Hepatita B si meseriile care cresc riscul de infectare

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), 240 de milioane de oameni din intreaga lume au la ora aceasta hepatita cronica de tip B. Aceasta este data de infectarea cu virusul hepatitic B, unul dintre cele mai rezistente microorganisme.

Acest virus poate supravietui pe diverse suprafete pana la 7 zile si nu este distrus decat la o temperatura mai mare de 120 de grade. In toata aceasta perioada, poate cauza infectarea persoanelor care nu sunt vaccinate.

Cum se transmite virusul hepatitic B

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Virusul se transmite de la mama la fat in timpul nasterii naturale sau la adulti, prin contactul cu sange, saliva, secretii menstruale, vaginale sau sperma infectate, prin rani deschise sau mucoase.

Virusul poate ajunge in corp si prin ace sau seringi infectate in cadrul unei unitati medicale sau in timpul consumului de droguri. Perioada de incubatie a virusului poate fi intre 30 si 180 de zile, insa media este de 75 de zile. Acesta se depisteaza in corp la 30-60 de zile de la infectare.

Pentru ca rezista mult pe suprafete, virusul poate ajunge in corp si prin instrumente infectate si nesterilizate la manichiura, pedichiura, dentist sau in timpul unor proceduri medicale cu instrumente contaminate si insuficient sterilizate.

Virusul poate fi distrus daca este expus timp de 20 de minute la 121 de grade sau timp de 10 minute unei solutii de hipoclorit de sodiu. Exista si alte modalitati chimice sau prin expunere la ultraviolete de a-l distruge. Riscul ca infectia sa se transforme in hepatita cronica este mai mare la copiii care se infecteaza in primul an de viata: 80-90%. La adulti, sub 5% dintre cei care contracteaza virusul fac hepatita cronica.

Persoanele cu cel mai mare risc de infectare

Cele mai expuse riscului de infectare sunt persoanele care fac dializa, apeleaza la transfuzii, sunt in inchisoare, isi injecteaza droguri, au mai multi parteneri sexuali sau cele care calatoresc in zone recunoscute pentru numarul mare de bolnavi de hepatita B. Dintre profesii, una dintre cele mai expuse este reprezentata de personalul medical sau orice alta meserie care presupune contactul frecvent cu sange sau produse din sange.

Astfel, interventiile de urgenta, descarcerarile, acordarea primului ajutor pot creste riscul de infectare la persoanele care nu s-au vaccinat. Insa vaccinarea previne hepatita de tip B. La fel si administrarea vaccinului sau de imunoglobuline in maximum 24 de ore de la procedura prin care o persoana ar fi putut intrat in contact, prin sange sau mucoase, cu fluide corporale infectate.

 

 

Cum poti reduce riscul de infectare cu virusul hepatitic B, la locul de munca

Daca ai o meserie ce te expune la infectarea cu virusul hepatitei B, respectarea normelor prevazute de medicina muncii ar trebui sa fie suficiente pentru prevenirea imbolnavirii.

Concret, se recomanda urmatoarele:

  • Evitarea contactului direct cu sangele altei persoane
  • Purtarea manusilor atunci cand contactul cu sangele unei persoane nu poate fi evitat
  • Purtarea manusilor in timpul atingerii cavitatii bucale a unei persoane, a ochilor, a nasului, a organelor genitale ori a unei rani deschise  - orice cadru medical e obligat sa poarte manusi atunci cand intra in contact cu sangele sau fluidele corporale ale unui pacient.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA


De asemenea, vaccinarea impotriva hepatitei B este recomandata persoanelor care lucreaza in spitale sau care intra, prin prisma meseriei, in contact cu sangele sau fluidele corporale ale altor persoane.

Daca suferi de hepatita B, este obligatoriu sa comunici acest aspect angajatorului, dar si celor cu care lucrezi, astfel incat riscul de infectare a altora sa fie cat mai redus. Precautia este cea mai importanta si pentru prevenirea contractarii virusului, dar si pentru reducerea riscului de transmitere a acestuia.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2