Hepatita C: ce este raspunsul virusologic sustinut

Raspunsul virusologic sustinut, cunoscut si sub denumirea de raspuns viral sustinut, apare atunci cand virusul hepatitei C nu mai este detectat in timpul tratamentului antiviral. Daca virusul nu este detectat pret de 12 saptamani dupa terminarea tratamentului, inseamna ca s-a obtinut raspunsul virusologic sustinut.

 

Raspunsul virusologic sustinut poate fi considerat sinonim al vindecarii. La 99% dintre persoanele la care virusul hepatitei C (VHC) nu s-a detectat in primele 12 saptamani dupa incheierea tratamentului antiviral, virusul nu va mai aparea de-a lungul vietii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O alta vesta buna este ca raspunsul virusologic sustinut inseamna si ca pacientul nu mai este contagios. Asta inseamna ca virusul nu se mai regaseste in sange, deci sangele pacientului care a suferit de hepatita C nu mai poate infecta alte persoane. Totusi, din metode de precautie, pacintilor nu li se permite sa doneze sange chiar si dupa raspunsul viral sustinut.

 

Imediat dupa instalarea raspunsului virusologic sustinut, daunele aduse ficatului se opresc. Enzimele hepatice isi reiau activitatea obisnuita, iar functiile ficatului se imbunatatesc.

Raspunsul viral sustinut este extrem de important in prevenirea evolutiei afectiunii hepatice. Dupa obtinerea raspunsului viral sustinut, riscul de complicatii precum ciroza sau cancerul hepatic scade considerabil.

Totusi, raspunsul viral sustinut nu garanteaza vindecarea ficatului de daunele aduse deja, adica de fibrozele hepatice. In caz de fibroza sau chiar ciroza hepatica, raspunsul viral sustinut nu este de mare ajutor in ceea ce priveste vindecarea ci, mai degraba, ajuta la oprirea evolutiei daunelor aduse ficatului.

 

 

Dupa raspunsul viral sustinut, ficatul poate sa aiba inca de suferit daca pacientul continua sa consume alcool sau daca sufera de steatoza hepatica (n.r. boala de ficat gras).

 
 

Medicii realizeaza, pe langa analizele de sange in timpul primelor 12 saptamani, analize de sange lunare, timp de un an dupa aparitia raspunsului virusologic sustinut.

Chiar si dupa raspunsul virusologic sustinut, anticorpii hepatitei C vor ramane pozitivi. Asadar, analiza anticorpilor nu este relevanta.

Virusul se poate intoarce dupa raspunsul virusologic sustinut, insa sansele sunt extrem de reduse, studiile scotand la iveala faptul ca cel mult 1% dintre pacientii cu raspuns virusologic sustinut au de-a face cu intoarcerea virusului. De cele mai multe ori, virusul reapare in organism in urma unei reinfectari prin expunerea directa la virus, adica prin contact direct cu sangele unei persoane infectate. Persoanele care au risc crescut de reinfectie sunt, in general, persoanele care consuma droguri sub forma injectabila si folosesc ace la comun. 

Pentru reducerea riscului de reinfectie, pacientul trebuie sa adopte aceleasi masuri de prevenire ca un pacient care nu a mai fost infectat cu VHC vreodata:

  • Evitarea contactului cu sangele altor persoane
  • Nefolosirea la comun a obiectelor de uz personal (lama de ras, periuta de dinti, unghiera, forfecuta)
  • Sexul protejat daca partenerul are hepatita C

Hepatita C este o afectiune virala contagioasa, declansata de infectarea cu virusul hepatitei C, cunoscut si ca VHC. Netratata corespunzator prin tratament antiviral si un stil de viata sanatos pentru ficat, hepatita C poate degenera in fibroza, ciroza hepatica sau chiar cancer la ficat. De aceea este extrem de important sa prevenim hepatita C, dar si sa o depistam la timp, astfel incat sa o putem trata. Din pacate, hepatita C este singrul tip de hepatita pentru care nu exista vaccin asa ca nu poate fi prevenita infectarea prin imunizare.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0