Tratamentele recomandate de reumatologi pentru gonartroza si coxartroza

Fie ca osteoartrita iti afecteaza unul sau ambii genunchi, soldurile sau mainile, recomandarile publicate de specialisti si de medicii reumatologi il pot ajuta pe doctorul tau sa determine care este cel mai bun tratament in cazul tau, bazandu-se pe cele mai noi cercetari despre tratamentele din domeniu.

Cu toate acestea, un studiu publicat in revista „Arthritis Care & Research“ in anul 2011 a scos la iveala faptul ca multi doctori se bazeaza prea mult si prea repede pe medicatie si pe interventii chirurgicale, cand cercetarile in domeniu arata ca exista masuri mai conservative, cum ar fi exercitiile fizice si scaderea in greutate, care ar trebui sa fie, de fapt, primele masuri recomandate pacientilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Colegiul American de Reumatologie (ACR) a dat publicitatii o paleta larga de recomandari in ceea ce priveste atat tratamentul medicamentos, cat si tratamentele non-farmacologice pentru diversele tipuri de artroza, precum gonartroza si coxartroza. Doua dintre cele mai puternice recomandari sunt legate de exercitiile fizice pe care trebuie sa le faca pacientii si de scaderea in greutate (acolo unde este necesar). Dupa exercitiile fizice si scaderea in greutate, Colegiul American de Reumatologie recomanda si:

  • acetaminofen (paracetamol), medicamente antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), tramadolul - un opioid sintetic si injectiile intraarticulare cu corticosteroizi;
  • medicamente topice (o optiune mai buna decat cele orale) antiinflamatoarele nesteroidiene pentru persoanele de peste 75 de ani, care au un risc mai mare de a dezvolta complicatii din cauza antiinflamatoarelor nesteroidiene orale;
  • inhibitori selectivi de COX-2 (COX-2 este o enzima responsabila pentru inflamatie si durere) sau un antiinflamator nesteroidian traditional, impreuna cu un medicament care protejeaza stomacul se prescriu in cazul persoanelor mai tinere, care au un risc mai mare sa se confrunte cu efecte secundare la nivel gastrointestinal;
  • opioide sintetice, pentru pacientii care nu raspund la alte tratamente si nu sunt candidati buni pentru operatia de inlocuire a articulatiei;
  • tai chi, acupunctura, terapia TENS (Stimularea Nervoasa Electrica Transcutanata) sau injectiile intraarticulare cu acid hialuronic pentru persoanele care sufera de osteoartrita genunchiului (numita si gonartroza), insa nu si pentru pacientii care au osteoartrita la nivelul soldului (numita coxartroza).

 

Injectiile intraarticulare cu acid hialuronic sunt recomandate pacientilor cu gonartroza. Prin injectarea cu acid hialuronic la nivelul genunchiului se urmareste reducerea rigiditatii articulare si ameliorarea mobilitatii genunchiului. Este recomandat un consult medical care sa reevalueze gradul de afectare articulara al pacientului, oportunitatea acestui tratament, momentul in care trebuie facut, intervalul de timp la care acest tratament ar putea fi repetat.“, explica Dr. Sorina Mustatea - Medic Primar Reumatologie, Expert DOC.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tu sau părinții tăi suferiți de dureri de genunchi sau de solduri? Completează chestionarul acesta pentru tine sau pentru ei și află rapid dacă acesta indică un risc de gonartroză sau coxartroza. Dacă te înscrii în categoria de risc, primești un consult de specialitate gratuit!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0