Tratamentul medicamentos in gonartroza: ce medicamente sunt modificatoare de structura

Gonartroza, numită și artroza genunchiului, reprezintă uzura progresivă a cartilajului din articulația genunchiului. Defalcarea cartilajului cauzată de artroză reduce stabilitatea genunchiului și poate provoca dureri severe și restricționa mișcarea.

Sunt disponibile diferite opțiuni de tratament pentru tratarea gonartrozei. Îndepărtarea cartilajului din articulația genunchiului poate fi prevenită în mod conservator prin exerciții fizice și fizioterapie. Aceasta include în principal exerciții pentru întărirea mușchilor protectori și stabilizatori ai genunchiului. Ortezele și inserțiile de pantofi pot fi, de asemenea, folosite pentru sprijin. Totodată, medicamentele pot fi recomandate pentru a atenua durerea și pentru a preveni inflamația.

Recomandările Experților DOC

Dacă o mare parte din cartilajul din articulația genunchiului a scăzut deja într-o măsură semnificativă, intervenția chirurgicală este o altă modalitate de a încetini progresia gonartrozei și de a contracara simptomele acesteia. 

Tratamentele chirurgicale, cum ar fi implantarea unei articulații artificiale a genunchiului sau corectarea oaselor (osteotomia) în picioarele deformate ar trebui luate în considerare numai dacă terapia conservatoare nu a avut succes și durerea este persistentă și foarte severă.

Tratamentul medicamentos în gonartroză

Tratamentul medicamentos țintit în gonartroză continuă să fie un deziderat. Medicamentele care fac parte din grupul medicamentelor modificatoare de structură, reprezintă, teoretic, medicația ideală în artroză, singura medicație capabilă să prevină distrucțiile articulare și să refacă structura cartilajului.

Modul de acțiune al acestor medicamente ar trebui să se realizeze pe mai multe planuri: să stimuleze sinteza condrocitară a componentelor matricei extracelulare și să diminueze degradarea acestora.
Deocamdată, toate aceste medicamente sunt considerate doar suplimente nutritive.

Medicamente modificatoare de structură în gonartroză

În prezent, există mai multe preparate care aspiră la statutul de medicamente modificatoare de structură în gonartroză.

Există mai multe studii clinice care au arătat că tratamentul cu medicamentele pe bază de glucozaminosulfat și condroitin sulfat încetinește degradarea cartilajului articular și ameliorează simptomatologia artrozei.

Toleranța acestor preparate este foarte bună, dar durata tratamentului este lungă.

Un alt preparat care conține un amestec de uleiuri vegetale nesaponificabile (soia și avocado), utilizat inițial în sclerodermie, și-a dovedit eficiența și în artroză. Mecanismul de acțiune nu este bine elucidat, dar există unele dovezi legate de capacitatea sa de a inhiba MMP și de a stimula sinteza TGF-β.  

Tipuri de medicamente folosite în tratamentul pentru gonartroză

Pentru calmarea durerii

Simptomele gonartrozei, în principal durerea, pot fi calmate cu ajutorul anumitor medicamente. Cere sfatul medicului tău dacă ai dureri de genunchi, iar acesta îți va prescrie anumite clase de medicamente:

Acetaminofen (precum acestea) - s-a dovedit că este eficient pentru pacienții cu artrita care au durere ușoară spre moderată. Nu depăși doza recomandată de medicul tău în cazul analgezicelor. Este cel mai bine să îl iei în mod regulat și nu să aștepți până când durerea de genunchi devine de nesuportat.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) - Cele pe bază de ibuprofen (precum acestea) și naproxen (precum acestea), când sunt administrate conform dozelor recomandate de medic, calmează de regulă durerea în cazul gonartrozei. 

Această clasă de medicamente funcționează prin reducerea inflamației. Antiinflamatoarele nesteroidiene mai puternice, care se eliberează pe bază de prescripție medicală pot reduce ușor inflamația, pe lângă faptul că pot calma durerea.

Așa că nu uita, dacă ai o durere mai ușoară, opțiunile de tratament medicamentos pentru gonartroză pot include acetaminofenul sau antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS).

Ce tratament e indicat când simptomele sunt severe

Dacă simptomele tale sunt severe, medicul ți-ar putea prescrie pentru tratamentul gonartrozei:

Inhibitori selectivi de COX-2 - acești inhibitori sunt, de fapt, AINS mai puternici, pe baza de rețetă. Cele pe bază de celecoxibum sunt cele mai frecevnte opțiuni, precum acestea. Mare atenție, pentru că acești inhibitori pot avea efecte adverse, la fel ca orice alte medicamente.

Acidul hialuronic - Acest acid este un tip de lichid folosit pentru înlocuirea lichidului sinovial (din articulație). El acționează ca un lubrifiant pentru articulație și ca substanță care absoarbe șocurile. Acidul hialuronic este injectat de medic în articulație, iar procedura are loc în cabinetul său.

