Tratamentul fizical-kinetic pentru coxartroza

Tratamentul fizical-kinetic la pacientii cu coxartroza trebuie individualizat pentru fiecare bolnav in parte și adaptat la stadiul bolii.

Coxartroza este o boală care îți afectează articulația șoldului și îți poate cauza dureri care te împiedică să faci mișcare la fel ca cineva care nu suferă de aceasta. Tratamentul fizical-kinetic la pacienții cu coxartroză trebuie individualizat pentru fiecare bolnav în parte și adaptat la stadiul bolii.

Ce tip de mișcare îți este recomandat dacă ai coxartroză (artroza șoldului) ?

Coxartroza (artroza șoldului) este o boală degenerativă cauzată de deteriorarea cartilajului. Dacă ai fost diagnosticat cu artroză a șoldului, durerea pe care o resimți poate fi un împediment în calea exercițiilor fizice. Atenție, însă, lipsa exercițiilor fizice poate avea consecințe grave, inclusiv atrofia musculară. Activitatea fizică regulată poate ajuta la întărirea mușchilor, la îmbunătățirea echilibrului și la stabilitatea articulațiilor șoldurilor.

Nu trebuie să faci neapărat sport, dacă nu te simți suficient de pregătit fizic. Dacă durerea sau alți factori te împiedică să ai un program regulat de exerciții fizice, ține cont că poți face mișcare și în timp ce îți desfășori activitățile cotidiene. Un nivel moderat de activitate în fiecare zi îți poate îmbunătăți starea generală de sănătate. Mergi pe jos până la serviciu, plimbă-te prin parc sau coboară cu o stație mai devreme din autobuz. Orice formă de mișcare este binevenită și contribuie la o mai bună mobilitate!

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Dacă optezi pentru sport, înainte să începi un program de antrenament, trebuie să ții cont de o serie de factori, pentru a putea stabili ceea ce ți se potrivește, având în vedere condiția ta medicală. Factori precum sănătatea generală și vârsta ta vor ajuta medicul sau antrenorul de la sală să determine exercițiile cele mai bune pentru tine. Înainte de a începe o nouă rutină de exerciții, asigură-te că  discuți cu medicul tău sau cere-i să îți recomande un kinetoterapeut care te va sfătui. 

Încearcă exercițiile cu impact redus asupra articulațiilor 

După ce ai primit sfatul unui specialist, poți încerca mai multe tipuri de mișcare. Acestea sunt, în principiu, exerciții cu impact redus asupra articulațiilor, care să nu te forțeze și să îți producă durere suplimentară. 

O regulă generală de care trebuie să ții cont când începi un program de exerciții este să progresezi treptat. Câteva exemple de exerciții fizice cu impact redus și fără să implice efort intens includ:

Mersul pe jos

Mersul pe jos, într-un ritm constant, este extrem de benefic pentru sănătatea ta. Dacă ai probleme de echilibru, mergi la sală și încearcă să folosești o bandă de alergare (fără înclinare), care îți permite să mergi încet. Mersul într-un ritm lent, dar susținut, indiferent dacă este în interior sau în aer liber, este un exercițiu excelent cu impact redus, care te poate ajuta în cazul în care suferi de coxartroză.

Yoga și tai chi

Practicarea regulată a exercițiilor de yoga și tai chi poate ajuta la îmbunătățirea flexibilității articulațiilor, la întărirea mușchilor și la reducerea durerii. Unele posturi de yoga pot fi mai solicitante, așa că dacă simți disconfort, adresează-te instructorului. O clasă pentru începători este cea mai bună variantă, pentru început. Mișcările lente și fluide ale tai chi-ului pot ameliora durerea și pot îmbunătăți echilibrul. Ambele tipuri de mișcare îți oferă atât beneficii fizice, cât și psihice, prin eliberarea de endorfine!

