Tratarea artritei poate fi posibila cu o substanta din algele brune

Oamenii de stiinta sunt optimisti si cred ca au descoperit o noua arma in lupta contra artritei, o boala care afecteaza populatia la nivel global.

Cercetatorii elvetieni de la "Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology" urmaresc o noua abordare in ceea ce priveste tratarea artritei. Aceasta abordare noua se bazeaza pe o polizaharida, o molecula de zahar cu lantul lung, care provine din algele marine brune.

Cine si cum este afectat de artrita

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Artrita este cea mai raspandita afectiune a articulatiilor, iar statisticile arata ca aproximativ 90% dintre toti oamenii cu varsta peste 65 de ani sunt afectati in stadii diferite de artrita, dar aceasta boala degenerativa este, de asemenea, raspandita si la tineri.

In artrita, cartilajul, un fel de strat protector al oaselor care lubrifiaza articulatia, se degradeaza, se deterioreaza in timp. Acest lucru poate fi extrem de dureros pentru persoanele care sufera de aceasta boala, deoarece reactiile inflamatorii sunt asociate cu degenerarea cartilajului articular. In stadiile tarzii ale bolii, oasele nu mai sunt protejate asa cum ar fi trebuit in mod normal si pot sa se frece direct unele de altele. Artrita poate afecta toate articulatiile din corp, dar cel mai adesea, boala afecteaza articulatiile genunchiului, soldului si ale degetelor.

Boala a fost considerata incurabila pana acum. Metodele curente de tratament, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare si analgezicele se adreseaza in principal simptomelor. Adesea, singura optiune care ramane este operatia, care inlocuieste articulatia afectata de boala cu una artificiala.

Rezultatele initiale ale cercetarii sunt incurajatoare

In cadrul testelor din laborator, echipa de cercetatori a avut succes in identificarea unei substante care are potentialul de a opri degenerarea in interiorul articulatiilor. Aceasta substanta este o polizaharida extrasa din celulele stem ale algelor brune sau, mai exact, Laminaria hyperborea, care este similara cu anumite biomolecule extracelulare din cartilajul uman.

Cercetatorii au modificat chimic aceasta polizaharida naturala extrase din algele brune (numita alginat) cu anumite grupuri de sulfat si apoi au adaugat-o intr-o forma dizolvata in unele culturi de celule, pentru a examina reactia diferitelor tipuri de celule la aceasta polizaharida modificata.

Aceste teste au scos la iveala ca sulfatul ce are la baza aceasta polizaharida din alge poate sa reduca in mod semnificativ stresul oxidativ, care este o cauza frecventa a mortii celulelor si a deteriorarii celulare. In plus, cu cat s-au atasat mai multe grupuri de sulfat de molecula de alginat, cu atat mai mare a fost aceasta reducere a stresului oxidativ, potrivit sciencedaily.com.

Acelasi sulfat (pe baza de alginat) a fost capabil sa suprime reactia inflamatorie (din nou, in functie de numarul de grupari de sulfat) si a fost capabil sa regleze procesul genelor care declanseaza o reactie inflamatorie atat in celulele cartilajului uman (cunoscute sub numele de condrocite), cat si in celulele macrofage ale sistemului nostru imunitar. Moleculele de alge ar trebui, prin urmare, sa incetineasca astfel degenerarea cartilajului, iar oamenii de stiinta spera chiar ca noile molecule sa poata stopa aceasta deteriorare a cartilajului.

Rezultatele incurajatoare inseamna ca cercetarile in acest domeniu vor continua, iar urmatorul pas pentru oamenii de stiinta este sa testeze substantele pe animale.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tu sau părinții tăi suferiți de dureri de genunchi sau de solduri? Completează chestionarul acesta pentru tine sau pentru ei și află rapid dacă acesta indică un risc de gonartroză sau coxartroza. Dacă te înscrii în categoria de risc, primești un consult de specialitate gratuit!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0