Analgezice topice - substanțe cu aplicare locală - Aceste creme sau geluri pot fi aplicate direct pe genunchi. Unele conțin anumite concentrații de substanță activă, pentru a avea mai puține efecte adverse. Dintre aceste creme, unele conțin substanțe precum eucaliptul, care stimulează terminațiile nervoase și care "distrag" atenția creierului de la durerea articulară.

În plus, există creme cu capsaicină, care pot fi prescrise de medic dacă ai artroză la genunchi sau la mâini, în cazul în care antiinflamatoarele nesteroidiene nu au fost eficiente. 

Cremele cu capsaicina funcționează astfel: ele blochează nervii (din zona tratată) care transmit la creier semnalele de durere. Acest tip de produs trebuie folosit pe o anumită perioadă, pentru a se vedea efectele.

Aplică o cantitate de cremă de mărimea unui bob de mazăre pe articulațiile afectate de până la 4 ori pe zi, dar nu foarte des, ci la fiecare 4 ore. Nu utiliza crema de capsaicină pe pielea rănită sau inflamată și spălă-te întotdeauna corect pe mâini după aplicare.

Când folosești creme cu capsaicină, ai grijă să nu le aplici pe zonele delicate precum ochii, gura, nasul și organele genitale. Capsaicina este făcută din ardei iute, așa că dacă atingi aceste zone, este posibil să te confrunți cu usturimi. 

Este posibil să observi o senzație de arsură pe piele după aplicarea cremei cu capsaicină. Evită însă să folosești prea multă cremă sau să faci o baie sau un duș fierbinte înainte sau după aplicarea acesteia, deoarece se poate agrava senzația de arsură.

Când se recomandă infiltrațiile articulare (injecțiile în genunchi)

Există două tipuri de infiltrații, adică de injecții, care sunt folosite în mod curent pentru tratarea durerii severe ce apare în gonartroză: infiltrațiile cu steroizi și cele cu acid hialuronic. Obiectivul infiltrațiilor cu steroizi este de a reduce umflarea zonei și, prin urmare, ele calmează redoarea (înțepenirea) genunchiului și durerea articulației genunchiului.

Injecțiile se vor face direct în zona afectată. Este posibil să ți se administreze mai întâi un anestezic local pentru a amorți zona și pentru a reduce durerea.

Injecțiile cu steroizi funcționează rapid și pot ameliora durerea timp de câteva săptămâni sau luni.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Indiferent de medicamentele pe care le iei pentru tratamentul gonartrozei, chiar dacă este vorba de o substanță care se eliberează fără prescripție medicală, discută mai întâi cu medicul tău curant despre acestea. Unele medicamente pot avea efecte adverse nedorite sau pot să interacționeze cu alte tratamente pe care le urmezi în prezent.

Reabilitarea pentru pacienții cu gonartroză

Reabilitarea pentru gonartroză este o fază cheie a tratamentului. Este crucială pentru restabilirea funcției genunchiului și ameliorarea simptomelor. Kinetoterapie extensivă este nu numai esențială în tratamentul conservator al gonartrozei, ci și după intervenția chirurgicală. Genunchiul slăbit trebuie reconstruit încet prin exerciții adaptate. Electroterapia suplimentară poate accelera semnificativ procesul de vindecare.

Electroterapie pentru pacienții cu gonartroză

O altă opțiune de reabilitare este stimularea electrică funcțională. Stimularea electrică a mușchilor poate oferi un sprijin important în fiecare fază a reabilitării. Prin selectarea diferitelor programe, mușchii stabilizatori și de protecție ai articulației genunchiului pot fi stimulați pentru a preveni atrofia musculară (pierderea musculară), care este cauzată de o postură adaptativă în viața de zi cu zi sau după o intervenție chirurgicală.

Stimularea unui mușchi izolat cu programe simple de întărire musculară, stimularea combinată a mai multor mușchi într-o anumită secvență de mișcare sau stimularea pot simplifica și accelera tratamentul gonartrozei.  

Sport și gonartroză

Sportul poate contribui la creșterea stării de bine, la reducerea durerii și la restabilirea funcționării organismului. Cu toate acestea, indicația de gonartroză în timpul sportului este supusă unor restricții și necesită o atenție sporită pentru a nu provoca o deteriorare a stării de sănătate.

În timp ce sporturile cu impact redus, cum ar fi înotul sau ciclismul, pot reduce durerea, sporturile de mare impact (stresante pentru articulații), cum ar fi fotbalul sau tenisul, pot contribui la deteriorarea cartilajului. În general, totuși, sportul poate fi foarte util pentru prevenirea durerilor la genunchi.

Ar trebui să porți mereu încălțăminte confortabilă, bine amortizată, pentru a evita stresul suplimentar la genunchi. Reducerea obezității poate, de asemenea, contracara gonartroza.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursă foto: Shutterstock 
Bibliografie:
Arthritis Foundation - https://www.arthritis.org/about-arthritis/types/osteoarthritis/treatment.php
American Academy of Orthopaedic Surgeons - Arthritis of the Knee
https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/arthritis-of-the-knee

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0