Hepatita C: reguli de baza pentru sezonul gripei si al racelilor

Gripa poate declansa o serie de complicatii in cazul persoanelor diagnosticate cu hepatita C, de aceea este foarte important ca in sezonul rece acestea sa fie mai precaute, pentru a reduce sansele de imbolnavire la minimum.

Hepatita C este o afectiune inflamatorie a ficatului, cauzata de infectia cu virusul hepatic C. Complicatiile la care sunt predispusi pacientii cu hepatita C atunci cand se pricopsesc cu o gripa sau raceala sunt urmatoarele:

  • agravarea situatiei in care se afla deja ficatul
  • pneumonie
  • bronsita
  • sinuzita
  • infectii la nivelul urechii
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In cazul aparitiei complicatiilor, pacientul are nevoie de tratament medicamentos, care este contraindicat in caz de afectiuni hepatice severe precum hepatita C.

Cum previi gripa si raceala in caz de hepatita C

Vaccinul antigripal – pacientii cu hepatita C ar trebui sa isi faca anual un vaccin antigripal care sa reduca sansele de imbolnavire, care sunt foarte ridicate in sezonul rece, atunci cand virozele sunt in floare. In cazul pacientilor cu ciroza, vaccinul antigripal nu este recomandat, ci este chiar obligatoriu intrucat ficatul acestora nu ar face fata unui virus gripal. Vaccinul antigripal reduce sansele de contractare a unui virus gripal cu pana la 90%.

Respecta regulile de igiena – spalarea frecventa a mainilor asigura indepartarea germenilor cu care intri in contact pe toata perioada zilei. Chiar daca iti speli in mod constant mainile, este bine sa eviti sa iti pui mainile pe fata pentru a reduce riscul de a introduce germenii pe caile respiratorii.

Consuma vitamina C – incearca ca in perioada aceasta sa consumi mai multe alimente bogate in vitamina C, poate chiar si un supliment alimentar pe baza acestei vitamine. Si in cazul in care te-ai pricopsit deja cu o raceala, vitamina C este de ajutor, ameliorand simptomele specifice si accelerand vindecarea. Ai grija insa sa nu depasesti doza de 2.000 mg pe zi pentru a evita problemele gastrointestinale si renale.

 

 

Gargara cu apa si sare – pentru a curata cavitatea bucala si zona gatului de bacterii ce se pot multiplica si pot crea probleme, fa gargara cu apa cu sare si infectia va sta la distanta.

Consuma alimente bogate in zinc – zincul creste productia de celule albe, care lupta cu raceala si gripa. Asadar, zincul te poate proteja de imbolnavire, insa te poate ajuta totodata si sa te vindeci mai rapid. Printre alimentele bogate in zinc se afla: semintele de susan, nautul, pudra de cacao, chefirul si iaurtul, ciupercile, spanacul, carnea de pui, crapul, lintea, fasolea.

Inhalatiile cu aburi – inainte de raceala sau gripa se instaleaza intotdeauna congestia nazala. Inhalatiile cu aburi mentin mucoasa cailor nazale umeda si combat congestia. Pentru o eficienta sporita se poate adauga o picatura de ulei esential de eucalipt in apa fierbinte deasupra careia se fac inhalatiile cu aburi.

Luand in considerare aceste sfaturi, evitand contactul cu oamenii bolnavi de gripa sau raceala si urmand o dieta sanatoasa, bogata in fructe si legume care abunda in vitamine, pacientii cu hepatita C vor reusi sa se tine departe de raceala si gripa in sezonul rece.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0