Care sunt semnele clinice precoce ale gonartrozei si in ce conditii apar?

Intr-un studiu multicentric prospectiv observational realizat de catre Hensor si colaboratorii sai, s-au urmarit pacienti care aveau risc crescut de gonartroza.

Activitatile care dau cel mai des dureri de genunchi

Obiectivul studiului a fost identificarea activitatilor care sunt asociate cu aparitia celei mai precoce dureri de genunchi raportata de pacienti.

Datele au fost obtinute de la cateva mii de pacienti care aveau gonartroza confirmata radiografic sau erau considerati a avea risc crescut de a dezvolta gonartroza. Durerea de la fiecare genunchi a fost evaluata folosind scalele de durere care inregistreaza durerea in timpul activitatilor precum mersul pe jos si urcatul si coboratul scarilor.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Aceste scale au fost completate de pacienti in fiecare an, pe o durata de aproximativ 6 ani. In general, pacientii au avut scorul de durere mai mare la urcatul si coboratul scarilor, urmat de scorul la mers, apoi statul in picioare, in pozitia asezat, iar cel mai mic scor de durere a fost dat pentru durerea avuta la repaus, in pat.

Aceasta tendinta s-a mentinut la evaluarile anuale si s-a constatat atat la pacientii care aveau gonartroza confirmata radiografic, cat si la pacientii care erau considerati a avea risc crescut de a dezvolta gonartroza.

Urcatul si coboratul scarilor

Acest studiu a confirmat ca este de asteptat ca cel mai precoce simptom al gonartrozei sa fie durerea asociata cu activitatile in care indoirea genunchiului presupune in acelasi timp si sustinerea greutatii corporale, asa cum se intampla la urcatul si coboratul scarilor.

Evaluarea acestui simptom ar putea fi folosita pentru identificarea pacientilor in stadiile precoce ale gonartrozei, cand acestia ar putea beneficia de interventie pentru a preveni agravarea bolii.

Care sunt semnele care pot indica instalarea gonartrozei

Simptomele gonartrozei sunt multiple, in functie si de stadiul bolii. Iata cum o recunosti:

  • Durere care creste in intensitate atunci cand esti activ, dar care se amelioreaza putin o data cu repausul
  • Umflarea zonei (tumefactie)
  • Senzatia de cald la atingerea articulatiei
  • Redoare (rigiditate) in genunchi, in special dimineata sau cand persoana a stat asezata o perioada mai lunga
  • Reducerea mobilitatii in zona genunchiului, ceea ce inseamna ca persoanei ii este dificil sa se urce si sa coboare din masina, sa se aseze sau sa se dea jos de pe fotoliu sau scaun, sa foloseasca scarile locuintei sau sa mearga
  • Sunete sau cracmente articulare (numite si crepitatii); este vorba de acele sunete ca un "trosnet", care se aud cand se misca genunchiul.

Cum recunosti debutul bolii

Cand o articulatie dezvolta artroza (numita si osteoartrita), o parte din cartilajul care acopera oasele capata asperitati (nu mai are acea suprafata care permite alunecarea) si se subtiaza. Acest lucru poate sa se produca pe suprafata principala a articulatiei genunchiului si in cartilajul de sub rotula. Osul de sub cartilaj reactioneaza si incepe sa se ingroase si sa se largeasca. Toate tesuturile din interiorul articulatiei devin mai active decat ar fi normal, ca si cand organismul ar incerca sa repare "stricaciunile".

Nu uita: artroza este un tip de artrita degenerativa, care apare cel mai adesea la persoanele de peste 50 de ani, insa ea poate sa afecteze si persoanele mai tinere. In gonartroza, cartilajul genunchiului se degradeaza/erodeaza treptat, iar astfel, spatiul articular protector dintre oase se subtiaza. Acest lucru are drept rezultat frecarea oaselor si aparitia osteofitelor.

Cand sa mergi la medic

Daca ai durere articulara sau redoare (rigiditate) la nivelul genunchilor, iar aceasta durere sau redoare nu dispare, fa-ti cat mai repede o programare la medicul tau curant.

Diagnosticul gonartrozei va incepe cu un examen fizic, efectuat de medic. Acesta va nota istoricul medical al pacientului si va nota orice fel de simptome. Pacientul trebuie sa ii spuna ce factori ii agraveaza sau ii calmeaza durerea de genunchi, pentru a-l ajuta pe medic sa determine daca artroza este cea care ii provoaca durerea sau daca este vorba de o alta afectiune.

Totodata, este important ca pacientul sa ii spuna medicului daca altcineva din familia sa a avut o forma de artrita. Daca este cazul, medicul va recomanda investigatii suplimentare (radiografii, scanari cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica nucleara, etc.).

 

Bibliografie:

  • American Academy of Orthopaedic Surgeons - https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/arthritis-of-the-knee/
  • WebMD - https://www.webmd.com/osteoarthritis/ostearthritis-of-the-knee-degenerative-arthritis-of-the-knee#2
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0