Hepatita C si consumul de zahar

Consumul de zahar trebuie sa fie limitat in cazul pacientilor bolnavi de hepatita C intrucat ficatul bolnav este afectat de zaharul in exces.

Hepatita C este o afectiune inflamatorie a ficatului, cauzata de infectarea cu virusul hepatic C. Ficatul este cel mai mare organ al organismului, iar acesta proceseaza orice patrunde in organism, atat prin ingerare, cat si prin contactul cu pielea ori prin inhalare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Una dintre cele mai importante functii ale ficatului este cea de a metaboliza ce mancam. Ficatul proceseaza grasimile, proteinele si carbohidratii, transformandu-le pe toate in energie necesara noua pentru supravietuire. Energia pe care o avem depinde de abilitatea ficatului de a-si face treaba.

Sursa primara de energie este glucoza. Ficatul regleaza nivelul de glucoza din sange si il mentine constant. Atunci cand nivelul de glucoza din sange este prea mare, ficatul o absoarbe si o depoziteaza sub forma de glicogen.

Zaharul este un carbohidrat simplu, alcatuit din doua molecule: glucoza si fructoza. Glucoza poate fi metabolizata de oricare celula din organism si, daca nu o procuram din dieta, organismul o produce pe cont propriu. Glucoza este esentiala pentru buna funcionare a organismului.

Fructoza, pe de alta parte, este diferita. Ficatul este singurul organ care o poate metaboliza. Atunci cand ficatul a obtinut deja depozitele de glicogen de care are nevoie, fuctoza este transformata in grasimi. Grasimi care, la randul lor, sunt fie depozitate la nivelul ficatului, cauzand boala fictaului gras, fie sunt transformate in trigliceride – niciunul dintre aceste scenarii nu este de dorit.

La pacientii diagnosticati cu hepatita C, ficatul functioneaza deja destul de greu, asa ca zaharul nu va face altceva decat sa ingreuneze si mai mult functionarea acestuia.

Acest lucru este valabil si in cazul consumului de miere, care este, in esenta, tot zahar.

 

 

De ce sa eviti consumul de zahar daca ai hepatita C

  • Ingreuneaza activitatea ficatului, care este deja ingreunata de prezenta virusului C.
  • Cauzeaza steatoza hepatica (n.r. boala de ficat gras)
  • Cauzeaza cresterea tensiunii arteriale, ceea ce declanseaza hipertensiune portala.
  • Zaharul care nu este folosit de organism este depozitat sub forma de grasimi, ceea ce nu creste numai riscul de steatoza hepatica, ci si de diabet.
  • Consumul de zahar inhiba absorbtia de minerale si vitamine.
  • Consumul de zahar cauzeaza hiperactivitate sau, dimpotriva, “ceata” mentala.
  • Favorizeaza retentia de apa, fapt nedorit mai ales de pacientii cu ascita.
  • Consumul de zahar cauzeaza inflamatie, ceea ce inseamna ca pot aparea durerile articulare.

Atunci cand vine vorba despre consumul de zahar nu trebuie sa te concentrezi numai asupra alimentelor precum dulciurile, deserturile, produsele de patiserie sau sucurile, adica asupra produselor care contin in mod evident cantitati mari de zahar. Unii carbohidrati, spre exemplu, se transforma rapid in zahar atunci cand patrund in organism, ridicand brusc nivelul de zahar din sange. Asadar, unele alimente pe baza de carbohidrati rafinati precum pastele din faina alba, chipsurile din cartofi si painea alba au efecte similare unui desert foarte dulce.

Prin reducerea consumului de zahar si de carbohidrati rafinati din dieta, iti protejezi ficatul de inflamatie.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0