hreanul conține compuși chimici care ar putea ajuta la detoxifierea și la eliminarea radicalilor liberi care cauzează cancer în corpul uman. Oamenii de știință au putut să găsească pentru prima dată o asociere intre hrean și activarea anumitor enzime de detoxificare.

Cercetătorii subliniază că hreanul conține de 10 ori mai mulți glucozinolați decât "ruda" sa, un alt superaliment, broccoli. Tot ei spun că nu va trebui să mâncăm hrean în cantități de ordinul kilogramelor: o linguriță din acest condiment aromat este suficientă pentru a ne bucura de beneficiile rădăcinii de hrean.

De altfel, studiile pe eprubetă sugerează că anumiți compuși care se găsesc în hrean pot preveni avansarea cancerului de colon, plămâni și stomac. Mai mult decât atât, peroxidaza, o enzimă care se găsește în rădăcina de hrean, ajută la activarea și creșterea unui compus anticancer puternic care vizează celulele canceroase pancreatice umane 2. Deși aceste rezultate sună promițătoare, sunt necesare mai multe cercetări.

Are proprietăți antibacteriene 

Uleiul care este eliberat atunci când rădăcina de hrean este tăiată poate avea puternice proprietăți antibacteriene. Studiile mai vechi sugerează că hreanul poate să lupte contra unor bacterii periculoase, cum ar fi E. coli, H. pylori și Salmonella.

De altfel, un studiu pe eprubetă a constatat că acești izotiocianați, despre care am amintit mai sus, au împiedicat creșterea a patru tipuri de ciuperci care pot duce la infecții cronice ale unghiilor 3.
Poate contribui la menținerea sănătății sistemului respirator 

Consumul de hrean, după cum se știe, determină o senzație ca de arsură la nivelul sinusurilor, nasului și gâtului, iar din acest motiv, este folosit pentru a calma simptomele răcelilor și pentru a ameliora problemele respiratorii.

Un studiu realizat peste hotare a arătat că un supliment ce conținea 80 mg de rădăcină uscată de hrean și 200 mg de nasturtium a fost la fel de eficient ca un antibiotic clasic în tratarea infecțiilor acute ale sinusurilor și în tratarea bronșitei 4. Chiar daca aceste rezultate indică faptul că hreanul poate să ajute sistemul respirator, sunt necesare mai multe cercetări pe această temă.

Are proprietăți anti-îmbătrânire

Rădăcina de hrean este bogată în antioxidanți, care ajută corpul să se protejeze de deteriorarea celulară. Cercetătorii au descoperit că rădăcina de hrean poate elimina până la 75% din metalele grele din organism. Efectul advers semnificativ cauzat de expunerea la acestea este stresul oxidativ – un stres care poate provoca îmbătrânirea prematură a corpului 5.

Contraindicații hrean

Hreanul nu este considerat a fi sigur pentru a fi administrat copiilor mici, cu vârste sub 4 ani, atunci când este consumat pe cale orală, deoarece poate cauza probleme digestive. Nu se recomandă să se consume hrean în cantități mari, pe cale orală, dacă persoana este însărcinată sau alăptează. Tinctura de hrean nu este considerată un remediu sigur dacă este folosită în mod regulat ori în cantități mari, deoarece poate provoca pierderea sarcinii.

Pentru că hreanul poate irita sistemul digestiv, nu se recomandă folosirea lui la persoanele cu ulcer la stomac, la pacienții boli inflamatorii intestinale, la cele cu infecții sau alte afecțiuni ale tractului digestiv.

Hreanul și hipotiroidismul

Legumele din familia Brassicaceae sunt clasificate ca goitrogeni, ceea ce înseamnă că pot afecta funcția tiroidiană, mai ales dacă sunt consumate crude și în cantități mari. Pot fi consumate de persoanele cu funcție tiroidiană normală, dar cei cu boli tiroidiene trebuie să fie atenți la aceste legume. Dacă ai oricare dintre afecțiunile de mai sus sau afecțiuni legate de acestea, ai grijă când consumi hrean și fii atent la orice intensificare a simptomelor care ar putea fi atribuite acestuia.

Poate interacționa cu anumite medicamente

Levothyroxinumul este substanța activă care se găsește în medicamentele, precum acestea, indicate pentru a trata hipotiroidismul  Deoarece hreanul (și alte legume din familia Brassicaceae) pot scădea funcția tiroidiană, se suspectează că reduce efectele acestui medicament. Dacă iei acest medicament, discută cu medicul curant înainte de a consuma hrean.  

Afecțiuni ce pot fi calmate cu ajutorul suplimentelor cu hrean

Hreanul sau armoracia rusticană se găsește în unele țări sub formă de supliment (cu administrare orală) și s-a sugerat că ar putea fi folosit în a trata infecțiile de tract urinar, pietrele la vezica urinară, infecțiile tractului respirator superior (bronșită și sinuzită), guta, reumatismul, afecțiunile ce au la bază calculi biliari, durerea cauzată de sciatică și ameliorarea colicilor abdominale.

Când remediile din hrean sunt aplicate local (folosite extern), ele pot fi de ajutor în cazul articulațiilor inflamate sau țesuturilor inflamate ori în situațiile în care există dureri musculare minore. Unele rapoarte indică faptul că rădăcina ar avea beneficii, însă lipsesc studii științifice cu rezultate definitive. Din acest motiv, se subliniază că ar fi necesare mai multe cercetări care să aibă hreanul în atenția cercetătorilor.

Hreanul se găsește, așadar, sub formă de supliment și sub formă de ceai. Însă poate fi consumat și ca hrean la borcan. Pentru că nu se știe cu exactitate cât de sigure sunt remediile în aceste forme, trebuie să discuți cu medicul tău curant ori cu un fitoterapeut, pentru a fi sigur că iei dozele optime.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Correlation of Quinone Reductase Activity and Allyl Isothiocyanate Formation Among Different Genotypes and Grades of Horseradish Roots.", publicat in 2015 in Journal of Agricultural and Food Chemistry; Kang-Mo Ku, Elizabeth H. Jeffery, John A. Juvik, Mosbah M. Kushad. 
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/05/160517122054.htm
2 Studiul ”Horseradish peroxidase-encapsulated chitosan nanoparticles for enzyme-prodrug cancer therapy”, Biotechnol Lett. 2015 Jan; Xiaodan Cao, Chao Chen, Haijun Yu, Ping Wang
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25257586/ 
3 Studiul „Antifungal activity of isothiocyanates extracted from horseradish (Armoracia rusticana) root against pathogenic dermal fungi”, Food Sci Biotechnol. 2017; 26(3): 847–852, Kyu-Duck Choi, Hee-Yeon Kim, Il-Shik Shin
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6049573/
4  Studiul„[Efficacy and safety profile of a herbal drug containing nasturtium herb and horseradish root in acute sinusitis, acute bronchitis and acute urinary tract infection in comparison with other treatments in the daily practice/results of a prospective cohort study]”, Arzneimittelforschung. 2006; Karl-Heinz Goos, Uwe Albrecht, Berthold Schneider
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16618018/
5 Studiul „Strong antioxidant capacity of horseradish hairy root cultures under arsenic stress indicates the possible use of Armoracia rusticana plants for phytoremediation”. Ecotoxicol Environ Saf. 2019;174:295-304. doi:10.1016/j.ecoenv.2019.02.028, Kofroňová M, Hrdinová A, Mašková P, et al. 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30844669/

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1