Aerul poluat din interior, periculos in caz de hepatita C

Potrivit specialistilor in domeniu, aerul din interior devine din ce in ce mai poluat, depasindu-l chiar si pe cel de afara, din orasele care inregistreaza un nivel crescut de poluare.

Intrucat poluarea este toxica si afecteaza ficatul, persoanele care sufera de hepatita de tip C ar trebui sa fie in mod deosebit atente si sa se protejeze de aerul poluat din interior, mai ales pe timp de iarna cand timpul petrecut in casa este mai mare decat cel petrecut in aer liber.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Expunerea la poluarea din aer poate provoca urmatoarele probleme persoanelor care sufera de hepatita de tip C:

  • In caz de hepatita C, ficatul nu functioneaza atat de eficient pe cat  functioneaza un ficat sanatos, ceea ce inseamna ca toxinele care trebuie sa fie procesate de acesta petrec mai mult timp in organism.
  • Atunci cand toxinele afecteaza tesuturile ficatului, un ficat sanatos se regenereaza rapid. In caz de hepatita C insa, ficatul isi va reveni mai greu.

Cauzele poluarii aerului din interior

Cea mai importanta cauza a poluarii aerului de la interior consta in sursele de incalzire care elibereaza anumite gaze in aer. O alta cauza a proastei calitati a aerului din interior este aerisirea insuficienta a incaperilor.

Printre cele mai comune surse de poluare a aerului din interior sunt:

  • Sursele de incalizre pe baza de: ulei, gaz, carbune sau lemn
  • Fumul de tigara
  • Materialele de constructii precum izolatia care contine azbest sau mobila care este facuta dintr-un anumit tip de lemn
  • Produsele de curatare
  • Umidificatoarele/ dezumidificatoarele

In sezonul rece, petrecem mai mult timp in casa din cauza temperaturilor scazute de afara. Intrucat usile si geamurile se inchid, de regula, ermetic pentru a evita “pierderea” caldurii din interior, poluarea aerului se afla in crestere pe timp de iarna.

 

 

Sfaturi pentru persoanele cu hepatita C

Intrucat persoanele care sufera de hepatita C sunt mai sensibile la poluarea din aer, acestea ar trebui sa tina cont de urmatoarele sfaturi pe timp de iarna:

Sa isi achizitioneze plante de interior – cercetatorii de la NASA au descoperit faptul ca plantele au capacitatea de a purifica aerul dintr-o incapere, sporindu-i astfel calitatea. Plantele de interior pot sa absoarba substante chimice toxice precum monoxidul de carbon, formaldehida sau benzenul. Crinul pacii, iedera, bambusul, aloe si philodendronul sau margaretele sunt plantele cele mai indicate pentru purificarea aerului.

Sa reduca cantitatea de compusi organici volatili – acesti compusi organici volatili se regasesc in vopsea si contin toxine care afecteaza ficatul, dar si plamanii, rinichii sau sistemul nervos central. Asadar, evita sa zugravesti incaperile pe timp de iarna, atunci cand peretii se usuca mai greu si incaperile se aerisesc mai putin.

Sa inlocuiasca filtrele sistemului de aerisire – este importanta inlocuirea filtrelor sistemului de aerisire sau incalzire atat in casa, cat si in masina.

Sa foloseasca produse de curatenie ecologice – produsele de curatenie contin o serie de substante chimice daunatoare, care patrund prin inhalare in organism si afecteaza (si) ficatul. Alege variante ecologice, bio ale acestor produse, pentru a reduce riscurile la care te expui folosindu-le.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0