Exerciții de aquagym și înot

Toate exercițiile practicate în apă au impact minim asupra articulațiilor tale, așa că le poți practica fără grijă dacă suferi de coxartroză. Înotul reprezintă un antrenament moderat, iar mersul în apă până la talie nu pune presiune pe articulații și îți oferă în același timp suficientă rezistență pentru ca mușchii tăi să devină mai puternici. Acest lucru poate reduce considerabil durerea și funcționarea zilnică a șoldurilor.

Pedalarea pe o bicicletă de fitness

Îți poți achiziționa o bicicletă de fitness sau poți merge la sală, unde poți folosi una. Utilizarea unei biciclete staționare pe o treaptă de dificultate scăzută îți permite să îți recuperezi încet puterea musculară și flexibilitatea. De asemenea, dacă vrei să faci o investiție și să cumperi una, ține cont și de alte avantaje, printre care evitarea traficului până ajungi la sală!

Electroterapia, laserul terapeutic și masajul te pot ajuta

Electroterapia ameliorează durerile, stimulează secreția de lichid sinovial intraarticular și încetinește procesul degenerativ. Electroterapia are și efect antiinflamator, de îmbunătățire a vascularizației și a troficității tisulare locale.

Procedurile de electroterapie constau în utilizarea de:

  • curent galvanic fie sub formă de galvanizare simplă, fie sub formă de ionogalvanizare
  • curenți de joasă frecvența
  • curenți de medie frecvența
  • laser

Procedura de laser terapeutic acționează în profunzimea articulației șoldului și stimulează circulația, reduce procesele aderentiale, crește metabolismul celular. Această presupune următoarele terapii:

  • cu unde scurte 
  • cu ultrasunete
  • cu curenți diadinamici

Masajul are un efect antialgic, miorelaxant sau tonifiant (în funcție de manevrele utilizate), de îmbunătățire a vascularizatiei și biotrofic tisular local.

Termoterapia este bazată pe efectul antialgic și decontracturant al căldurii, se mai folosește parafină, hidroterapia.

În coxartroză se recomandă curele balneare de două ori pe an. Se folosesc apele minerale sufuroase sau cloruro-sodice în băi generale (în cadă sau în piscină încălzită) la care se pot adaugă dușul subacval și dușul masaj. Băile termale și aplicațiile de nămol au în primul rând un efect de ameliorare a durerilor, dar este contraindicată cură balneară la persoanele care au coxartroză în puseu dureros (exacerbarea durerilor). 

Ce urmărește tratamentul ? 

Indiferent de tratamentul pentru care optezi, în funcție de recomandările medicului tău, scopul general este ameliorarea durerii sau chiar dispariția acesteia. Apoi, se urmărește controlul, dispariția sau ameliorarea inflamației și creșterea mobilității articulatiei șoldului și îmbunătățirea stabilității articulațiilor coxo-femurale. 

Cu ajutorul terapiilor și exercițiilor fizice, poți menține sau îmbunătăți forța și rezistența musculară, pentru ameliorarea calității vieții. 

Reține! 

  • Dacă suferi de coxartroză, ascultă-ți corpul și adaptează-ți activitățile după cum este necesar, pentru a nu simți durere suplimentară
  • Începe un program de exerciții ușoare, care îți pot întări mușchii din jurul șoldurilor.
  • Dacă simți că apare durerea, oprește-te imediat și odihnește-te. 
  • Crește-ți nivelul de activitate pe tot parcursul zilei mergând pe jos ori de câte ori este posibil.
  • Utilizează medicamente antiinflamatorii pentru a ameliora episoadele de durere.
  • Ai grijă să dormi bine și să fii odihnit dimineața. 
  • Monitorizează-ți greutatea ! Kilogramele în plus pot fi o povară în plus pentru șold.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

Physical Therapy in Elderly Suffering from Degenerative Diseases

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/exercise-rx-for-overcoming-osteoarthritis

https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/physical-activity/getting-started/benefits-of-exercise-for-osteoarthritis

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0