Hepatita C favorizeaza afectiunile cardiace

Hepatita C este o afectiune infectioasa a ficatului, cauzata de virusul hepatic C, care se transmite prin contact direct cu sangele unei persoane infectate. O serie de studii realizate in ultimii ani au scos la iveala faptul ca virusul hepatic C creste riscul de afectiuni cardiace.

Un studiu realizat de catre o echipa de cercetatori de la Universitatea din Tokyo, condusa de Nobukazu Ishizaka, a monitorizat analizele a peste 4.700 de pacienti, dintre care 104 sufereau de hepatita C. Analizele facute apoi au dovedit ca acesti pacienti au risc de doua ori mai mare de a avea artere infundate, comparativ cu persoanele care au acelasi risc cardiac, insa nu sufera de hepatita C. Mai mult decat atat, pacientii diagnosticati cu hepatita C au de trei ori mai multe sanse de ingrosare a peretilor arterelor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un alt studiu, realizat de catre Clinica de Boli Infectioase din Pittsburg, Pennsylvania, a monitorizat starea a peste 160.000 de veterani de razboi, dintre care mai bine de jumatate erau infectati cu hepatita C. Cercetatorii au descoperit, in cadrul acestui studiu, urmatoarele:

  • Participantii la studiu care nu aveau hepatita C  aveau tendinta de a avea tensiunea arteriala mai mare decat cei care purtau virusul hepatic
  • Participantii la studiu care nu aveau hepatita C aveau colesterolul mai mare decat cei cu hepatita C
  • Participantii la studiu fara hepatita C aveau nivelul de trigliceride mai mare, comparativ cu cei care nu aveau hepatita C

Cu toate ca principalii indicatori ai afectiunilor cardiace (tensiunea arteriala, colesterolul si trigliceridele) nu reprezinta o problema in randul pacientilor cu hepatita C, totusi acestia au risc crescut cu 25% mai mare de dezvoltare a unor afectiuni cardiovasculare. Oamenii de stiinta banuiesc ca acest risc crescut se datoreaza inflamatiei din organism, care favorizeaza ingrosarea sangelui si formarea cheagurilor de sange.

 

Reducerea riscului cardiac in hepatita C 

Intrucat pacientii diagnosticati cu hepatita C sunt mai predispusi afectiunilor cardiace cu 25% mai mult decat ceilalti pacienti, acestia trebuie sa acorde mai multa atentie metodelor de prevenire.

Pentru a reduce riscul de boli cardivasculare, persoanele care sufera de hepatita C ar trebui sa respecte urmatoarele reguli:

  • Consumul de alcool trebuie eliminat
  • Hepatita C ar trebui tratata cu un tratament antiviral
  • Armurariul, fie sub forma de ceai, fie sub forma de suplimente, poate fi folosit pentru ameliorarea simptomelor specifice hepatitei C
  • Adoptarea unei diete sanatoase, bazata pe legume, fructe, cereale integrale si grasimi sanatoase
  • Realizarea unui set complet de analize anual, care sa verifice incusiv sanatatea cardiaca
  • Adoptarea unui stil de viata sanatos, din care sportul sa faca parte, este obligatorie

Tratarea hepatitei C in timp util nu numai ca reduce riscul de daune iremediabile la nivelul ficatului, insa reduce si riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare. Tratamentele antivirale noi, care sunt eficiente in peste 90% din cazuri si care actioneaza in cateva luni, reduc si riscul pacientului de a dezvolta afectiuni cardiace. Asadar, iata un motiv in plus pentru care sa iti faci testul de hepatita C. Cu cat afectiunea hepatica este diagnosticata mai devreme, cu atat mai mici sunt sansele ca ficatul tau sa se pricopseasca cu daune permanente.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0